Stigao je rujan i najavio suptilno kraj ljeta. Nedostajat će nam kupanje, sunčanje i bezbrižni dani godišnjeg odmora koje čak ni loše vijesti ne mogu upropastiti. Isto tako, jednom kad počnu kiše i kad počnemo paziti da se u gradu ne poskliznemo na koji vlažni list, nedostajat će nam ukus i miris sezonskog voća.
Svaka čast lubenici, kako je mnogi nazivaju, voćnoj kraljici ljeta. Kod nas tu titulu drži - breskva.
Voće koje najradije nosimo na plažu, u kojemu uživamo u svim oblicima. Sama, sa šlagom ili zobenim pahuljicama, breskva je svestrana, ali uvijek specifično ukusna i ne preslatka. Baš je zato idealan dodatak slasticama, naročito onima koje nazivamo "osvježavajućima".
Dok još možemo, iskoristimo blagodati ove voćke.
Cheesecake s breskvama (recept varijacija onoga s 24Kitchen)
Sastojci za podlogu:
- 120 grama maslaca
- 120 grama mljevenih oraha (ili badema)
- 200 grama brašna (glatkog)
- 2 vrećice vanilin šećera
- 100 grama smeđeg šećera
- 1 prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 4 jaja
- 600 grama krem sira (može i pola svježi, pola krem)
- 200 grama šećera
- naribana limunova korica
Sastojci za glazuru od breskvi:
- 300 grama svježih breskvi
- 40 grama šećera
- 1/2 limuna
- ružmarin (po želji)
Procedura:
1. Za podlogu pomiješajte mljevene orahe s brašnom, smeđim šećerom i vanilin šećerom. Ulijte u suhu smjesu rastopljeni maslac i miješajte. Po želji, dodajte prstohvat soli te ponovno promiješajte. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pokrijte dno i stjenke kalupa za tortu (promjer 24 cm) papirom za pečenje. Vlažno tijesto, dobro raspodijelite po kalupu, zagladite i dobro ga pritisnite rukama. Pecite podlogu u pećnici do zlaćane boje – oko 10 minuta.
2. Za kremu umutite jaja, krem sir i šećer dok ne dobijete laganu smjesu. Raspodijelite je po osnovi i pecite na 170 stupnjeva oko 40 minuta, dok krema ne dobije zlaćanu koricu. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
3. Karamelizirajte šećer do tamnosmeđe boje. Narežite breskve na kockice te ih stavite u tavu s karamelom. Dobro ih promiješajte da upiju karamel. Stavite grenčice ružmarina (po želji), nastružite koricu limuna i iscijedite sok. Kuhajte na umjerenoj vatri oko pet minuta dok ne dobijete smjesu nalik pekmezu. Maknite s vatre. Kad se smjesa ohladila, rasporedite je po cheesecakeu. Ukrasite po želji svježim breskvama i ružmarinom.
Cheesecake se jede dobro ohlađen - pustite ga da stoji u hladnjaku barem tri sata prije posluživanja.