StoryEditorOCM
Zadar plusADVENT U ZADRU

Donosimo sve detalje vezane uz covid potvrde, program i koncerte, radno vrijeme, "Zimski park" na Višnjiku, novo skijalište i sanjkalište...

Piše Matea Gugić Magaš
22. studenog 2021. - 15:58

Nakon dvije godine Advent se vraća u Zadar! Da, nešto drugačiji nego li smo navikli prije pandemije, no bitno je da će se, na veliku radost mnogih, održati! 

Puno događanja, prigodnih programa, dobre spize, zabave za djecu i roditelje uz koncerte probranih domaćih estradnih imena, bio bi kratki rezime šestog izdanja Adventa u Zadru koji počinje u petak, 26. studenog, paljenjem prve svijeće i koncertom Pips, Chips & Videoclips. Ovogodišnji Advent trajat će 36 dana, odnosno do 1. siječnja 2022.

Kućica je ovaj put 24, tek jedna manje nego 2019. godine. Ipak, ono što svih zanima jesu pravila ulaska na prostor Trga pet bunara i Trga Petra Zoranića s obzirom na sve strože epidemiološke mjere.

image
Trg čeka otvorenje u petak 
 
Jure Miskovic/Cropix

- Da, na središnju lokaciju ovogodišnjeg Adventa ulazit će se isključivo s covid potvrdama sukladno mjerama Stožera – istaknuo nam je direktor TZ-a Mario Paleka te naglasio kako im je ovaj put bilo jako izazovno organizirati ovu poznatu manifestaciju.

- Mi već tri mjeseca pokušavamo riješiti sve tekuće probleme, ”mućkamo” i ”kemijamo” koliko znamo i možemo, sve kako bi zadovoljili što više strana. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti u tome. Ponavljam, uvjeti su jako izazovni... - priznao nam je Paleka te istaknuo nekoliko novosti:

- Ove će godine, zbog mjera, postojati dva ograđena ulaza na kojima će biti zaštitari i djevojke koje će očitavati covid potvrde. Jedan je ulaz kod Providurove Palače, a drugi od strane bivše tehničke škole. Stepenice koje vode od Pomorske škole prema Trgu pet bunara bit će isključivo koridor za ”Ledanu”. Novost je i da će ove godine kućice raditi od 17 do ponoći. Budući da moramo osigurati cijelo područje Adventa, negdje smo morali malo srezati troškove, no prema iskustvu od prijašnjih godinama, velik broj kućica ionako nije ni radio kroz jutro – rekao je Paleka. 

image
Mario Paleka, direktor Turisticke zajednice i Tomislav Letinic, direktor Trznice d.o.o.

 
Jure Miskovic/Cropix

Istaknuo je također kako su koncerti zamišljeni petkom i subotom, no i oni će biti skloni promjenama. 

- Za sada imamo isplanirani program dogovoren s izvođačima, poput Pips, Chips & Videoclipsa, Daleke obale, Neno Belana & Fiumensa, Massima, grupe Cambi, Rockatanskog Banda, Đanija Maršana, grupe Forum... No opet, treba čekati 30.11. kad Stožer donosi nove mjere. Tek ćemo onda, sukladno njima, dalje organizirati cjelokupni program. Možda sve ostane isto, možda se sve promijeni – zaključio je Paleka.

Na dan Dočeka na Trgu Petra Zoranića planiran je nastup glazbenika Vjeke Ključarića, Eni Jurišića, Dina Purića, Brune Oberan, poznatih najviše po televizijskom spektaklu ”A strana”.

image
Luka Gerlanc/Cropix
Broj ponuđača ove godine iznenadio

Kao i dosad, organizatori manifestacije su Grad Zadar, Turistička zajednica grada Zadra i Tržnica Zadar u suradnji i partnerstvu sa zadarskom Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja. 

Tomislav Letinić, direktor Tržnice Zadar, rekao je kako su dio kuća malo obnovili kako bi bile spremne za ugostitelje. Istaknuo je također kako se iznenadio brojem ponuđača ove godine.

- Broj kandidata bio je puno veći nego prije dvije godine, no u financijskom dijelu pali smo za oko 30 posto. Ipak, to ne čudi s obzirom na to da smo smanjili početne cijene kućica za skoro 50 posto – zaključio je Letinić.

image
Kućice su spremne za uređenje
 
Jure Miskovic/Cropix
"Đir po gradu" i ove godine

U sklopu „Adventa“ će brojni restorani, kafići, trgovine i muzeji osigurati prigodne cijene i ponudu u sklopu još jednog izdanja projekta „Đir po gradu“, kojeg već jedanaest godina kontinuirano realiziraju organizatori s ciljem oživljavanja stare gradske jezgre tijekom zimskih mjeseci. 

"Božićna bajka" za najmlađe

Projekt "Božićna bajka" u Atriju palače Cedulin planira se početkom prosinca. Riječ je o malom kutku u kojem će biti postavljene jaslice i razni popratni sadržaji namijenjeni najmlađima uz bogato osvjetljenje dekorativnim lampicama te animacijski program uz obilježavanje Svetog Nikole 6.12. i Svete Luce 13.12. 

Ulaz u grad do Narodnog trga bit će posebno okićen sa svjetlosnim instalacijama i ukrasima u obliku saonica, sobova, poklona, kuglica  i konjića.... 

image
U palači Cedulin održat će se Božićna bajka
Zd Travel
"Zimski park" - novost koju ćete brzo zavoljeti

Blagdanskom ugođaju pridonijet će i ŠC Višnjik postavljanjem klizališta od 800 metara kvadratnih, sanjkališta i skijališta od čak 500 metara kvadratnih, ugostiteljske šetnice s kvalitetnom ponudom, lunaparka te sajma knjiga. . 

- Na našem ćemo „Zimskom parku” po prvi puta ponuditi sugrađanima, i onim malima, ali i velikima, drugačiji, puno aktivniji i ”sportskiji” Advent. Naš park otvaramo u srijedu, na sam Dan grada, 24. studenog, koncertom poznate zadarske a capella grupe „Aka Cresedno”. Inače, dali smo priliku domaćim, zadarskim bendovima koji će nastupiti svakoga vikenda. Ono što će zasigurno biti najatraktivnije jest skijalište i sanjkalište. Projekt je to koji radimo u suradnji sa slovenskim ”Elanom”, koji nam je omogućio cjelokupnu konstrukciju, ali i svu opremu za mališane željne učenja zimskih sportova - istaknuli su iz organizacije te dodali kako će im led i snijeg osigurati domaća tvrtka, ”Pelagos net farma”. Partneri organizatorima su i Hrvatski olimpijski odbor te Real grupa. 

image
"Zimski park" na Višnjiku 
Višnjik
25. travanj 2024 12:46