StoryEditorOCM
SportMILIJUNI SU U IGRI

Zadranin pred transferom života: Dominik Livaković pred odlaskom iz Dinama, čak dva nogometna velikana žele prvog golmana Hrvatske?

Piše SN
2. travnja 2021. - 10:07

Nije novost da se na ljeto sprema transfer Dominika Livakovića iz Maksimira, uostalom, nije Dinamo slučajno unaprijed doveo Ivana Nevistića, Modri su ga kupili upravo zato da naslijedi Livakovića. Livaković je već više puta bio spominjan u kontekstu transfera, prvobitna je projekcija bila da ode prošloga ljeta, no pandemija je pomaknula Euro, poremetila tržiše..., potresla klupske budžete na razne načine. Tako je i Livaković ostao u Dinamu, ali sve je izvjesnije da će na kraju sezone završiti njegova uspješna era u modrom dresu.

Naravno, uvijek je moguće da se opet nešto poremeti, nogomet je trenutno, kao i svakodnevica, na vrlo trusnom tlu, no u ovom trenutku, prema svemu što se događa, Livakovićev novi ostanak u Maksimiru bio bi pravo iznenađenje. Dugo brani dobro u kontinuitetu (dakako, kao i svaki vratar, imao je poneki kiks), a oni koji ga u Europi nisu, kojim slučajem, ranije upoznali, sigurno su ga zapamtili po onoj veličanstvenoj obrani zicera Harryju Kaneu u završnici utakmice s Tottenhamom. Obrana za sve vremena, a bilo je još Livakovićevih bravura tijekom zadnjih sezona.

Ne znamo hoće li to na kraju biti “obrana od pet milijuna eura”, hoće li mu za toliko skočiti cijena u ljetnom prijelaznom roku, ali nije tajna da o Livakoviću ozbiljno razmišljaju na puno ozbiljnih klupskih adresa. Ugledna La Gazzetta dello Sport u četvrtak je objavila da je Dinamova i reprezentativna “jedinica” kandidat za nasljednika Gianluigija Donnarumme u Milanu! Navode ga Talijani kao jedno od mogućih rješenja za sve očitiji Donnarummin odlazak, a uz njega spominju se Maignan (Lille), Gollini (Atalanta), Musso (Udinese) i Meret (Napoli), no njihove se cijene uglavnom kreću oko 20 milijuna eura, pa bi Livaković po tome trebao biti dostupniji.

Inače, Livakovića se u neslužbenim krugovima spominjalo kao potencijalnu želju Milana još dok je tamo bio Zvonimir Boban. S obzirom da je Donnarummin odlazak aktualan u gotovo svakom mercatu, tako se i još prije godinu dana pričalo da je baš Livaković vrlo visoko na listi želja Rossonera, da će baš on zamijeniti Milanovu golmansku zvijezdu. Otišao je Boban iz Milana, ali “šuškanja” su se nastavila i jesenas, pa su opet utihnula kad je Donnarumma ostao u klubu.

Međutim, ode li sad, Livaković bi mogao postati meta, jer je navodno i Paolo Maldini, koji je bio Bobanov suradnik, sklon dovođenju Dinamova vratara.

Ali, isto tako, Milan nije jedini koji bi htio Livakovića, iz Nizozemske dolazi informacija da ga Edwin van der Sar želi dovesti u Ajax. Legendarni golman tamo je glavni direktor, a kako je Ajax zbog doping-afere ostao na godinu dana bez prvog vratara Onane, krenuli su Nizozemci u potragu za novim, kvalitetnim i dugoročnim rješenjem i tu se isto pojavilo ime Dominika Livakovića u vrlo ozbiljnim kombinacijama.

Dakako, dok Dinamova i reprezentativna sezona tek trebaju dosegnuti vrhunac, teško je pričati o konačnom transferu Dominika Livakovića, kao i o cijeni koju bi mogao dostići na tržištu. Donedavno se kalkuliralo s 10 milijuna eura (takva je klauzula u ugovoru), no svi se slažu da bi Livaković ipak mogao dosegnuti višu cijenu, po nekima i između 15 i 20 milijuna eura. No, tko zna tko će se još uključiti u borbu za Dalićevog i Krznarovog čuvara mreže, Livaković bi uistinu mogao biti “vruća golmanska roba” sljedećeg ljeta.

LIVAKOVIĆ ZA HRVATSKU

19 utakmica na vratima vatrene selekcije

24 primljena pogotka i hrvatskom dresu

1,26 prosjek primljenih golova po utakmici

LIVAKOVIĆ ZA DINAMO

215 utakmica na vratima modroga kluba

232 primljena pogotka u Dinamovom dresu

1,08 prosjek primljenih golova po utakmici

13 milijuna eura vrijednost je Livakovića prema TM-u

26 godina ima Livaković, pod ugovorom je do 2024.

29. travanj 2024 13:17