StoryEditorOCM
SportEURO 2024

Luka Modrić u lovu na rezultat kojeg su postigli samo desetorica u cijeloj nogometnoj povijesti!

Piše Hina
13. lipnja 2024. - 16:10

Kroz nogometnu povijest tek je deset nogometaša u istoj godini osvojilo europsko prvenstvo s reprezentacijom, te Kup ili Ligu prvaka u klupskom dresu.

Veliki Luis Suarez bio je prvi kojem je to uspjelo 1964. godine.

Sjajni španjolski napadač predvodio je "furiju" do europskog naslova pobjedom 2-1 protiv Sovjetskog saveza pred 80.000 gledatelja na Santiago Bernabeu. Iste je sezone osvojio i Kup prvaka u dresu Intera nakon slavlja protiv Real Madrida 3-1 na bečkom Prateru.

Dvadest četiri godine kasnije pridružili su mu se Nizozemci Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Berry van Aerle i Gerald Vanenburg. Ovaj kvartet je odigrao ključne uloge kada je PSV pobijedio Benficu na 11-erce u finalu Kupa prvaka 1988. u Stuttgartu.

Točno mjesec dana kasnije, ponovo u Njemačkoj, Nizozemska je u finalu EP-a u Munchenu porazila SSSR sa 2-0.

Španjolci Fernando Torres i Juan Mata imali su nezaboravno ljeto 2012. slavljem Chelsea u finalu Lige prvaka protiv Bayerna nakon jedanaesteraca, te Španjolske na EP-u pobjedom 4-0 u finalu protiv Italije.

Cristiano Ronaldo i Pepe igrali su ključne uloge za Real Madrid i Portugal četiri godine kasnije, dok je Jorginho bio posljednji koji je u istoj sezoni osvojio Ligu prvaka i EURO. EP je zbog pandemije COVID-19 igran 2021. godine, kada je Chelsea u engleskom finalu slavio sa 1-0 protiv Manchester Cityja.

Ove sezone Ligu prvaka je osvojio Real Madrid, pa će u ovo društvo imati priliku ući Luka Modrić, Englez Jude Bellingham, Francuzi Eduardo Camavinga, Aurelien Tchouameni i Ferland Mendy, Nijemci Antonio Rudiger i Toni Kroos, Španjolci Dani Carvajal, Nacho i Joselu, Turčin Arda Guler, te Ukrajinac Andrij Lunin.

EURO & KUPA/ LIGA PRVAKA

1964: Luis Suarez (Inter/Španjolska)

1988: Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Berry van Aerle, Gerald Vanenburg (PSV Eindhoven / Nizozemska)

2012: Fernando Torres, Juan Mata (Chelsea / Španjolska)

2016: Cristiano Ronaldo, Pepe (Real Madrid / Portugal)

2020: Jorginho (Chelsea / Italija)

21. lipanj 2024 07:30