StoryEditorOCM
Zadar plusILUSTRIRANJE JAMESA HARDENA ZA SVOJ GUŠT LANSIRALO JE MLADOG ZADRANINA U ZVIJEZDE

Filip Peraić: 'Moji radovi sad su po cijelom svijetu!'

Piše Toni Horvat / 100posto
6. lipnja 2018. - 17:26
1528119119peraic

James Harden nije uspio s Houston Rocketsima ove sezone zaustaviti dominaciju Golden State Warriorsa, ali malu utjehu i satisfakciju moći će pronaći u nagradi za najkorisnijeg igrača NBA lige u protekloj sezoni. S prosjecima od 30,4 poena i 8,8 asistencija te ulogom najboljeg igrača najbolje momčadi regularnog dijela sezone, izvjesno je da će taj trofej otići upravo u ruke popularnog bradonje, piše 100posto.

Reuters

Reuters

Harden danas uživa status supezvijezde i ima fanove diljem svijeta, no još prije pet godina svoju fascinaciju njegovim likom i djelom jedan je mladi dizajner iz Zadra počeo pretvarati u prava umjetnička djela. Filip Peraić stvorio je toliko originalne portrete slavnoga košarkaša da se za njega pročulo i u Americi, čak je i sam Harden bio oduševljen varijacijama svojeg izgleda.

privatni album

privatni album

"Nismo se upoznali, ali Houston Rocketsi su mi poslali njegov potpisani dres na dar. Adidas je imao ranije ideju da projekt koristimo i u službenoj promociji Hardena, ali još nismo dogovorili suradnju", rekao nam je Filip.

A projekt se zove "James Harden Illustrated" i zasad broji 26 portreta, od kojih su neki napravljeni najobičnijom olovkom, a neki su od kudikamo osebujnijih materijala, poput mediteranskog bilja, maslinovog ulja, pa čak i prave ljudske kose.

jameshardenillustrated.com

jameshardenillustrated.com

"Ne poznajem vlasnicu kose, do koje sam došao u frizerskom salonu. Bilo je nekoliko komentara da je to odvratno i stvarno je čudan osjećaj 'crtati' nečijom kosom, pa makar i u rukavicama. Ali nekad treba biti radikalan u pristupu. Ispostavilo se da je ideja bila dobra jer je portret nogometaša Afonsinha od kose nagrađen na relevantnom 3X3 natjecanju za ilustraciju, a Yahoo je objavio tekst o portretu Hardena od kose", kaže Peraić.

peraic.com

peraic.com

Sve je počelo kao eksperiment, s vremenom je postalo vježba kreativnosti, a naposljetku se pretvorilo u osobni projekt koji je zadivio ljude diljem svijeta.

"Prvi portret sam samoinicijativno nacrtao da eksperimentiram s novim stilom, bez plana da to postane veliki projekt. Eksperimentiranje i crtanje bilo je zabavno, pa sam se upitao mogu li isto lice nacrtati na još neki novi način. S tom idejom napravio sam nekoliko portreta i shvatio da to nije samo dobra vježba za mene kao profesionalnoga kreativca, nego i da tim sustavnim pristupom mogu stvoriti zanimljiv osobni projekt i pokazati cijelu paletu pristupa koje koristim u ilustriranju, crtanju i dizajniranju", rekao je Filip.

Uzeo je domenu jameshardenillustrated.com i nastavio crtati, zadavši si samo jedno pravilo - ilustracija mora biti unutar Hardenova profila, na bijeloj podlozi.

jameshardenillustrated.com

jameshardenillustrated.com

"Cijeli projekt za mene je jako zabavan i sjajno je to što je privukao dosta pažnje, jer ne radi se o naručenom radu, već o nečemu što sam stvarao za svoj užitak i što mi je otvorilo mnoga vrata i nove suradnje."

Od 26 portreta teško mu je odabrati najdraži, ali ipak ističe:

"Možda broj 23, James Harden nacrtan samo jednom, dugačkom, crnom linijom. Taj portret izazvao je dosta reakcija, a nedavno sam dobio i video fana koji taj rad tetovira na svoju nogu. Najviše posla bilo je oko portreta broj 13, James Harden u aranžmanu od cvijeća i mediteranskog bilja."

Peraićev rad prepoznale su mnoge ugledne strane tvrtke, medijske kuće i drugi klijenti.

"Stvaram ilustracije, dizajn i animacije za klijente i agencije diljem svijeta, a najviše ih dolazi iz SAD-a i Japana. Dosad sam napravio više od 100 ilustracija za američko izdanje Forbesa, preko 200 za IBM i Sony, a radio sam i za Nike, Columbia Records, Wired... Najdraža nagrada koju sam dobio je Merit Award of Society of Publication Designers jer sam je dobio za prvu narudžbu u karijeri, još kao student. Radi se o portretu Roberta De Nira za naslovnicu časopisa aviokompanije Fly Emirates. Izabrana je uz naslovnice časopisa kao što su New Yorker, New York Times i Wired, tada nisam bio ni svjestan koliko je teško ući u to društvo."

peraic.com

peraic.com

Ovih je dana Peraić bio u New Yorku zbog svojeg najnovijeg projekta. Poznatom glazbeniku Leonu Bridgesu ilustrirao je svaku pjesmu s novog albuma, a njegove se radove može vidjeti po cijelome Manhattanu.

"Leon Bridges je glazbenik nominiran za nagradu Grammy, koji je upravo izdao svoj drugi album "Good Thing" pod Sonyjevom izdavačkom kućom Columbia Records. U New York sam došao na njegovu koncertnu promociju u Brooklynu i vidjeti svoje radove koji se nalaze po cijelom gradu, što je super osjećaj. Upoznao sam Leona i ljude iz izdavačke kuće s kojima sam mjesecima surađivao radeći na projektu. Ja sam radio službene artworke za svaku pjesmu s novog albuma, a s bratom sam i producirao animacije tih ilustracija koje će se koristiti na društvenim mrežama i na svim Leonovim nastupima."

 

Tko god je vidio Filipove radove na temu Hardena, prepoznat će njegov "potpis" i u ovom projektu.

"Svaki Bridgesov artwork interpretiran je na drugi način, inspiriran svojom pjesmom. Projekt je ispao super, bio je dug i zahtjevan, ali suradnja s ekipom bila je idealna. Vizuali koje sam stvorio sad su diljem svijeta, u New Yorku, Los AngelesuSan FranciscuChicaguTorontuSydneyu..."

peraic.com

peraic.com

A tko zna kako bi Filipova karijera izgledala da nije bilo ljubavi prema košarci te fascinacije talentom i osebujnošću Jamesa Hardena. Naravno da je pratio Rocketse u doigravanju i žao mu je što nisu uspjeli ući u finale, ali svjestan je da su Golden State Warriorsi ipak puno kvalitetniji.

"Lakše postižu poene, s manje driblinga i kompliciranja od Rocketsa, ali Harden je nevjerojatan igrač i bit će zanimljivo gledati hoće li biti dovoljno dobar da jednom osvoji i naslov prvaka", zaključio je Peraić, piše 100posto.

jameshardenillustrated.com

jameshardenillustrated.com

jameshardenillustrated.com

jameshardenillustrated.com

jameshardenillustrated.com

03. srpanj 2024 03:38