StoryEditorOCM
TribinaCIRKUS UZ CESTU

Ogorčena čitateljica: "Nakaradni štandovi uz cestu od Crnog do Posedarja i dalje stoje. U međuvremenu se njihov broj popeo skoro do troznamenkastog"

Piše Zadarski.hr
15. srpnja 2021. - 21:46

Opet vam se obraćam, doduše ne očekujući ništa nego da objavite,  vezano za nakaradne štandove uz cestu na potezu od Crnog do Posedarja, piše naša čitateljica. 

"I dalje ne vjerujući da nadležne službe nisu sigurne tko je odgovoran za nekontrolirano bujanje nelegalne trgovine i nasipavanja područja uz samu cestu, upućujem na nekoliko zakonskih akata koji govore upravo o tome:

Pa je tako Vlada RH izglasala Zakon o trgovini, pa u tom zakonu postoji čl. 9. Trgovina na malo, koji govori o tome što se smatra trgovinom na malo i na kojim mjestima se može obavljati.

Nakon čl. 9., pogađate, slijedi čl. 10. koji u st.3. do stavka 7. govori o tome tko je nadležan za izdavanje dozvola, na kojim mjestima se mogu postaviti, te tko propisuje izgled štandova.

Čestitam dizajneru koji je to odradio za Općinu Poličnik, jer ovakvih zasigurno nadaleko nema, jednostavno privlače svojim izgledom i  sve jedan ljepši od drugog.

Zatim je nadležni ministar, temeljem Zakona,  donio Pravilnik o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na OPG-u čiji opet čl. 4. st. 3. govori o tome da je jedinica lokalne samouprave nadležno tijelo za izdavanje dozvola za postavljanje štandova uz javnu prometnicu.

Svojevremeno je načelnik Općine Poličnik kategorički tvrdio da Općina nema nikakve veze sa štandovima, što naravno nije točno, osim ako svi oni rade bez dozvole.

Ovaj put vam ne dostavljam slike jer se broj štandova u međuvremenu popeo bliže troznamenkastom, pa bi bio problem dostaviti malo „težu“ datoteku, ali ako se vratite na dva linka u nastavku, slična je slika i danas, samo su štandovi dobili na širini i opus boja i kolorita je puno bogatiji.

Općina Poličnik je prije dosta godina osnovala i Turističku zajednicu, možda je ovo projekt na kojem ista radi, možda je to put prema turističkom napretku kojeg samo pojedinci ne razumiju. Trebalo bi, kao u kulturno uređenim mjestima barem postaviti putokaze, drvene, izrezbarene, na kojima ne bi pisalo „wine route“ nego „ruta štandova“ pod rubrikom „atrakcije“.

Čak se ne dotičem činjenice da nitko od njih nije poljoprivrednik u pravom smislu, samo tražim da se općina u kojoj živim i u koju se slijeva velika količina i mog novca, pobrine da ljudi, stranci koji dolaze na odmor, ne shvate odmah na prvu u kakvoj državi ljetuju.

19. travanj 2024 02:49