StoryEditorOCM
Zadar plusBRAZILKA ALANA

Mlada chefica pokrenula pravu malu revoluciju s ‘marendama‘: "Zadrani su zatvoreni, ali kad ti dozvole da ih upoznaš, shvatiš da su divni ljudi!"

Piše Matea Magaš
22. ožujka 2023. - 14:12
Brazilka Alana Choi vec dvije godine zivi i radi u Zadru, te kao chefica jednog restorana pokrece pravu malu revoluciju u doruccima i brunchevima.  Luka Gerlanc/Cropix

Od São Paula do Kampa Kaštela!

Bio bi to najkraći mogući opis života 33-godišnje Alane Choi, Brazilke koja se prije dvije godine iz Južne Amerike preselila u – Zadar. No, njezina je životna priča zanimljivija i zaslužuje da ju se ispriča...

Odrasla u gradu koji broji više od 12 milijuna stanovnika, što ga čini najvećim gradom na južnoj polutci, još kao mala bila je svjesna da se mora istaknuti... Već je s osam godina znala što će postati: kuharica. Čim je mogla, upisala je jedno od najprestižnijih brazilskih kulinarskih sveučilišta u rodnom gradu i školovala se za chefa.

- Svo vrijeme studija radila sam paralelno i nakon diplome željela sam se zaposliti u struci. No, situacija s poslom u gradu postala je sve teža: mi kuhari smo bili jako potplaćeni, a troškovi života postajali su sve viši i viši. Nevoljko, odlučila sam se prebaciti u banku. Bile su to najduže četiri godine u mom životu... - smije se danas Alana, dodavši kako je baš tada, bez kuhinje, shvatila da više nikad ne želi raditi ništa drugo osim kuhanja.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Zato ne žalim što sam radila u banci, taj mi je posao otvorio oči - govori nam Alana prisjećajući se svojih samih početaka. Kad je dala otkaz, imala je 25 godina i odlučila se na najteži korak u životu: odselit će iz obiteljskog doma, od roditelja s kojima je bila jako vezana i pronaći posao na drugom kraju svijeta – u Australiji.

- Vjerojatno se mislite zašto baš ”Down Under”? Pa, mnogi moji kolege sa sveučilišta dobili su priliku raditi u Australiji i govorili su mi koliko je tamo dobro! Od posla, života, kulture... A ja sam nekako uvijek željela otputovati. Tako da, nisam se puno razmišljala – objašnjava Alana.

Život u Australiji pokazao se kao pun pogodak: osim što se susrela s raznim kuhinjama iz cijelog svijeta, dobila je priliku za napretkom, kako na poslovnom, tako i na privatnom planu. Nakon tri godine života u Perthu, odlučila se za još jedan životni zaokret: prihvatila je posao na kruzeru.

- Radila sam osam mjeseci kad sam upoznala Nataliju, Hrvaticu koja mi je ponudila posao u Falkensteineru, a ja sam bila spremna za novi izazov. I zapravo sam tako ”završila” u vašem gradu... - otkiva nam Alana, koja je za Hrvatsku samo čula kao odličnu party destinaciju, a za Zadar nije ni znala da postoji.

- Grad me oduševio na prvu, prekrasan je! A tek priroda koja ga okružuje... - prisjeća se prvog dojma Zadra.

Ipak, ljudi joj nisu ostavili baš isti utisak.

- Osim što su na poslu bili vrlo hladni, i van njega sam shvatila da su Zadrani nekako zatvoreni. Dosta rezervirani i da vrlo teško prihvaćaju strance u svoj mali krug. Danas znam da je to ipak tek prvi dojam! Kad dobiješ priliku da te upoznaju, kad te u uvedu u svoj život, shvatiš da su ljudi divni i uvijek spremni pomoći – govori Alana koja je vrlo je brzo nakon dolaska u Donatov grad, 2021. godine upoznala Andreja Vrsaljka, svog budućeg šefa.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Kad je dobio priliku da u srcu starog grada vodi za vlasnike Bobiće jedan od najljepših restorana koji se nalazi u sklopu hotela Almayer, nije dvojio, pozvao me sa sobom i predložio mi da budem glavi chef za doručke i brunch. Ja jesam to prije radila, no ovo mi je ipak bio jedan novi izazov. Osobito jer nisam poznavala mentalitet Zadrana... Hoće li im se svidjeti to što ima ja imam ponuditi – pitala se Alana koja je, ni ne sluteći, pokrenula pravu malu revoluciju svojim inovativnim jelima koje su, na njezino iznenađenje, Zadrani objeručke prihvatili i to vrlo brzo.

- Zapravo prije svega moram zahvaliti Andreju jer je vjerovao u mene i koje je, kad sam mu predstavila meni, za ovaj grad nesvakidašnji, bio dovoljno hrabar da ga prihvati. Danas je tu i njegova supruga Helena, koja mi je također velika podrška Mislim da smo svi skupa napravili odličnu stvar jer, osim gostiju hotela koji su navikli na ovakve doručke i bruncheve i koji ih vole, domaći su ljudi prezadovoljni i često dolaze kroz jutra s obitelji i prijateljima, što mi je potvrda da radim dobar posao  – ističe Alana koja je često inspirirana istokom i orijentalnim okusima. 

Zato ćete na meniju pronaći poširana jaja na turski način s kojima dobijete jogurt aromatiziran začinskim biljem, baš kao i maslac aromatiziran začinima. Često korisiti humus, baba ganuš, kremu od cikle... Uvrstila je zelenu shakshuku, gdje jaja dolaze sa sotiranim zelenim povrćem, harissa umakom, feta sirom i avokadom. Za odvažnije, tu su poširana jaja s engleskim muffinom, holandez umakom, dimljenim lososom te kavijarom od pastrve... Jelovnik je stvarno prilagođen i onim najzahtjevnijim gurmanima.

image

brunch u restoranu Corte

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
image

brunch u restoranu Corte

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

Za nju nije teško osmisliti jela, prije svega jer ima iskustva iz Australije gdje su brunchevi dio kulture i načina života, ali i zbog namirnica koje do ovog zadarskog restorana stižu s – lokalnih OPG-a!

- Vaša je hrana toliko ukusna, puna okusa... Imam zaista sreće što mogu koristiti domaću, kvalitetnu i provjerenu namirnicu što onda moj posao dosta olakšava. Inače je hrana u vašoj zemlji odlična, ne začinjavate ju puno i rijetko kad komplicirate s njom. I zapravo je tako i najbolje, zadržite sve važno u svakoj od namirnica – hvali nas ova simpatična Brazilka.

Ipak, jedino joj nije jasno: zašto nismo inovativniji!

- Ne razumijem zašto imate restorane koji su kopija jedan drugoga? S hranom se toliko toga može, mogućnosti su beskonačne, no vjerujem da su ugostitelji svjesni kako je ovdje ljude teško pridobiti novitetima, stvarima koje im nisu prepoznate. A i vjerojatno idu na onu staru: ako je njemu uspjelo s tim jelima, onda će i meni. Šteta... - jasna je Alana. 

Zato je ona uvela još jednu novu stvar koju Zadar nije imao: tea time! Od petka do nedjelje, od 14 sve do 17 sati, Zadrani i svi njihovi gosti, mogu uživati u vrhunskim čajevima, ali i pjenušcima, te ukusnim slanim i slatkim zalogajčićima, atraktivno serviranim na porculanskim etažerima.

Mogu se na trenutak osjećati kao Englezi... 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Plusevi i minusevi života u Hrvatskoj 

Ono što joj je najviše zasmetalo kod Hrvata općenito, jest loša navika pušenja - gdje kod i kad god! 

- Eto, toliko mi je smetalo da sam se na kraju toj navici prilagodila jer ju nisam mogla pobijediti - smije se Alana ni sama ne vjerujući da puši. Primijetila je također kako kod nas nema restorana, kafića, kluba ili hotela koji su prilagođeni određenim skupinama. 

- Kad odem s prijateljima na neki party, recimo u neki resort, uvijek me iznenadi kad vidim brojne obitelji s djecom! Nisam navikla na takve stvari, kod nas je, kao i u Australiji, sve dosta strogo podijeljeno... - pojašnjava.  

Ipak, u čemu nema zamjerke je - priroda!  U ovih je dvije godine istražila gotovo cijelu Zadarsku županiju i obožava ju.

- Bila sam po otocima, u nacionalnim parkovima, u planinama... Stvarno sam si dala vremena da ju obiđem i upoznam i zato mi je toliko čudno kad saznam da sam prošla više nego neko ljudi koji tu žive cijeli život! Valjda mislite kad negdje možete otići bilo kad, tek onda nikad ne odete! Žao mi je, jer nekad kao da nemate pojma u kojem raju živite – govori nam dok mi sramežljivo klimamo glavom. Nije lagala... 

Na ono što se nikako ne može naviknuti su depresivne zime u dalmatinskim gradovima kad često po danu ne sretne nikoga na ulici.

- S vremenom sam i to prihvatila, ali prva zima u Zadru mi je bila strašna! Zapravo, bila sam sprema otići, odseliti. Još kad sam prvi put osjetila buru... E to se ne zaboravlja – smije se Alana koja kaže da su, osim ljudi s kojima se zbližila, ipak ljeta ta koja ju ovdje drže.

image

otkriva naš županiju

Privatni Album/Slobodna Dalmacija
18. prosinac 2024 11:47