- Moj šokol je najbolji. Ne kažem to ja, nego moji Ninjani. Svi znaju da je naš šokol jedini "pravi" - govori nam Slavko Dejanović pobjednik 15. Šokolijade u kategoriji "Ninski šokolari" koja je u nedjelju završena u Ninu. Gospodina Slavka nismo mogli a ne upitati nalazi li se on kao pobjednik u sukobu interesa. Jer, organizatorica šokolijade i najustrajnija promotorica ove ninske delikatese je baš njegova supruga Marija Dejanović ujedno i direktorica mjesne turističke zajednice.
- Ne, nisam u sukobu interesa, ovo je moja treća titula i svaki put mislim da sam je zaslužio jer se proizvodnjom šokola moja obitelj bavi od 1764. godine – govori Slavko koji nam je odmah započeo govoriti kako se izvorni šokol uopće pravi.
Ne postoji dio pripreme koji je posebno važan, Slavko svakom dijelu pravljenja šokola pridaje jednaku pažnju. Svoju recepturu nam nije htio u potpunosti otkriti, jer svatko ima svoje male tajne.
- Šokol se radi od svinjske vratine teške negdje oko pet do šest kilograma, ali na sebi ne smije imati bržole. Meso se prvo soli, potom se ispire u toploj vodi, a onda se potapa u crno vino. Nakon toga se cijedi te se na njega stavljaju razni začini, ali umjereno, ne smije se pretjerati ni sa čim. Vratina se potom stavlja u kožicu svinjskog sala – objašnjavam nam Slavko dok nam priprema svoj šokol za malu degustaciju. U našem je društvu i njegova supruga koja podržava suprugov "hobi". Nakon što šokol dobije svoju završnu formu, ide na dimljenje i suši se na buri.
Najbolje vrijeme za izradu šokola je krajem prosinca i početkom prvog mjeseca.
Proizvodnja šokola mora biti potpuno prirodna, baš onako kako su ga stari ljudi pravili. Više od 250 godina je duga tradicija u njhovoj obitelji. On je naučio raditi šokol od svog oca, njegov otac od svoga, i sve tako do duboko u prošlost. Tradicija pripreme šokola sačuvala se tako s koljena na koljeno do današnjih dana.
- Još kao malo dijete sam stajao uz ćaću i dida kada se šokol radio i od njih sam sve naučio. Sada svoje znanje prenosim na sina Marina koji je ove godine osvojio treće mjesto na natjecanju i na unuka – kaže nam ovogodišnji pobjednik "Ninske šokolijade". Dan kada se ova slasna suhomesnata delicija počne pripremati, govori Slavko, u mjestu bude prava fešta.
Kao kuhar po struci i bivši profesor kuharstva, Slavko je dosada uz svog sina izučio još desetak šokolara. Svjestan je važnosti odčuvanja proizvodnje dobrog šokola i ne želi da ta tradicija u ninskom kraju izumre. Izgleda da ni neće, jer se na ovogodišnju "Ninsku šokolijadu" prijavilo čak 65 šokolara i to iz Ninskih stanova, Privlake, Krneze, Ljupča, Islam latinski, Petrčana i Gorice.
Natjecanje se svake godine održava u sred ljeta i to u dvije kategorije. Prva je "Ninski šokolari" u kojoj je Slavko osvojio prvo mjesto, a druga je "Šokolari iz okolice Nina". Stručni žiri je sastavljen od ljudi koji imaju tradiciju proizvodnje šokola i od ljubitelja šokola te stručnjaka koji su povezani s ruralnm razvojem.
Kod ocjenjivanja se gleda sve! Pet elemenata utječe na ukupnu ocjenu, a to su izgled, presjek, miris, okus i opći dojam. Slavkov šokol je i više nego zadovoljio ove kriterije pa je uz prvo mjesto osvojio i novčanu nagradu od dvije tisuće kuna koju je u cijelosti darovao dječjem vrtiću "Morska vila" u Ninu za nabavku igračaka. Kako bi se potakla proizvodnja i zaštitio proizvod u Ninu se osniva udruga Šokolari koja će, nadamo se, uspjeti sačuvati dugogodišnju tradiciju proizvodnje šokola.