StoryEditorOCM
SportDALJINSKO PLIVANJE

Po prvi put Europski kup pliva se u Hrvatskoj! Dražen Adžić: "Ražanac je sada uz bok Barcelone, Istambula, Beograda..."

Piše I. Gjergja
6. rujna 2024. - 21:07

Poslije svjetskog i europskog prvenstva, europski kup najjače je natjecanje u OPEN wateru. Zanimljivo je to što se ove godine po prvi put europski kup pliva u Hrvatskoj od kad je povijesti Hrvatske i povijesti Saveza za daljinsko plivanje, a koji je osnovan 2001 godine. Pliva se peta ovogodišnja (zadnja utrka) i to u Ražancu 21. rujna 2024. godine. Na tu temu smo  razgovarali sa predsjednikom Saveza za daljinsko plivanje Hrvatske, Draženom Adžićem. 

-Ja osobno kako i sam Savez očekujemo da će na ovu manifestaciju u Ražancu doći sve najjače europske reprezentacije, a tu pored naše reprezentacije najjače su nacije Francuska, Njemačka Italija i Mađarska. Hoće li doći najbolji plivači to ne znamo iz razloga što oni tijekom tih pet trka „love“ bodove geje je fond nagrada bogat, pa se tako prvo mjesto premira sa 2500 E, 1500, a na posljednjoj trci se gleda ukupan broj bodova i dijeli se veći nagradni fond koji je 25 000 eura, priča nam Adžić.

Kako ste dobili organizaciju ovako jednog veliko događaja u daljinskom plivanju u Ražancu?

-Moram reći da smo mi ovu organizaciju dobili na neki način – spletom sretnih za nas okolnosti, ona je trebala biti u Izraelu,no obzirom na tamošnje stanje ni mira ni rata, brzo smo kao Savez reagirali i u suradnji sa Plivačkim savezom Hrvatske - krovnom organizacijom svih vodenih sportova u Hrvatskoj, Josipom Varvodićem predsjednikom HPS-a i dopredsjdnik europske plivačke federacije smo se prijavili te  dobili organizaciju ove trke u Ražancu, koja je u rujnu. 

Nije to baš išlo lako, što ste sve „izdržali“ za organizaciju?

-Kod nas u kontroli je i prije deset dana bila europska sudačka federacija da vidi i uvjeri se gdje je to Ražanac. Kada su došli i vidjeli bili su izuzetno zadovoljni, a bili su Italijan Prajer, te Apostolos Grk tajnik, vidjeli su infrastrukturu gdje će plivači biti smješteni. Biti će smješteni u vili 4 M Rtini Miletićima, a koji zadovoljava sve kriterije, a to je da ima minimum tri ili četiri zvjezdice. Plivati će se u portu do luke Ražanac šest krugova puta 1666 metara što iznosi ukupno 10 km, a što je Olimpijska disciplina – najjača disciplina u daljinskom plivanju.  Pored ovoga zadali su nam neke kriterije da za tu utrku trebamo imati najmanje 25 domaćih sudaca, najmanje 15 brodova, dva jet skija, ronioce, kanue, šatore, video vol, a što je u organizaciji Saveza i općine Ražanac. Smatram i uvjeren sam da to neće biti problem iako su to veliki zahvati. Kako je ovo prva godina tu će trebati uložiti najviše sredstava. Trebati će i napraviti ponton gdje prolaze plivači, a odakle im treneri daju piti te velike bove koje trebaju biti 2 m visoke. Vjerujem da sve neće biti problem nas i uvjeren sam da ćemo biti dobri domaćini.

Znate li sada tko dolazi?

-To ne znamo sa sigurnošću i zvanično, no „šuška“ se da će biti eminentni daljinski plivači iz najboljih zemalja daljinskog plivanja rekao bi potvrđeni plivači. E da ne zaboravim mi smo komisiji rekli da ćemo montirati na stazi tribine koje su doslovno tri metra udaljene od plivača što nije uobičajeno. Vi na drugim utrkama ne može te vidjeti plivača kad dolazi u cilj. Tribine će biti montirane na rub rive gdje će plivači prolaziti ispod njih, a kada smo im rekli da ćemo imati najmanje 300 do 500 gledatelja komisija je bila oduševljena – nisu mogli vjerovati, jer to nisu nigdje doživjeli, e pa hoće u Ražancu.

Kad ste spomenuli Ražanac, tko su gradovi koji su do sad organizirali ovakvo natjecanje?

-Što vam reći Ražanac se ovim „upisao“ u kartu europe daljinskog plivanja. Uz bok je velikim gradovima koji su već organizirali ovako plivanje, a to su Beograd, Istanbul, Barcelona, te Italija njihova baza plivača. Ražanac im je kao malo mjesto uz bok, što je za svaku pohvalu i divljenje. Da se našalim kad su pitali gdje je taj  grad, mi smo im rekli da je to mjesto od 1000 stanovnika. Bili su ugodno iznenađeni susretljivošću ražanački ljudi, te kakva je kakvoća mora, kada su zaronili i vidjeli bistro dno bili su impresionirani viđenim u pozitivi u odnosu na ono u kakvim se u drugim mjestima pliva, kazao je Adžić.       

Još nešto?

-Drago mi je da mogu još jednom pozvati sve a posebno vodstva i plivače svih reprezentacija u Ražanac. Iznimno sam sretan i ponosan što će se ovakva europska manifestacija organizirati pod okriljem Hrvatskog saveza daljinskog plivanja. Sport nas spaja, open water je sport koji je sve popularniji, a ova mladost koja ga upražnjava daje nam inspiraciju. Već sad mogu reći da s nestrpljenjem očekujemo dolazak svih ekipa u srce Hrvatske, u Ražanac. Budite sigurni, tu smo za vas. Želim puno sreće svima i neka najbolji pobijede, kazao je Dražen Adžić.

Posljednje kolo European Aquatics Europskog kupa u daljinskom plivanju na utrci od 10 km kojem je domaćin Hrvatski savez daljinskog plivanja zajedno s Općinom Ražanac i Turističkom zajednicom Općine Ražanac. Ova prestižna sportska manifestacija okupit će vrhunske europske plivače i plivačice. Ražanac je ponosan domaćin ove iznimne utrke koja privlači pažnju ljubitelja sporta iz cijele regije.

Održavanje utrke sufinancirano je od strane Ministarstva turizma i sporta, uz podršku mnogobrojnih sponzora. Organizatori očekuju veliki odaziv publike, koja će imati priliku svjedočiti vrhunskim sportskim rezultatima. Ovo je događaj koji će dodatno promovirati Ražanac kao idealnu destinaciju za sportski turizam. Pozivamo sve da nam se pridruže i budu dio ovog nezaboravnog sportskog spektakla.

11. rujan 2024 02:00