StoryEditorOCM
TribinaPREDAVANJE

Apostolski nuncij Giorgio Lingua o kršćanima na Bliskom istoku: Bi li se ratovi za demokraciju vodili da nije bilo nafte i industrije oružja?

Piše Zadarski.hr
25. ožujka 2022. - 11:14

Uoči Svečane sjednice u povodu 20. obljetnice Sveučilišta u Zadru apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup mons. Giorgio Lingua održao je u Svečanoj dvorani predavanje “Aktualni položaj kršćana na Bliskom istoku”. Stanje nije dobro ni optimistično – zbog progona posljednjih godina to je područje napustilo 70 posto kršćana. Prostor na koji se kršćanstvo najprije širilo, prostor s najstarijim izvorno građenim crkvama na svijetu, uključujući I najstariju u iračkom gradu Khokeu oko 130. godine poslije Krista, sagrađene nakon prolaska apostola Tome prema Indiji, sada bi mogao postupno ostati bez kršćana.

Situacija nije crno-bijela i kriviti ne treba samo ISIL, koji je zaslužan za jedan val iseljavanja, ali su problemi puno dublji. Eskalirali su nakon zaljevskih ratova, kada su domoroci počeli poistovjećivati također autohtone kršćane s osvajačima. Ti napadi, kasnije se pokazalo, nisu bili sasvim utemeljeni, jer Sadam Husein nije imao oružje za masovno uništenje.

Nadbiskup Lingua bio je apostolski nuncij u Iraku i Jordanu od 2010. do 2015. godine. Došao je netom nakon krvoprolića u sirijskoj crkvi, kada su teroristi ubili četrdesetak vjernika, među njima dvojicu svećenika i djecu, te ranili još stotinjak njih.

- Učvrstila se ideja da su kršćani saveznici osvajača, pogotovo nakon nesretnih izjava Georga Busha koji je govorio o križarskim ratovima za oslobađanje Iračana. Nakon vijesti o zlostavljanju u zatvoru u Abu Ghraibu pokazalo se da su oni koji su bili za zaštitu prava ta prava htjeli ukinuti. Dođe li do nestanka kršćana na Bliskom Istoku, to ćemo morati pripisati i našim ratovima za uvođenje demokracije. Pitam se bi li nas jednako brinula demokracija da nije bilo toliko naftnih bušotina? Da nije bilo oružja koje je trebalo upotrijebiti? Dojma sam da se oružje ne proizvodi da bi se vodili ratovi nego se ratovi vode da bi se proizvodilo oružje. Kada postaje jeftino prodaje se siromašnim zemljama, u kojima je i dalje ubojito. Ljudi se na Bliskom Istoku ne boje rata, nego naoružanih susjeda i zato dok se ne provede pravo razoružanje, neće biti mira i budućnosti kršćana na tom području. Ne strahujemo samo od toga hoće li neki luđak aktivirati nuklearno oružje, nego i od tenkova, kalašnjikova i eksplozivnih naprava, istaknuo je nuncij.

Na Bliskom Istoku u posljednje vrijeme postoje zajednički napori i znakovi nade da će se stanje ipak popraviti, zaključio je optimistično.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, koja je nuncija i zadarskog naadbiskupa mons. Želimira Puljića sa suradnicima uoči predavanja primila u Rektoratu, zahvalila je na poučnom izlaganju.

05. svibanj 2024 22:41