StoryEditorOCM
Zadar plusNATJECANJE U POREČU

Dominacija zadarskih učenika na Međužupanijskom natjecanju WorldSkills 2023.: u kulinarstvu najbolji Luka Kero, a u posluživanju Melanie Breulj

Piše Zadarski.hr
17. ožujka 2023. - 12:47

Međužupanijsko natjecanje WorldSkills 2023., kojem je domaćin Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč, održano je u Valamar Diamant Hotelu 14. i 15. ožujka gdje su sudjelovale škole iz Istarske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Organizator međužupanijskog natjecanja u ugostiteljskim vještinama WorldSkills je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) koja je već dugi niz godina organizator državnih natjecanja učenika strukovnih škola.

Oko 30 natjecatelja u disciplinama kuharstvo, ugostiteljsko posluživanje i slastičarstvo imali su priliku pokazati svoje znanje i strukovne vještine te su se vratili svojim kućama bogatiji za jedno korisno iskustvo. Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su priznanja i plasman na državno natjecanje, dok su svi ostali sudionici natjecanja dobili pohvalnice.

Pobjednici natjecanja WordSkills 2023. su:

  • disciplina kulinarstvo - Luka Kero, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar,
  • disciplina ugostiteljsko posluživanje - Melanie Breulj, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar i
  • disciplina slastičarstvo- Ana Vitasović- Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj.

- Našoj je školi pripala čast organizirati ovogodišnje međužupanijsko Worldskills natjecanje u disciplinama kuharstvo, ugostiteljsko posluživanje i slastičarstvo, Raduje nas što su učenici iz raznih hrvatskih škola u pratnji mentora imali priliku pokazati svoje znanje i strukovne vještine, družiti se, te nam je želja kod mladih potaknuti interes za upisom u strukovne programe iz sektoru turizma i ugostiteljstva. Ta zanimanja omogućuju mladima nakon završene srednje škole brzo i uspješno zapošljavanje, te su to zanimanja koje su u našem podneblju vrlo tražena. Zahvaljujemo Valamaru na ukazanoj pomoći i velikoj podršci u organizaciji ovog natjecanja - zaključila je ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč, prof. Tatjana Gulić Pisarević.

Natjecanje WorldSkills Croatia ima za cilj povezivanje strukovnih škola, mnogobrojnih partnera i poslodavaca koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Upravo je tu vrijednost prepoznao Valamar, kao najveći pojedinačni stipenditor u Hrvatskoj koji i ove godine nudi jedinstvene prilike za stipendiranje, praksu i prvo zaposlenje.

- Valamar podržava mlade i potiče povećanje zapošljavanja učenika koji su završili strukovne škole i to kroz brojne programe stipendija, praksi i mogućnosti prvog zaposlenja, sve s ciljem podizanja razine kompetencija i vještina djelatnika u ugostiteljstvu i turizmu. Drago nam je da se u Valamar Diamant Hotelu održalo natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola, koji su pokazali svoje znanje i stručnost te im svima želimo puno uspjeha u razvoju karijere - izjavila je Ines Damjanić, potpredsjednica za ljudske potencijale u Valamar Rivieri.

Valamar u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta stipendira učenike turističko ugostiteljskih zanimanja kao što su kuhar, konobar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist i hotelijersko-turistički tehničar.

Godišnje na praksu u Valamarove hotele i kampove dolazi između 100 – 150 učenika (zimska i ljetna praksa), dok je 164 stipendista.

19. travanj 2024 08:39