StoryEditorOCM
ViralU UGLEDNOM DRUŠTVU

Među najboljim mjestima za pojesti sladoled u Hrvatskoj, našla se i jedna zadarska sladoledarnica!

Piše Stil
18. srpnja 2021. - 11:17

Ne znamo kako je kod vas, ali kad se toplinski valovi počnu nizati jedan za drugim, nama je samo do sladoleda. Sva druga spiza pada u drugi plan. Samo, mi smo malo razmaženi. Ne jedu nam se obični, dosadni, vodenasti i bljedunjavi "slajići". Niti nam se slajiće jede u hodu - volimo sjesti i guštati u njima u finom ambijentu, volimo da nam je odlazak na sladoled cijeli doživljaj. Pa smo se bacili u potragu za takvim slastičarnicama, kako za svoj gušt, tako i za gušt svih onih koji dijele našu strast. I evo koje su nam se sladoledarnice osobito svidjele 

Mimi gelato je malena sladoledarnica tik do zadarskog Foruma na putu prema rivi. Osim što se može pohvaliti bogatim izborom vrlo zanimljivih ledenih osvježenja, krasi je i pomno uređen interijer. Sladoledarnicu vode Mate Lisica s otoka Ugljana i njegova poslovna partnerica Petra Modrić, a sladoledi koje Mimi gelato ima u ponudi su veganski, od voća, na bazi od maslinova ulja. Sve im je na prirodnoj bazi, ne sadrže laktozu, gluten i druge uobičajene alergene.

Mimi Gelato

Petra i Mate osobito se ponose svojom premium linijom sa stopostotnim udjelom dodatka, čiji su okusi kremastiji i puniji. Najveći hitovi među takvima su, vele nam, stopostotni pistacio i stopostotni lješnjak. Kako su sladoledi prirodni, intencija nam je bila da i interijer, za kojeg je zaslužan Moped studio, bude u znaku prirode: zelene boje, listova Monstere deliciose, drva...

image
Mimi Gelato
Instagram

Ela's Icecream & More 

Volite li artigianale gelato, a put vas nanese u splitski Get, zaputite se put Domaldove ulice, na korak-dva od Pjace, jer tamo se nalazi Ela's Icecream & More, sladoledarnica Ele Bedalov. Elini "slajići" prava su eksplozija okusa, vjerujte nam na riječ - ili pak nemojte nego se uputite sami provjeriti. Pronaći ćete ledene poslastice od prirodnih namirnica poput borovnice, maline, bosiljka, lavande i smokve te fine belgijske Callebaut čokolade i prvoklasne vanilije s Madagaskara. Ono što kod Ele nećete naći su umjetne arome i boje ili unaprijed pripremljene baze.

Iako se čini kao jednostavan proizvod, napominje nam vlasnica, domaći zanatski sladoled je uistinu puno više od toga. “Sama obrada voća, kao i izrada domaće ručno rađene paste te sirupa od svježeg voća, zahtjevaju pažnju, vrijeme, a moram reći i ljubav”, kaže nam Ela te napominje kako, osim u slučaju egzotičnih okusa, koriste domaće, lokalno uzgojeno voće i povrće.

Pravi talijanski gelato priprema se i u uhodanoj zagrebačkoj sladoledarnici Chocolat 041 u Masarykovoj ulici koja je već stekla svoje obožavatelje zahvaljujući bogatom izboru čokoladnih okusa. Kod njih se nude i tamna i mliječna čokolada, čokolada-cimet, čokolada-chilli, čokolada-naranča, čokolada-menta...

Chocolat 041 

Zanimljivi su nam i zbog toga što u ponudi imaju veliki broj veganskih sladoleda te zbog vrlo bogatih sorbeta koji su izrazito kremasti i spravljeni isključivo od svježeg voća. Kad ih pitamo koji su im najpopularniji okusi, kažu nam: pistacchio i Zagi, sladoled od lješnjaka preliven nutelom.

Chocolat 041 znatiželjnke privlači i interijerom u čijem su uređenju doprinijeli brojni mladi talentirani ljudi, a svaki kutak ove divne sladoledarnice priča svoju priču.

Vrlo zanimljivu štaciju za ljubitelje sladoleda dobio je ovog ljeta i Dubrovnik, a nazvana je po simpatičnoj rodi i svjetskom putniku Peppinu, liku iz pionira hrvatskog animiranog filma “Profesor Baltazar” i zapravo predstavlja ekspozituru već postojeće istoimene slastičarnice.

Peppino's

Smještena u Ulici sv. Dominika prolaznike mami pogledom na žarko žuti “unutarnji vrt” koji obavija vitrinu sa sladoledima i interijerom koji spaja ugođaj male tvorničke manufakture i vintage europske sladoledarnice. A mami ih, dakako, i bogatom ponudom vrhunskog gelata, među kojima ima i onih bez glutena, te premium sladoledima pakiranima u staklenke koje se mogu ponijeti kući. 

26. travanj 2024 22:44