StoryEditorOCM
TribinaZNANSTVENI SKUP

U suradnji s Društvom za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi i ICARUS Hrvatska: ‘Desničini susreti‘ održat će se 20. prosinca

Piše Zadarski.hr
3. prosinca 2021. - 21:49

Pripremni odbor Desničinih susreta 2021., u suradnji s Društvom za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi i ICARUS Hrvatska, objavio je da će se Desničini susreti 2021. održati u ponedjeljak, 20. prosinca, u Auli Sveučilišta u Zagrebu.

Program „Desničini susreti“ Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (CKHIS), Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi i ICARUS Hrvatska su dogovorili realizirati interdisciplinarni projekt arhivističke obrade osobne ostavštine Vladana Desnice, digitalizaciju spomenute ostavštine i njezinu reprezentativnu objavu na platformama poput Znameniti.hr i Topoteka. Spomenuta projektna suradnja usuglašena je 2019. dogovorenom suradnjom Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi i CKHIS-a na pripremi koncepcije kritičkog izdanja opusa Vladana Desnice.

Budući da je riječ o zahtjevnom, složenom i dugoročno zamišljenom projektu, odlučeno je ovogodišnje Desničine susrete posvetiti, prvo, aktualnoj problematici književnih ostavština u baštinskoj perspektivi sa stajališta primjera dobre prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, drugo, raspravi o mogućnostima primjene najboljih iskustava u radu na opusima drugih književnika glede arhivističke obrade i digitalizacije književne ostavštine Vladana Desnice te njezine selektivne prezentacije na digitalnim platformama (Znameniti.hr, Topoteka itd.) ili u arhivima, knjižnicama i muzejima te treće, preliminarnoj raspravi o koncepciji kritičkog izdanja opusa Vladana Desnice, utemeljenoj kako na baštinjenim iskustvima u radu na realiziranim kritičkim izdanjima tako i na mogućnostima koje otvaraju primjene dobrih praksi u području digitalne humanistike.

Održavanje skupa zamišljeno je u hibridnom formatu, uz paralelno sudjelovanje in vivo i putem Zoom platforme.

U skladu s tradicijom Desničinih susreta, priopćenja, pretvorena u znanstvene članke ili druge vrste priloga, objavit će se u Zborniku Desničinih susreta 2021. sljedeće kalendarske godine.

Supredsjedatelji Desničinih susreta 2021. su dr. sc. Drago Roksandić, professor emeritus, voditelj Programa Desničini susreti Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije i doc. dr. sc. Vlatka Lemić, arhivska savjetnica, voditeljica Središnjeg ureda za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu. Tajnik je Pripremnog odbora Željko Trbušić, arhivist u Odsjeku za povijest hrvatske književnosti Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

18. travanj 2024 07:12