Tropsko voće, bogato nezasićenim masnim kiselinama, kalijem, željezom, bakrom, fosforom i magnezijem te vitaminima A C i E, odličan je izvor vlakana, a k tome je i jako fotogenično. Naravno, riječ je o avokadu.
Avokado je jedna od omiljenih namirnica ljubitelja zdrave prehrane, što zbog svojih visoko vrijednih nutritivnih karakteristika, što zbog svoje teksture i okusa koji se lako kombinira uz druge namirnice i u raznim jelima, no jedna stvar muči veliki broj onih koji ovo zdravo voće često kombiniraju u svojoj prehrani. - Kako produljiti dugotrajnost avokada?
Slavna nutricionistkinja Kelly LeVeque ima rješenje za sva avokada koja ne uspijete iskoristit na vrijeme, a njen trik leži u zamrzivaču. Kelly stoga, za mindbodygreen, savjetuje - "kada je avokado u svojoj zreloj fazi, odložite ga u plastičnoj vrećici u zamrzivač. Na taj način očuvat ćete njegovu nutritivnu vrijednost i produljiti mu rok trajanja. U protivnom, avokado će previše omekšati i potamniti te ga nećete više moći iskoristiti."
Kelly ima još jedan trik. Ako vam je ostalo komadića avokada koje ste izvadili iz kore, a niste potrošili, također ih možete sačuvati. Sve što trebate napraviti je preliti komadiće avokada limunovim sokom te ih u plastičnoj vrećici odložiti u zamrzivač. Kelly kaže da se čak i smiksani avokado može zamrznuti te naknadno koristiti, bitno je samo da ga pravovremeno i prikladno odložite u zamrzivač.
No, nutricionistkinja savjetuje da ipak jednu stvar imate na umu prilikom zamrzavanja ove zdrave namirnice. Avokado kojeg izvadite iz zamrzivača neće biti čvrst poput svježeg kojeg inače koristite, ili kojeg pamtite da ste zamrznuli prijeko nekoliko tjedana. Kelly LeVeque naglašava da avokado, stajanjem u frižideru, postaje dosta mekši zbog čega možda neće biti idealan za sva jela u kojima ga inače koristite. No, s druge strane, bit će idealan sastojak zdravog smoothieja ili za pečenja.
Doktor Frank Lipman na ovu temu ima samo jedno za reći: "Što god radili, samo nemojte baciti zreli avokado." Osim što avokado zna biti dosta skup, on je i jedna od zdravijih namirnica koju možete uvrstiti u svoju prehranu, zbog čega bi bila prava šteta da završi u smeću.