StoryEditorOCM
TribinaMARJANA BOTIĆ (AM)

Ministar Aladrović i pročelnik Šimunić hvale se sramotom da su siromašnoj djeci osigurali školske obroke!

Piše Marjana Botić, gradska vijećnica AM
3. rujna 2021. - 17:38

Gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić uputila je javno priopćenje kojeg prenosimo u cijelosti:

Nisam jedina koju je iziritirala vijest da se Ministar rada i socijalne politike Aladrović i županijski pročelnik za obrazovanje Šimunić hvale kako su iz EU sredstava osigurali 310.579,76 kuna, što je neko izračunao 54.075 obroka, za 263 učenika zadarskih osnovnih škola koji su u riziku siromaštva, a koje će određivati Centar za socijalu i prema osobnoj procjeni djelatnici škole (?!) prema kriterijima iz natječaja. Zar danas i u sadašnjoj situaciji osiguranje toplih obroka u školama nije trebalo biti normalni civilizacijski doseg i prioritet?! A ne hvaljenje sramotom?!

Prvo, sramota je što su sve dosadašnje vlasti napravile od Hrvatske da 2021. godine uopće imamo djecu kojoj obitelj i društvo ne mogu osigurati dva puta tjedno obrok s mesom ili ribom, te voće tri puta tjedno – što je kriterij siromaštva. To je prava sramota Hrvatske! Zapravo svih nas koji smo im to dozvolili dok svaki lokalni političarčić ima tolike nekretnine da im ni broja ne znaju upisati u imovinske kartice. A prije rata većina njih nije imala – ništa.

Drugo, na ovaj način djeca u riziku od siromaštva i ona siromašna dodatno se u školi izdvajaju, izlažu nepotrebnim natječajima i procjenama – što je sramota ako im sad to dozvolimo da im rade nakon što su im osiromašili roditelje i obitelji!

Treće, već poduži niz godina na gradskim vijećima i županijskoj skupštini apeliram da se za SVU djecu u osnovnim školama osigura topli školski obrok i za to je „Svemogući Erlić“ nadaleko slavljen HDZ-ov čelnik, sada državni tajnik za EU fondove, mogao malo bolje brusiti zubiće, pa osigurati novce iz famoznih EU fondova za kuhinje i uvjete za školske obroke u osnovnim školama po Zadru. Ali ako i nema iz EU fonda, to može i mora osigurati Grad Zadar iz proračuna. Jednostavno zato što to naša djeca zaslužuju.

Naravno školski obrok bi za siromašnu djecu bio besplatan, a drugi bi mogli participirati u cijeni ovisno o primanjima u obiteljima – ali je važno ne raditi razlike među djecom tko je siromašan, a tko nije, i koje dijete ima obrok u školi, a koje nema jer je i to sramota koji poražavajući školski standard imamo da njima, obiteljima i školskim djelatnicima… to sad radimo!

Kako vrlim političarima, pročelnicima, državnim tajnicima, ministrima i najvrlijem premijeru od svih premijera Plenkoviću koji se jučer na Bledu susreo s njegovim vrlim europejcem Charles Michelom (a ustvari samo malim oportunistom koji sjeda di mu Erdogan kaže) – kako im svima nije jasno da je civilizacijska potreba osigurati svoj djeci zdrav, kuhan obrok tijekom višesatnog boravaka u školi?!? Svoj djeci. Obrok. Prvo to, pa sve drugo. Pričate o zaštiti zdravlja i ne daj Bože cjepivima, a ne znate kako je najbolja zaštita zdrav, pravilno nahranjen organizam djeteta sa zdravim, jakim imunološkim sustavom?!

Ako treba napravit ću peticiju za to pitanje, a ne za sporednosti po Zadru, ali je svima itekako jasno kako za to ne trebam ispitivati podršku sugrađana. Ima je i velika je.

Stoga ovim putem javno pozivam SVE kolegice i kolege vijećnice i vijećnike u gradskom vijeću, (za ove „moje“ već znam da su 100% za to, a pozivam i HDZ-ovke i HDZ-ovce neka isprave nepravdu njihove vlasti), i već na prvoj sljedećoj sjednici rebalansom osiguramo sredstva za osiguranje toplih obroka djeci u zadarskim osnovnim školama. Nadležni gradski odjel pozivam neka se već jednom uhvati tog toliko nužnog posla i pripremi prijedlog plana osiguranja obroka za svu školsku djecu do sjednice Gradskog vijeća. Isto pozivam nadležne u Zadarskoj županiji.

Jer jasno je kako nitko od vijećnika koji ima imalo savjesti i odgovornosti, neće više podići ruku za bilo što dok ne budemo sigurni kako smo nahranili školsku djecu primjerenim obrokom.

A onda kad sva djeca imaju osiguran, zdrav, kuhani školski obrok od lokalno proizvedene hrane, kad se zaposle naši ljudi u cijelom tom sustavu osiguranja zdravlja i dobrobiti djece –  dodajete tih 310.579,76 kn u taj projekt i pohvalite se!

Marjana Botić, gradska vijećnica AM

25. travanj 2024 07:16