StoryEditorOCM
ViralIN MEMORIAM

Slovenska nevjesta isijavala je seksepil! Ovo je priča o velikoj Gini, bila je ikona ljepote, pogledajte fotografije

Piše Marko Njegić
16. siječnja 2023. - 19:38

Otišla je Gina Lollobrigida, jedna od tri najveće klasične talijanske glumačke ljepotice (Sophia Loren, Claudia Cardinale). Znana po nadimku La Lollo, Lollobrigida se međunarodno proslavila punu dekadu prije Loren i Cardinale, još početkom pedesetih, a među njima je, po mnogima, bila i najveća ljepotica.

Izvorni talijanski naslov njezinog filma iz 1956. "Lijepa, ali opasna"/"Beautiful But Dangerous" glasio je "La donna più bella del mondo" – najljepša žena na svijetu. Kćerka prozvođača namještaja, rođena u selu Subiaco u planinskoj regiji Abruzzo, lijepa Gina se u mladosti bavila modelingom, a 1947. se natjecala i u izboru za Miss Italije.

image

Međunarodnom zvijezdom Lollobrigida je postala 1953. kad je ostvarila američki debi u "Trapezu" Carola Reeda, glumeći uz Burta Lancastera i Tonyja Curtisa

 

/Photo12 Via Afp

Osvojila je treće mjesto ispred jedne Silvane Mangano i u prijavi istaknula da ima talenta za glumu i da se želi okušati kao glumica. To je i napravila.

Pred kamerama je Lollobrigida bila atraktivna dekolteirana pojava i isijavala seksepilom, popločavajući u tom smislu put za buduće talijanske seks-simbole Claudiju i Sophiju, s kojom je njegovala veliko rivalstvo, ali i Monicu Bellucci.

No, ako se na ekranu predstavljala u krajnjoj suprotnosti od dramske prvakinje Anne Magnani, kad se sjetimo zavodljiva plesanja njezine bosonoge Esmeralde i poganskog plesa kraljice od Sabe u filmovima "Zvonar crkve Notre-Dame" Jeana Delannoyja s Anthonyjem Quinnom i "Solomon and Sheba" Kinga Vidora s Yulom Brynnerom (1956., 1959.), to ne znači da nije imala talenta za glumu.

Dovoljno je reći da je bila nominirana za nagradu BAFTA u kategoriji najbolje strane glumice za ulogu u filmu "Kruh, ljubav i mašta" te za Zlatni globus za "Laku noć, gđo Campbell".

image

Kao Esmeralda u ‘Zvonaru crkve Notre-Dame

 

/Photo12 Via Afp

Međunarodno poznata Lollobrigida je postala 1953. pored legendarnog Humphreyja Bogarta u avanturi "Udri đavola" Johna Hustona, gdje nije bila nimalo inferiorna hollywoodskoj zvijezdi Jennifer Jones ("Bernardettina pjesma", "Dvoboj na suncu"), te u tri godine mlađem "Trapezu" Carola Reeda glumeći uz Burta Lancastera i Tonyja Curtisa.

Bogart, Lancaster i Curtis jedni su u nizu slavnih glumaca s kojima je Gina dijelila kadar: glumila je s Frankom Sinatrom u "Never So Few", Marcellom Mastroiannijem u "The Law", Rockom Hudsonom u "Come September", Seanom Conneryjem u "Woman Of Straw"...

image

S Humphreyjem Bogartom u ‘Udri đavla‘

 

/Photo12 Via Afp

Mediteranska ljepotica je bila magnet za muškarce kad je došla u Hollywood, a prijateljevala je i s Marilyn Monroe.

image

U ćakuli s prijateljicom Marilyn Monroe 1954.

-/Afp

Lollobrigida je upala u oko milijarderu i filmašu Howardu Hughesu koju ju je pokušavao zavesti, iako je znao da je udana za slovenskog liječnika Milka Škofiča, ali ona se nije dala niti je bila zainteresirana za njegove milijune.

image

Gina sa suprugom, slovenskim liječnikom Milkom Škofićem i njihovim sinom 1958.

Afp

A kolika je bila zvijezda potvrđuje i podatak da postoji zelena salata u nazvana "lollo rosso" jer je podsjećala na njezinu kovrčavu kosu i podsuknje koje je nosila.

Ipak, nedugo nakon razvoda od Škofiča početkom sedamdesetih, Gina se povukla iz svijeta filma i posvetila fotografiji i kiparstvu.

Portretirala je Grace Kelly, Mariju Callas, Lizu Minelli, Indiru Gandhi, Fidela Castra, Henryja Kissingera, Yurija Gagarina, Neila Armstronga...

image

Uloga Kraljice od Sabe

 

Edward Small Productions/Unite/Collection Christophel Via Afp

Okušala se i kao političarka krajem devedesetih kad se kandidirala za Europski parlament, zastupajući bivšeg talijanskog premijera Romana Prodija.

Prošlog ljeta najavila je da će se kandidirati za talijanski Senat na parlamentarnim izborima, ali nedugo nakon najave je pala i slomila bedrenu kost te bila hospitalizirana, da bi ove godine zbog komplikacija od pada nažalost i umrla.

image
Andreas Solaro/Afp

Laku noć, gđo Lollobrigida.

image
Collection Christophel/Rnb/Collection Christophel Via Afp
image

Na canneskom filmskom festivalu 1965.

Afp
image

Fotografija iz 1971. na aerodromu u Nici

Afp
image
Afp
image
Afp
image
Afp
image
Afp
image

U sceni iz filma LA MORTE HA FATTO L‘UOVO iz 1968.

Summa Cinematografica - Cine Azi/Collection Christophel Via Afp
image
Afp
image
Afp
27. travanj 2024 22:15