StoryEditorOCM
SportPLESLIĆEV POUČAK

Kako KK Zadar može igrati u Europi? Tako da se europski sustav natjecanja prilagodi ”zadarskom sustavu”! Ma nemoj...

Piše Dražen Žura
18. lipnja 2024. - 20:11

U vijestima koje donosi službena stranica AdmiralBET ABA lige, jasno stoji kako će u novoj košarkaškoj sezoni čak pet klubova participirati u europskim natjecanjima. 

Crvena zvezda i Partizan će u Euroligu, Budućnost i Cedevita Olimpija će biti dionicima EuroCupa. U FIBA Champions ligu posve izgledno ”putuje” Igokea! Gdje je u cijeloj priči Zadar koji je naveliko slavio šesto mjesto u regionalnoj ligi? Nigdje! Europa i dalje ostaje sanak pusti...

„Iduće sezone Zadar će nastupati u ABA ligi i hrvatskom prvenstvu. Da bi se igrala FIBA Champions League, što je natjecanje s klubovima koje imaju značajne budžete, trebalo bi se ispuniti nekoliko uvjeta: da KK Zadar hrvatsko prvenstvo igra tek od završnice, da FIBA Champions League promijeni format natjecanja i da se ne igra kvalifikacijski turnir već da KK Zadar ima zagarantiran status i da natjecanje bude ligaškog karaktera. Treći uvjet je značajno povećanje budžeta za slaganje konkurente momčadi", prenosi HRT izjavu Denisa Pleslića, sportskog direktora KK Zadar. 

Raščlanimo li sve što je istaknuo Pleslić koji uvelike sudjeluje u slaganju momčadi za novu sezonu gdje glavnu ulogu ipak ima trener Danijel Jusup, može se doći do nekoliko zaključaka. Prvi i ključni je sadržan u uvjetu kojeg podcrtava Pleslić vezano uz FIBA  natjecanje jeste kasnije uključivanje Zadra u prvenstvo Hrvatske. U kontekstu nekih ranijih godina zanimljiva želja za promjenu sustava natjecanja! Međutim, kako se zadarska klupska politika temelji na način da su u podosta napetom odnosu s klubovima koji bi mogli podignuti ruku za promjene, onda od toga teško nešto opipljivo može biti. Prisjetimo se samo nedavno završene finalne serije sa Splitom, kad su im smetale trube na Gripama i suci. Cibona i Zadar se ne vole odavno, što i nije nekakva novost, dok su Cedevita Junior i Dinamo, prema razmišljanjima u Zadru, dio zagrebačke košarkaške priče koja se ovako ili onako smješta u isti koš s ”Vukovima”, onda je nadglasavanje HKS-a, doista, nemoguća misija! 

Nadalje, odnos Zadra i HKS-a vezano uz reprezentaciju nije nimalo ružičasto obojen, jer su Luka Božić, na koncu i Marko Ramljak, glatko odbili pozive izbornika Josipa Sesara! Opravdanje su im onda i danas bili umor i ozljede. Neka se nitko ne ljuti, ali sve skupa perfidno izvedeno i ruganje sa zdravim razumom. 

Sve istaknuto može se podvući i pod razloge zašto se Zadar još uvijek neće gledati u EuroCupu. Istina, imali su rezultatski dugo u rukama tu poziciju, ali su ih potopili porazi od Borca i FMP-a, nastavno, i postojeći proračun, kako misli Pleslić, nedostatan za europska natjecanja bilo da je riječ o FIBA ili EuroCup razini. 

Logično, jer financijska stabilnost KK Zadar nikako ne uspijeva zasjesti na zelenu granu, o čemu stalno u svojim nastupnim govorima zbore direktori kojima se u ruke predaje košarkaška institucija. 

Podsjetimo, podosta ih muči predstečajna nagodba koju su, kako možemo pročitati u javnom prostoru, u KK Split riješili i skinuli veliki teret s leđa. U Zadru su pak skloniji iz sezone u sezonu podizati ugovore igračima, oslanjati se na pridošlice, a ne na mlade igrače koji su već niz godina prvi, drugi ili treći u Hrvatskoj, bilo da su pretkadeti, kadeti ili juniori u pitanju. I neprestano kucati na vrata gradske uprave ili u prijevodu zavirivati u poreznu karticu samih građana. 

Sponzori? Oni se pojavljuju isključivo ako se u sve umiješa Grad Zadar kao vlasnik kluba, čak i kad su kreditne linije u pitanju. Na koncu raščlambe još jednom valja podcrtati ”uvjet” kojeg ističe sportski direktor Pleslić, ukratko, to je promjena sustava natjecanja u FIBA Champions ligi, dakle, bez kvalifikacijskog razdoblja, nego se Zadru mora udijeliti zajamčeno mjesto u natjecanju po ”zadarskom sustavu”, odnosno, ligaškom karakteru! Nije jasno otkud tolika podloga za postavljanje uvjeta, dovoljno da manje upućeni pomisle kako se svake godine Zadar uspješno prezentira na europskoj pozornici!  

Nadalje, tko zna, možda Pleslić i društvo u što skorije vrijeme stave glave na istu kup te brzinski pronađu sponzore i postave klub na zdrave noge. I onda neka rezultatima i proračunom legitimno postavljaju uvjete svima odreda!

Ali ne tako da se sponzoru koji je, primjerice, omogućio prošlosezonsko angažiranje Luke Božića ”zahvale” na nimalo uljudan način. Kasnije se pokušalo isprikom izbrisati gorak okus u ustima sponzora koji je, otkrijmo, želio kupiti nekoliko ulaznica za jednu važnu utakmicu, međutim, uputilo ga se u red za čekanje kod prodajnog mjesta na Višnjiku ili na nekoj drugoj destinaciji iste namjene...

20. lipanj 2024 20:20