StoryEditorOCM
SportJEDVA SPASILI GLAVU

Tko je osmislio sustav natjecanja u HT Premijer ligi u kojoj prve dvije momčadi iz Lige za ostanak mogu postati prvaci Hrvatske?!

Piše Dražen Žura
11. svibnja 2023. - 20:07

Tko je osmislio ovakav sustav natjecanja u HT Premijer ligi, u kojoj momčadi koje su kroz Ligu za ostanak jedva spasili glavu, odnosno, zauzeli prva dva mjesta na ljestvici mogu postati prvaci Hrvatske?! Jer im je omogućeno priključivanje onima iz Lige za prvaka, dakle, sustav šest plus dva, pa tko koga dohvati.

Na sve promjene sustavu koje nisu od jučer, u konačnici ih je donio, odnosno, potvrdio Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza mogli su utjecati klubovi. Ali očito nisu, radije se odlučilo za opciju i ‘neka voda nosi‘, i sve to radi raznoraznih lobiranja prema kojima bi se košarka prostirala po cijeloj Hrvatskoj. I što smo dobili? Ništa ! A kasnije u tekstu ćete vidjeti koncentraciju klubova...

Kao najbolja ilustracije jesu prve ovosezonske utakmice četvrtfinala u doigravanju za prvaka u HT Premijer ligi, koje je u četiri odigrane utakmice, u dvoranama gledao tisuću ljudi. Raščlanjeno to izgleda ovako; u Zagrebu, na ogledu Cibone i Furnira (150), Cedevite Junior i Šibenke (150), Zadra i Dinamo - Zagreba (300), Splita i Bosca (400)!

U oko vam zasigurno upada činjenica kako je unutra čak pet zagrebačkih klubova. Dalmaciju pak predstavljaju tri! I onda nije ni čudno što se ligu naziva ‘tramvajskom‘, jer su klubovi sa sjedištem u gradu podno Sljemena jedan od drugoga udaljeni toliko daleko da bi i pješice mogli krenuti na utakmicu i to bi im moglo poslužiti kao zagrijavanje.

Nadalje, u okvirima financijske krize koja potresa sve klubove, kroz četvrtzavršnicu, uz golemi manjak gledatelja na tribinama, stvaraju se dodatni troškovi za klubove koji ne koriste tramvaj. Primjerice, Zadar će za gostovanje kod Dinama – Zagreb, morati potrošiti tri tisuće eura koje nemaju. Jer da imaju onda im zasigurno ne bi u Jazinama gdje su klupske prostorije i dvorana, isključili struju zbog nepodmirenih dugovanja. Smilovala se država pa im je ‘posušila‘ jedan dio spomenutih troškova, ali oni i dalje rastu kroz istaknuti sustav natjecanja.

Svi su na gubitku, klubovi gomilaju rashode, osobito ‘putnici‘, Split, Šibenka i Zadar, kao i mizeran broj navijača također, jer kvalitete, ne da je nema u krugu od sadašnjih osam momčadi koje se bore za prvaka, nego i kasnije u polufinalu, pa i finalu. I onda se mnogi upiru ‘trubiti‘ kako nam je regionalna AdmiralBET ABA liga uništila košarku.

Nije! Jer kroz to natjecanje, jasno, uz primjerenu kvalitetu, može se napraviti iskorak, za prvu ruku iskoristiti mogućnost protoka u Eurocup, a kad se stvore uvjeti i do Eurolige. Uz to, ABA liga je sponzorska, za razliku od HT Premijer lige u kojoj klubovi dobivaju tek nešto malo, a to je ‘od prokuhane juhe, juhu‘!

I što kad osvojiš naslov prvaka Hrvatske?

Istina, naš Državni prvak može u FIBA Champion league ili pak u FIBA Europe cup, gdje su nemali troškovi, a kao pomoć je poneko obećanje ili mizernu subvenciju HKS-a.

27. travanj 2024 17:05