StoryEditorOCM
SportZADRANIN "NA MUKAMA"

Situacija ne može biti teža, kako za Dinamo tako i za Livakovića. Je li moguće da Fener doista odustane nakon toliko pregovaranja i čekanja?

Piše Robert Šola
30. srpnja 2023. - 18:24

Fenerbahče i Dinamo su se dogovorili. Modrima pripada osam milijuna eura odmah, plus još dva kroz vrlo ostvarive bonuse. Financijski više nema nikakvog jaza između dva kluba. Nema ga ni između Dominika Livakovića i turskog velikana, dogovoreni su i posljednji detalji koji prvom golmanu Dinama i Vatrenih jamče gotovo četiri puta veću plaću od ove koju ima u Maksimiru. Dakle, na prvu bi se reklo da je ostalo samo pričekati liječnički pregled, te da će Livaković postati novi igrač Fenera - pišu Sportske novosti.

Međutim, priča nije završena, postoji problem, dosta veliki problem. Fenerbahče želi Livakovića najkasnije do kraja ovoga tjedna. Dali su mu "zeleno" da odigra za Modre još dvije utakmice - uzvratnu utakmicu pretkola Lige prvaka protiv Astane, te prvenstvenu protiv Gorice. Nakon toga pravac - Istanbul. I Turci po tom pitanju više ne žele ni dana ustuknuti, jer i ovako je trener Ismail Kartal već lud zbog toga što Livaković odavno nije priključen momčadi. Fener je već odigrao pretkolo Konferencijske lige, 13. kolovoza starta mu prvenstvo, a prvog golmana još nema.

Dinamo s druge strane drži isti gard kao i Fener. Livaković može ići, ali tek nakon što odigra još dvije utakmice za Dinamo, ali ne protiv Astane i Gorice - u njima Dinamo može i bez Livakovića - nego protiv AEK-a. Prolaz protiv prvaka Grčke Dinamo bi doveo u "predvorje raja", u završnu rundu za ulazaka u Ligu prvaka. Prođu li AEK, imali bi Modri odmah zajamčenu i Europsku ligu. U pitanju su milijunski iznosi i stoga nitko u Maksimiru ne želi ništa riskirati.

Naravno da je u svoj toj kalkulaciji Dinamo zasigurno svjestan i da je Livaković pod velikim pritiskom, te da će biti iznimno razočaran propadne li mu transfer zbog toga što Fener nije želio čekati još 10 dana ili zato što Dinamo nije bio spreman pustiti ga 10 dana ranije.

Dominik Livaković za sada može samo čekati. I usput braniti kao da se ništa ne događa, kao da nije u pitanju transfer karijere. Koliko je to teško vidjeli smo u 1. kolu kada je protiv Hajduka primio gol koji Livaković nikada ne prima. Livaković zna za turski ultimatum, ali jednako dobro zna da je Dinamo taj koji odlučuje dok god mu netko izravno ne ponudi 10 milijuna eura izravno, a Fener nudi 8+2.

Opet, ako postoji igrač koji je zaslužio da mu se izađe u susret ako je to ikako moguće, onda je to - Dominik Livaković. Nevjerojatan na Dinamovim vratima već niz godina, junak mnogih velikih pobjeda, a opet tako skroman i uvijek u službi momčadi. Zaslužio je to i više nego Mislav Oršić kojem je klub zimus izašao u susret.

Situacija ne može biti teža, kako za Dinamo tako i za Livakovića. Je li moguće da Fener doista odustane nakon toliko pregovaranja i čekanja? Golmana Livakovićevog formata za takve novce mogu samo sanjati...

29. travanj 2024 10:54