StoryEditorOCM
Zadar plusROĐENDAN MAS-A

Dođite pogledati 42 nevjerojatna ‘komada‘ stakla: imaju i po 25 kilograma, a nastala su ‘ispuhivanjem‘ na vrućini od 1200 stupnjeva!

Piše L.Burčul
4. svibnja 2022. - 14:32

Peter Kuchler III., austrijski staklopuhač, dopremio je u Muzej antičkog stakla 42 impresivna umjetnička rada od stakla i predstavit će ih na izložbi "Staklo za vječnost" koja se u MAS-u otvara u četvrtak, 5. svibnja, u 19 sati: ovim događajem Muzej obilježava 13 godina postojanja, a za rođendan jedinstvenog muzeja u svijetu organizirani su za građane i drugi događaji.  

image

Austrijski staklopuhač Peter Kuchler III

Jure Miskovic/Cropix

- UN je ovu godinu proglasio godinom stakla, što nas dodatno motivira. Druga izložba koja se otvara iste večeri donosi nam raritetne predmete, kako rimskog stakla iz 1. stoljeća, tako i druge, s istraživanja provedenog na lokalitetu Velika Mrdakovica u zaleđu Vodica. Radi se o gostujućoj arheološkoj izložbi Gradskog muzeja Šibenik, koja će u MAS-u biti otvorena do 15. Kolovoza – kazao je ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru  dr.sc. Hrvoje Manenica, na predstavljanju programa kojim Muzej obilježava 13-tu godišnjicu rada.

image

Dio izložbe "Staklo za vječnost"

Jure Miskovic/Cropix

Jadranka Belevski, viša kustosica dokumentaristica u MAS-u, naglasila je da od osnivanja Muzej „proteže“ svoje djelovanje sve do suvremene umjetnosti, pa tako posjeduje zbirku suvremenog umjetničkog stakla od 135 predmeta.

- Njima će se pridružiti eksponat austrijskog staklopuhača. Svaki je impresivan ne samo umjetničkim kvalitetama, već i po svojoj masi, većina ih doseže visinu od jednog metra, a teški su do 25 kilograma – kazala je Belevski.

image

Jadranka Belevski

Jure Miskovic/Cropix

Sâm umjetnik Peter Kuchler III., 31-godišnjak, je rekao da sa staklom radi od svoje 14-te godine. Njegov izložak našao se na naslovnici kataloga Dorotheuma, jedne od najpoznatijih i najvećih aukcijskih kuća u Europi, a i u regionalnom Forbesu (Švicarska, Austrija, Njemačka) je došao na listu 100 najboljih umjetnika do 30-te godine starosti.

- Imam specifičnu tehniku rada. To se vjerojatno dogodilo stoga što sam, počevši sa 14 godina, promijenio brojne učitelje, a svatko je imao svoj poseban pristup staklopuhanju. Rezultat je tehnika, posebna tehnika koju sam sâm razvio – kazao je austrijski umjetnik koji mora imati pomagače kako bi napuhao toliko teške staklene predmete, koji u radu dosežu temperaturu od 1200 stupnjeva.

image

Dio izložbe "Staklo za vječnost"

Jure Miskovic/Cropix

- MAS se u 13 godina postojanja pozicionirao kao jedini u svijetu koji baštini staklenu građu s antičkih lokaliteta. Postoje muzeji stakla u svijetu, ali ovakav, s rimskim staklom, nigdje. Pozicionirali smo se i programima, suradnjom s drugim državama i muzejima, a i brojem posjetitelja koji je u vrijeme prije pandemije dosegnuo broj od gotovo 40.000 ljudi godišnje koji su posjetili MAS. Na razini Hrvatske, kad govorimo o specijaliziranim muzejima, to je impresivna brojka – istaknuo je ravnatelj Manenica, dok je kustosica Belevski dodala da je Muzej u 13 godina organizirao 122 izložbe.

- Uz izložbe, bili smo domaćin za više od 350 događaja, tako da smo postali mjesto okupljanja u Zadru. Ne živimo samo klasičnu muzejsku djelatnost – kazala je Belevski.

image

Rvnatelj Hrvoje Manenica

Jure Miskovic/Cropix

Viša kustosica dr.sc. Anamarija Eterović Borzić i muzejski savjetnik Berislav Štefanac najavili su predstavljanje kataloga stalnog postava MAS-a 18. svibnja, čiji su oni autori.

U četvrtak će ulaz u MAS biti slobodan, uz popuste na suvenire i muzejske publikacije, te uz radionice puhanja stakla, izrade staklenog nakita i minijatura na plameniku.

Izložbe se otvaraju u 19 sati, nakon čega će koncert održati Elena Stella i AJ Trio.

26. lipanj 2024 12:44