StoryEditorOCM
Zadar plusBILIĆ I UJDUR

Konačno je, nakon šest mjeseci mukotrpnog rada, završen projekt 3D modeliranja Jadera koji će prikazati život Zadrana u antičko doba. Pogledajte video

Piše Zadarski.hr
1. veljače 2021. - 10:30

Konačno je, nakon šest mjeseci intezivnoga rada na 3D modeliranju antičkog Zadra - Jader, kompletno gotovo modeliranje i animacija 3D modela. Autor 3D modela i video amiacje je Stipan Ujdur iz Opuzena. Inicijator izrade 3D modela antičkog Jadera ja Frane Bilić iz Zadra.

Bilić će tako programirati apIikacije za pametne telefone i VR naočala u svojem studiu MediaUp, a kada to bude napravljeno antički Zadar će biti kompletno obrađen!

- Mogućnosti su neograničene, ali naši resursi su itekako ograničeni. Puno je volje, truda i vremena uloženo od strane Stipana i mene, a radi se o iznimno inovativnim procesima na visokoj razini koji još nisu viđeni u Hrvatskoj u tom obujmu. Uz Zadar tu su i Dioklecijanova palača u Splitu, antička Narona,Dubrovnik nakon potresa 1667. godine, antička Pula i drugi. Za sada nemamo izvore financiranja i nemamo vremena da ih aktivno tražimo dok smo još u stadiju razvoja. Omogućit ćemo različite načine distribucije i franšiziranja koje bi trebale biti dostupne putem turističkih i putničkih agencija , ali i samim korisnicima preko online dućana. Pozivamo već sad  sve zainteresirane da se jave kako bi mogli na vrijeme započeti suradnju - rekao je Bilić.

image
3d simulacija antičkog zadra
Mediaup

- Rad na 3D modeliranju trajao je punih šest mjeseci: svaki dan, po nekoliko sati. Model je napravljen maksimalno autentično originalnoj Jaderi antičkog doba. Ovo je bilo zaista teško jer sam trebao tražiti po stranim arhivama sve o tom dijelu zadarske povijesti, o Jaderu. Toliko je to iscrpljujuće da ne bi više volio raditi ovakav projekt. Važno je vaše čitatelje upoznati s činjenicom da je ovo, nažalost, penzionerska produkcija, a ne hollywoodska, te se nadam kako mi nitko neće zamjeriti neke nepreciznosti ili autorsku slobodu - zaključio je Ujdur.

3D ANIMACIJA: Odmah na ulazu u grad mogla se osjetiti vreva rimskog gradskog života: prodavali su i kupovali robove, konje, tepihe, kramiku..

19. travanj 2024 02:57