StoryEditorOCM
Zadar plusPREMIJERA "OPORUKE"

Najavljeno 30. jubilarno Zadarsko kazališno ljeto i 10. Jazz i blues festival! Švorinić: ja sam jazzer, snalazimo se...

Piše M. Kalajžić
19. lipnja 2024. - 16:06
Zadar, 190624. Konferencija za medije ispred Muzeja stakla na kojoj je najavljeno jubilarno 30. Zadarsko kazalisno ljeto. Na fotografiji: detalj sa konferencije.Jure Miskovic/Cropix

Konferencijom za medije Ispred Muzeja antičkog stakla najavljeno je jubilarno 30. Zadarsko kazališno ljeto i 10. Zadar jazz & blues festival. Najavili su ih ravnatelj HNK Renato Švornić, poznata glumica zadarskih korijena Ivana Buljan Legati, zadarski dramski prvak Davor Jureško i redatelji Zoran Mužić i Vinko Radovčić.

- Jubilarno Kazališno ljeto otvaramo našom produkcijom, u koprodukciji s Kazalištom lutaka Oporuka koju je priredio Filip Jurjević prema Gianniju Schicchiju Diovacchina Forzana i Teštamentu Vanče Kljakovića. S nama su redatelj Zoran Mužić, protagonisti predstave, a i Kazališnog ljeta prije 30 godina, zadarska glumica Ivana Legati i dramski prvak Davor Jureško. Nakon otvorenja je prigodni koncert – vatromet glazbe u povodu 30. godišnjice kojega će izvesti Matija Dedić, Zoran Predin i Kristijan Beluhan. Nakon niza predstava ove godine održava se i jubilarni 10. jazz & blues festival – kazao je Švorinić.

Zoran Mužić, redatelj Oporuke, rekao je da je predstava utemeljena na jednočinki Puccinija Gianni Schicchi i komediji Vanči Kljakoviću Teštament. Ovdje se radi o zadarskoj, trećoj verziji – kazao je Mužić.

Ivana Buljan Legati je i prije 28 godina radila na predstavi Kafeterija kojom je 1996. godine Zadar liječio ratne rane. U predstavi sudjeluje Ivan Ivić - glazba, John Čolak scenografija, Sara Jureško kostimografija, Filip Jurjević dramaturgija. Glume Ivana Buljan Legati, Žana Bumber, Tamara Šoletić, Davor Jureško, Dominik Karakašić, Dragan Veselić i Mimi Zadarski.

Zadarska glumica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu Ivani Legati kazala je da je za Zadar i zadarsko glumište vežu emocije.

- Jednaki je entuzijazam, parnerska igra, volja i želja sada i prije 28 godina. Zoran, Davor i ja sjećamo se tih sentimentalnih fotografija iz toga doba. Sada je drugo vrijeme, ali u svojim izazovima može to biti kvalitetno vrijeme, što se nadam da će ova predstava i potvrditi. Jedva čekam da predstava izađe i da se sretnemo s publikom, rekla je Ivana Legati.

Davor Jureško je posjetio na još raniju predstavu Mušice iz 1995. godine, što su bili temelji Zadarskog ljeta. Premijera je igrana uoči Oluje... U gledalištu je bilo nekoliko "budala", jer se očekivalo što će uslijediti – prisjetio se Jureško.

Zadarski plesni ansambl najavio je predstavu „Kako je Potjeh tražio istinu“, a Vinko Radovčić svoj autorski projekt „Kamo idemo tata?“.

Jazz i blues festival obilježava desetu godišnjicu, nastupom svjetskih zvijezda 24. srpnja: Rachel Z piano i Omar Hakim, svjetski poznati bubnjar. Nakon njih slijede nastupi orguljaša Raphaela Wressniga & Soul Gift s gostom Zoranom Jaegerom Jexom iz Bastardza. Francuski sastav Lehmanns Brothers zatvorit će festival 26. srpnja.

Na pitanje kako uspijeva organizirati sve predstave i koncerte u uvjetima tehničkog proračuna, Švorinić je rekao:

- Ja sam jazzer, a jazz je zasnovan na improvizaciji, eto snalazimo se...

27. lipanj 2024 00:01