StoryEditorOCM
ViralTESTIRAJTE SE!

Isprobali smo kućne testove za COVID koji se prodaju u ljekarnama i drogerijama, evo kako ih koristiti: Jako su pouzdani i traženi, koštaju oko 80 kn!

Piše S. J. T.
23. srpnja 2021. - 15:09

U trgovinama i ljekarnama pojavili su se brzi testovi na koronavirus. Koštaju između 60 i 80 kuna, ali ih brzo nestane.

– Sve se prodalo – rekla nam je gospođa u ljekarni.

– Kupuju ih svi, i mladi i stari. Čim neko zakašljuca, odmah se ide testirati. Jako su pouzdani, ali bi ipak nakon pozitivnog testa trebalo napraviti i PCR testiranje. Najvažnije je pri testiranju pročitati uputu i napraviti sve točno kako piše – kaže nam jedna farmaceutkinja.

Probali smo i mi SARS-CoV-2 antigen test tvrtke Boson Biotech.

image
Korona test

Postupak naoko izgleda kompliciran, ali nije. Sve traje oko 20 minuta, a rezultat je, prema navodima iz upute, vrlo precizan. Tako mu je osjetljivost 96,77 posto, specifičnost 99,20 posto, a točnost 98,72 posto.

– Test Boson Rapid dizajniran je za brzo određivanje antigena SARS-CoV-2 virusa u prednjim brisevima nosa unutar prvih sedam dana od pojave simptoma. Jednostavan je za korištenje jer ne zahtijeva dodatnu opremu ni posebnu obuku, a rezultati su dostupni u roku od 15 do 20 minuta, s točnošću od 98,72 posto – navodi se u uputi.

- Brzi SARS-CoV-2 Antigen test dizajniran je za brzo kvalitativno određivanje antigena SARS-CoV-2 virusa u prednjim brisevima nosa osoba sa sumnjom na COVID-19 unutar prvih sedam dana od pojave simptoma. Brza SARS-CoV-2 antigen testna kartica ne smije se koristiti kao jedina osnova za dijagnosticiranje ili isključivanje infekcije virusom SARS-CoV-2 - navodi proizvođač.

Jedan SARS-CoV-2 Antigen test sadrži:

- Brza SARS-CoV-2 antigen testna kartica (pakirana u folija vrećici)

- Sterilni bris

- Tuba za ekstrakciju

- Otopina za ekstrakciju uzoraka

- Upute za uporabu

- Stalak za tubu

Prozvođač je Kina.

image
Korona test

Muči li vas ovih dana kašalj, lagana temperatura, glavobolja, malo ste 'skuvani'? Što trebate napraviti?

- Najprije treba posumnjati na COVID-19 jer se delta soj jako brzo širi i može dovesti do težih komplikacija kod starijih osoba koje nisu cijepljene. I to ne smijemo zanemariti. Međutim, trenutno ima dosta viroza, prehlada... Dio je toga povezan i s klimatizacijskim uređajima. Naime, klima-uređaji nisu loši i dobro je na velikim vrućinama boraviti u prostoru koji se rashlađuju, ali ne preporučujem da sjedite ili ležite, a da u vas ta "klima" puše, posebno ne zaspati na putanji zračenja klima-uređaja - rekla nam je nedavno dr. Vikica Krolo.

- Ako je cijela obitelj zaražena, bilo bi dobro da se netko od njih testira. U ljekarne su došli testovi za COVID-19, koštaju oko 80 kuna, pa se iz mjera predostrožnosti možete i testirati. Ako je test pozitivan, trebalo bi se javiti svom obiteljskom liječniku koji će vas potom poslati na PCR testiranje da se rezultat potvrdi. Uglavnom, radi sebe i svojih bližnjih najprije posumnjajte na koronu, čuvajte se i testirajte - kaže dr. Krolo.

Evo cijelog postupka za testiranje: 

image
Korona test
17. travanj 2024 19:20