StoryEditorOCM
SportISPRAVLJANJE GREŠKE

Španjolski poreznici uvažili žalbu i vratili Luki Modriću milijune eura, iako je priznao krivnju...

Piše Hina
17. siječnja 2024. - 19:40

Gospodarsko-administrativni sud (TEAC) u Madridu naložio je španjolskoj poreznoj upravi da isplati oko 3.6 milijuna eura hrvatskom nogometašu Luki Modriću koje mu je bila uzela temeljem poreza od 2012. do 2014. godine, izvijestile su u srijedu novine El Mundo.

Španjolska porezna uprava naplatila je Modriću 1.2 milijuna eura poreza u 2012. godini kada je prešao iz londonskog Tottenhama u Real Madrid.

Modrić je u Engleskoj živio od siječnja do kolovoza, pa u Španjolskoj od kolovoza do prosinca te godine. Španjolski poreznici su kasnije ustvrdili da je on te 2012. godine većinu prihoda ostvario u Španjolskoj, pa da je ondje trebao platiti porez. Modrić se preko svojih poreznih savjetnika žalio i tvrdio da je veći dio godine proveo u Engleskoj gdje je platio porez.

TEAC je uvažio njegovu žalbu. Modrić se žalio i da mu je porezna uprava nepravedno oduzela 1.5 milijuna eura temljem poreza iz 2013. i 2014. godine. Porezna uprava je njemu naplatila porez na taj novac koji je Real Madrid isplatio tvrtkama njegovih sportskih agenata. Iznosima od 1.2 milijuna eura i 1.5 milijuna eura pridodala je financijske sankcije od oko 900.000 eura.

TEAC je, prema pisanju El Munda, naveo da su poreznici pretjerali u tumačenju Modrićeve obveze u Španjolskoj slijedom čega je dobio povrat ukupnog iznosa od oko 3.6 milijuna eura.

El Mundo je izvijestio da taj slučaj nije vezan uz kazneni spor koji je Modrić imao s poreznicima 2018. godine.

Španjolsko državno odvjetništvo je tada optužilo Modrića, temeljem prijave iz porezne uprave, da je svjesno izbjegavao platiti porez u Španjolskoj na prihod od sponzorskih i marketinških aktivnosti 2013. i 2014. godine. Odvjetništvo je navelo da je u Luksemburgu, gdje je niska stopa poreza, otvorio fiktivnu kompaniju bez zaposlenika na koju je primao novac.

Nogometaš Real Madrida nagodio se s državnim odvjetništvom čime se nije išlo u daljnji sudski postupak. Priznao je krivnju i uplatio poreznoj upravi 870.278 eura traženog poreza, kao i kamatu te kaznu, čime je izdvojio ukupno 1.4 milijuna eura, izvijestio je tada El Mundo.

27. travanj 2024 11:43