StoryEditorOCM
SportVELIKA OBLJETNICA

Županijski ligaš iz Novigrada proslavio sto godina osnutka revijalnom utakmicom s veteranima ‘Vatrenih‘: briljirao trostruki strijelac Jerko Leko!

Piše Ivica Gjergja
23. lipnja 2023. - 20:44

Na proslavi stogodišnjice osnutka, NK NOŠK-a iz Novigrada, glavni je događaj billa utakmica domaćina i veterana ‘Vatrenih‘ HNS-a. U zanimljivoj revijalnoj utakmici u kojoj su, među ostalim za veterane igrali, Adrijan Kozniku i Rober Jarni,  iskazao se trostruki strijelac Jerko Leko, koji je za pogotke zaslužio aplauz na otvorenoj sceni.

Počasni zgoditak postigao je Anđelo Ukalović za NOŠK.

- Ovakvim susretima i proslavama obljetnica klubova uvijek smo spremni sudjelovati. I ovaj put u Novigradu nam je čast i zadovoljstvo biti kod naših prijatelja kojima želimo mnogo uspjeha u daljem radu i odgajanju mladih nogometaša, kazao je Stjepan Merkaš iz HNS-a.

Predsjednik NOŠK-a, Tonči Anzulović pozdravio je sve koji su došli na proslavu.

- Hvala ‘Vatrenima‘ što su se odazvali i uveličali je. Nakon svečane sjednice, gdje smo podijelili zahvale našim bivšim i sadašnjim igračima, odigravamo utakmicu, trenutno se natječemo u 2. ŽNL, no NOŠK će biti sve jači i jači i ovo prvi put kažem ‘napasti‘ ćemo za sljedeću godinu ulazak u Prvu ŽNL  - kazao je Anzulović.

Uoči početka susreta predsjedniku NK NOŠK-a Tončiju Anzuloviću prigodnu plaketu Hrvatskog nogometnog saveza uručio je Zorislav Srebrić.

Trenutno je NOŠK u Drugoj ŽNL Zadar. Na svakom kantunu životopisnog mjesta ovih je dana vidljiva svečanost, slavlje domaćeg puka i gostiju koji se nalaze na ljetovanju, a i onih koji su došli ciljano na proslavu i pogledati utakmicu. Ovo je treći dan kako se slavi nogomet, sto godina postojanja NOŠK-a koji prkosi susjednom Velebitu, kamenu i moru i uvijek je taj klub postojan.

Dan prije odigravanja utakmice održana je i svečana skupština kluba na škalinama ispred mjesne crkve Svete Marije što je svojevrstan raritet, a kažu da je odatle sve i počelo. NOŠK je osnovan 1923. godine pod imenom Lav, a vremenom je promijenio ime i nosi sadašnje. Cijelo mjesto živi dane nogometa spominjući svoj NOŠK. Mnoga poznata imena, nogometa – sporta, politike, kulture bili su na susretu, a među njima i Zorislav Srebrić, Stjepan Merkaš, Boris Drulen iz HNS-a, Darko Banić predsjednik Nogometnog saveza Zadarske županije, Vinko Čulina, sportski djelatnik, Bere Buterin bivši nogometaš sada trener, Dražen i Vladimir Anzulović košarkaški treneri i mnogi drugi.

 

NOŠK – VETERANI HNS 1:4

NOVIGRAD – Igralište Brig. Gledatelja 300. Sudac: Zvonimir Sinovčić (Novigrad). Pomoćnici: Ivan Zrilić i Šime Žilić.

Strijelci: 0:1 Leko (20, 0:2 Bičanić (31), 0:3 Leko (40), 0:4 Leko (60), 1:4 Ukalović (77).

NOŠK: Edo Bubnjar, Joso Vlatković, Robi Buterin, Šime Anzulović, Damir Anzulović, Marijan Baraba, Stipe Baždarić, Marko Sinovčić, Tomislav Zorić, Joso Vlatković, Brane Sinovčić. Još su igrali: Ivica Buterin, Alen Kociper, Antonio Narančić, Antonio Rončević, Ivan Čolak, Hrvoje Čolak, Ivan Ukalović, Alen Mišković, Marin Svetić, Josip Ivanov, Anđelo Ukalović, Ivan Šare, Vinko Oštrić, Tomislav Proroković, Tonči Lerga, Josip Župan. Trener: Ozren Baždarić. Tajnik Ive Buterin.

VETERANI HNS-a: Vlado Balić, Nikola Pokrivač, Hrvoje Veić, Boris Živković, Mato Neretljak, Ognjen Vukojvić, Adrijan Kozniku, Rober Jarni, Jerko Leko, Miroslav Bičanić, Ivica Vrdoljak, Željko Hohnjec, Ivica Antolić, Nenad Pralija, Kažo Vulić, te Vedran Ješe. Trener: Stjepan Merkaš.

 

Iz povijesti NOŠK-a!

Nogomet se u Novigradu počeo igrati davne 1916. godine, kada su novski učenici koji su se školovali u Zadru, donijeli prvu nogometnu loptu u Novigrad. Sam nogometni klub datira iz 1923. godine, kada se zvao Lav.

Prvi poticaj osnivanju kluba dao je Frane Beretin, a nije poznato koliko dugo je klub djelovao pod tim imenom, ali je vjerojatno riječ o nekih desetak godina, jer je pronađena fotografija s utakmice NOŠK - Velebit iz 1932. godine.

Pod tim imenom NOŠK klub i danas djeluje i označava Novigradski športski klub. NOŠK su osnovali Ante Bradić, Ante Anzulović Mičan i Niko Oštrić. Kroz povijest utakmice su se igrale na Starim Bravarićima i na Livadama.

Tijekom domovinskog rata, zbog četničke okupacije Novigrada, igralo se u Zadru na igralištu NK Arbanasi. Nakon povratka u Novigrad 1996. godine NOŠK je ponovno zaigrao na svom igralištu na Brigu. Nakon odluke da se igralište renovira i napravi onakvo kakvo NOŠK i zaslužuje, opet se otišlo u ‘podstanare‘ u Zadar, gdje se igralo na igralištu ‘Bagat‘, pune četiri godine. Među najvećim uspjesima kluba je osvajanje županijskog kupa 2000. protiv općinskog rivala ‘Hajduka‘ iz Pridrage.

 

 

 

27. travanj 2024 09:08