Većina se na spomen snažnog imuniteta prvo sjeti vitamina C, zaboravljajući pritom na barem još jedno slovo...
Vitamin E je izuzetno važan za ljudski organizam, podsjeća Telegraf.
Njegovo antioksidativno djelovanje oslobađa tijelo od štetnih utjecaja slobodnih radikala iz okoliša.
Vitamin E utječe i na imunološki sustav, stanične funkcije i zdravlje kože. Uz to, stručnjaci vjeruju da su vitamin E i plodnost direktno povezani, budući da ovaj vitamin ima važnu ulogu u procesu sazrijevanja spermatozoida.
Naš organizam ne proizvodi samostalno vitamin E, što znači da su hrana i dodaci prehrani jedini način da ga unesemo.
Hrana bogata vitaminom E sastavni je dio jelovnika većeg dijela populacije, a u nastavku su četiri namirnice koje njime obiluju.
1. Avokado
Avokado sadrži brojne hranjive tvari, među kojima je čak 20 različitih vitamina i minerala. Sadrži i malu količinu magnezija, mangana, bakra, željeza, cinka, fosfora i vitamina E, A, B1, B2 i B3.
2. Masline
Masline imaju dvije glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: vitamin E i oleinsku kiselinu. Vitamin E je antioksidans razgradiv u mastima i štiti kožu od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali.
3. Sjemenke suncoketa
Sjemenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse kao što su vitamin E i selen. Vitamin E u sjemenkama pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.
4. Blitva
Blitva je niskokalorično povrće s visokim sadržajem magnezija, željeza, kalija i vitamina E, A, C i K, a tamnozeleno lišće inače spada među vrlo hranjive sastojke u ljudskoj prehrani i ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje.