StoryEditorOCM
ViralVRTLAR U KUĆI

Prehladili ste se i sada jedete mnogo voća kako biste što prije ozdravili? Ako imate košticu manga nemojte je baciti nego je pokušajte zasaditi

Piše M.P.
6. prosinca 2021. - 08:56

Tijekom hladnijeg dijela godine češće jedemo voće, zbog vitamina kako se ne bismo razboljeti, ili da bismo brže ozdravili. Tada se mnogi odlučuju pokušati zasaditi koštice koje ostaju. Od tih koštica do stabla koja će možda dati plod zna proći i 5 do 15 godina, ali zašto ne probati uzgojiti biljku koju možete držati u stanu ili zastakljenom balkonu jer mango ne podnosi temperature ispod nule.

TikToker Armen Adamjan pod profilom creative_explained dijeli mnogobrojne savjete pa i onaj kako uzgojiti mango.

U trgovinama se često može pronaći mango. Izaberite plod koji je zreo, jer ako nije morat ćete sačekati nekoliko dana dok omekša na dodir jer je tek tada dobar za jest, ali i njegova koštica za saditi.

Pažljivo očistite košticu: jako je klizava pa ako je čistite nožem, pripazite da se ne porežete. Prvo je potrebno izvaditi sjemenku iz tvrdog omotača a zatim je staviti sat vremena u vodu. Nakon toga  je prebacite u posudu sa zemljom. Jedan dio sjemenke neka viri iz zemlje. Zalijte zemlju. Uzmite plastičnu bocu kojoj treba ukloniti donji dio, a onda s njom prekrijte sjeme. Posudu stavite negdje na toplo i nakon par tjedana će izrasti sadnica manga. Povremeno zalijevajte zemlju oko boce. Ako je posuda manjih dimenzija, nakon što stabljika naraste 15-20 cm presadite je u veću posudu.

24. travanj 2024 19:26