StoryEditorOCM
SportPOBJEDA U GOSTIMA

Mučili su se, ali su na kraju uspjeli: Zadrani uzeli pobjedu FMP-u! Justice i Mavra zabili najviše koševa, a evo kako je protekla utakmica

Piše Dražen Žura
15. prosinca 2020. - 19:48

BEOGRAD – Dvorana "Železnik"

Bez gledatelja

FMP – Zadar 89:99 (19:15, 20:23 ,24:21, 19:23, 7:17)

Suci: Matej Štendl i Edo Javor (Slovenija), Porobić (Bosna i Hercegovina)

FMP: Lazarević(6), Čović(14), Lešić(12), Čarapić(1), Simović(4), Radovanović(6), Pecarski(15), Šešlija, Nenadić(18), Popović(2), Ulubay (7), Đorđević(4)

ZADAR: Carter(16), Paponja, Justice(18), Palokaj(82), Vujičić, Vuković (7), Buljan, Junaković(6), Mavra(23), Onuaku(5), Gilbert(3).

Eto, dogodila se i pobjeda Zadra u gostima, ukupno, druga u ABA ligi, ali toliko vrijedna, jer je osvojena kad se činilo kako je poraz neminovnost. Najprije su stigli zaostatak od deset poena, onda su uhvatili produžetak koji je donio zadarsku renesansu. Justice je tricama zatrpao koš FMP-a, odličan je bio i u skoku, jednu je dodao Mavra, k tomu i dva slobodna, za seriju 11:0, koju domaćini ničim nisu uspjeli ugroziti.

Prije toga, Zadar je predugo imao probelma sa šutom, pa tako bilježimo kako su prvi ubačaj iz igre imali tek u šestoj minuti, učinio je to Bursać. Otuda i činjenica da su jako brzo bili u minusu (9-2), usput primili dvije trice, te im se Čović nametnuo kao "vanzemaljac" na čitavom terenu. Zadarska neučinkovitost se najbolje zrcali kroz ukupan šut u prvoj dionici, mizernih 3-15! I zato je pravo čudo što su uopće tu četvrtinu završili u razumnijem minusu, odnosno, spašavali su se s crte slobodnih bacanja. 

Nešto suvislija igra u novih deset minuta, otvorilo se Mavri, pronalazio je suigrače, k tomu je pogodio "tricu", nešto kasnije i Carter, u konačnici jedine upisane prije poluvremena. FMP ih je imao pet, ali je u međuvremenu, Zadar stigao do rezultatske prednosti 38:34, koju su na kraju ipak izgubili, pokušao je Justice, ali mu ruka slično kao u Laktašima nije bila nimalo mirna. Ali je zato u nastavku i dalje u boljem svjetlu od ostalih bio Bursać, nešto življi bijaše Vuković, dok su opet Mavra i Carter jedini bili precizni za tri poena.

Međutim, nije se FMP štedio, Nenadić, Lešić i Pecarski uzvratili su istom mjerom. Dobro je po Zadar bilo što su domaćini imali iznimno slab postotak ubučaja s crte slobodnih bacanja, pa se u zadnju dionicu ušlo s minus tri.

Onda je Zadar ozbiljno počeo "roniti" prema dubljem zaostatku, FMP se  pokazao čvršićim i energičnijim, Čović je stao na loptu i kad je bilo najpotrebnije znao je uručiti suigračima, Ulubay je iz jednog takvog čina pogodio "tricu" za velikih 75:65. Čudnim se pak činilo zašto je Mavra počeo "gnjaviti" loptu te tako sebe i ostale dovodio u "čvorove" iz kojih su se nikako nisu mogli izvući. K tomu, također pod čuđenje spada i boravak Bursaća na klupi, iako je nedvojbeno bio prvo zadarsko ime. Zraku nekakve nade ponudio je Justice s dva plus jedan, potom Carter s dva slobodna.... Ali, je svoju momčad u mirnije vode tricom odveo Nenadić.

Potom se Zadar još jednom pokušao vratiti, Vuković je pogodio jedno slobodno, Carter sva tri za minus pet, pa je Justice ubacio dvije "trice",  za vodstvo Zadra 79-78. Na drugoj strani Pecarski je ima dvicu i dodatno i okrenuo omjer u korist FMP-a, uzvratio je s dva slobodna Mavra 81:81. Ušlo se u veliku rezultatsku neizvjesnost, odnosno, sve se svodilo na slobodna bacanja, Nenadić ubacio jedno pa drugo promašio...

Mavra je pogodio također jedno. I FMP- u je ostalo 18 sekundi, šutirao je Nenadić, promašio i odveo utakmicu u produžetak...

Zadar nije imao Onuakua koji je olako zaradio pet osobnih.

27. travanj 2024 01:30