StoryEditorOCM
Zadar plusPRIMJER DOBRE PRAKSE

Kako je stara tvornica duhana u Milanu pretvorena u genijalni Muzej filma i to zahvaljući EU sredstvima: može li Zadar slično?

Piše Ana Vučetić Škrbić
17. listopada 2024. - 19:39

Prije 34 godine s radom je prestala stara tvornica duhana, Manifattura Tabacchi, u širem centru Milana. Na njezinom mjestu u Viale Fulvio danas nije zapušten ili devastiran prostor za koji gradske vlasti još uvijek traže novu namjenu. Štoviše, nekadašnji tvornički kompleks danas je Cineteca Milano – MIC odnosno Interaktivni muzej filma koji je jedna od gradskih atrakcija u potpunosti posvećena sedmoj umjetnosti.

image

Cineteca Milano

/Slobodna Dalmacija

U prostoru od 300 metara četvornih, na tri etaže, pohranjeno je pravo blago: oko 20 tisuća filmova, 15 tisuća originalnih plakata, 100 tisuća fotografija i 300 dragocjenih uređaja, uključujući originalnu filmsku opremu koja je nekoć pripadala braći Lumière. Filmska baština koju čuvaju, zahvaljujući inovativnim i interaktivnim čudima 3D i 4D tehnologije, dostupna je svakom ljubitelju kinematografije ili zainteresiranom posjetitelju koji, osim uživanja u samim projekcijama, može kreirati vlastitu sinkronizaciju, reproducirati film, izraditi kino poster i koristiti sve dostupne AR uređaje i aplikacije. Ukratko, riječ je o muzeju u kojemu možete provesti cijeli dan i sjajnom primjeru kako uz pomoć sredstava iz europskih fondova stvoriti novu vrijednost u prostoru i sadržaju.

Ovaj projekt, koji su zajednički pokrenuli regija Lombardija i Zaklada talijanskog filmskog arhiva, dio je inicijative ASOC (A Scuola di OpenCoesione), a MIC je stvoren kao nastavni muzej namijenjen prvenstveno školama i grupama kojima se nude brojni programi.

image

MIC Milano

/Slobodna Dalmacija

Kako ova uspješna priča funkcionira u praksi, uvjerili su se početkom tjedna zadarski novinari na studijskom putovanju Europe Direct koji je organizirala Agencija Zadra Nova. Domaćini, Europe Direct centar u Milanu, zadarskoj su delegaciji predstavili primjere dobre prakse korištenja europskih sredstava za unapređenje lokalnih zajednica, ali i upoznali rad te aktivnosti Agencije Zadra Nova.

image

Zadarska delegacija u Milanu

/Slobodna Dalmacija

- Došli smo ovdje vidjeti na koji su način naše kolege iz Europe Directa koristili europska sredstva jer su oni starija članica Europske unije. Agenciji Zadra Nova jako je važno informiranje građana, kako bi dobili kvalitetne informacije. Novinari su ti koji nam pomažu u tom poslu i koji te informacije prenose našim građanima. Nakon 10 godina, Hrvatska je i dalje najmlađa članica EU i ovi studijski posjeti služe upravo tome da vidimo kako su naše kolege uspjeli koristiti europska sredstva kako bi svojim sugrađanima omogućili kvalitetniji standard - kazala je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije Zadra Nova.

Ida Ciaralli, predstavnica Europe Direct Lombardia, istaknula važnost međusobne suradnje među uredima Europe Direct u Europi.

image

Zadarska delegacija u Milanu

/Slobodna Dalmacija

- Naš ured sa sjedištem u Milanu ima 12 Europe Direct točaka diljem pokrajine Lombardija. Građanima pružamo informacije o Europskoj uniji namijenjene studentima, javnim upravama i poduzećima, ali i o mogućnostima financiranja te studiranja i rada u Europi. Radimo u mreži s drugim uredima Europe Direct u Italiji i Europi, a imali smo priliku upoznati i urede Europe Direct iz Hrvatske, iz Zadra, što je bilo lijepo iskustvo razmjene i prilika za upoznavanje novih kolega- kazala je Ciaralli zadarskim novinarima koji su svoje putovanje završili posjetom još jednom milanskom simbolu: vertikalnoj šumi, odnosno Bosco Verticale,  koja je jedan od najboljih europskih primjera održive arhitekture i remek djelo talijanskog arhitekta Stefana Boerija.

image

Bosco Vertikale

/Slobodna Dalmacija

Riječ je o prostoru koji zauzimaju dva nebodera smještena u samom srcu milanske četvrti Porta Nuova, koji je ujedno dom više od 21 000 stabala i biljaka. U tim neboderima, koji izgledaju poput golemog drveća, trenutno živi 300 ljudi.

Njihova vegetacija u prosjeku upija 20 tisuća kilograma ugljika svake godine, te ublažava buku koju stvara promet. Dva potpuno samodostatana nebodera koriste obnovljivu energiju iz solarnih panela i filtriranu otpadnu vodu kojom se održava životnog vijek zgrade. Za dizajn ove zgrade Boeri je osvojio nagrade ‘International Highrise Award 2014‘ i ‘2015 Best Tall Building Worldwide‘ 2015., ali i inspirirao novu generaciju projekata pošumljavanja gradova i nebodera širom svijeta.

image

Bosco Vertikale

/Slobodna Dalmacija
17. listopad 2024 19:51