StoryEditorOCM
Zadar plusGRADONAČELNIKOVA KĆI

Nakon osvajanja nagrade za najboljeg spasioca u državi, Nikolina Dukić opisala kako je izgledalo spašavanje Čeha: Vikao je upomoć, odmah smo skočili!

Piše Matea Gugić Magaš
4. studenog 2021. - 13:38

Na ovogodišnjim Danima turizma, koji su tijekom dva dana u Dubrovniku okupili oko 500 sudionika, dodijeljene s nagrade najboljima u turizmu, četiri su nagrade "otišle" i u Zadarsku županiju. Jedna od njih pripala je i mladim spasiteljima na plažama, Luki Žuniću i Nikolini Dukić iz Zadra. Nju su zaslužili spasivši ovo ljeto jednog korpulentnog Čeha na plaži Kolovare. 

Kakav je osjećaj biti najbolji u državi, zašto je odabrala ovakav sezonski posao i još nekoliko zanimljivih stvari upitali smo simpatičnu Nikolinu, inače kćerku zadarskog gradonačelnika Branka Dukića. 

- Neću vam lagati, osjećaj je izvanredan! Što je najsmješnije, ni Luka ni ja nismo znali da nas je naš koordinator Crvenog križa, Niko Vlatković, uopće prijavio za ovu nagradu, pa je time iznenađenje bilo još i veće! Osobito mi je drago što znam da smo postigli visoke rezultate u svom zanimanju te ove godine uspješno izveli jednu od težih akcija spašavanja – iskreno nam je rekla Nikolina te objasnila kako je izgledalo to spašavanje.

image
Luka, Niklina i ministrica turizma koja im je dodijelila nagradu
Hina

- Moj kolega Luka i ja smo čuli da netko viče, što je zapravo česta pojava na plaži, no nismo mogli dokučiti što, pa nam je prijatelj koji se nalazio u blizini rekao da muškarac iz mora viče „hilfe hilfe”, odnosno upomoć.  Odmah smo skočili u more i krenuli sa spašavanjem, a čovjek je, dok smo ga vukli prema obali, mijenjao boje i puls mu je bio jako ubrzan pa je pao u nesvijest. U tom ti trenutku nije teško plivati, čak ideš i brže. Nije ga bilo teško ni vući, jednostavno imaš samo jedan cilj: spasiti čovjeka. Taman kada smo ga izvukli na kopno i htjeli započeti reanimaciju, došao je sebi i izbacio more kojeg se nagutao. Poslije smo saznali da ga je uhvatio grč, a bio je otplivao predaleko pa se uspaničio – prisjetila se Nikolina, koja je trenirala plivanje 11 godina. Ovaj je sezonski posao odabrala na prijedlog majke.

- Odlučila sam da ću postati spasilac kada mi je mama pokazala oglas na jednom portalu te sam pomislila zašto ne bih pomagala ljudima u takvim uvjetima, posebno jer sam tako dugo trenirala sport u vodi. Naravno, nakon testa plivanja, slijedio je i naporan tečaj obuke za spasioce – govori Nikolina koja inače studira pravo u Splitu. Njezin je kolega Luka na 4. godini PMF-a, smjer računarstva i matematike, a radi povremeno i kao programer. I on, kao i Nikolina, ima iskustva s ”vodom”: godinama je trenirao vaterpolo.

Ipak, zanimalo nas je gledali se na ovo zanimanje kako više ”muško” te je li se možda ikad osjetila diskriminiranom od strane samih kupača?

- Pa ne bih rekla da nije žensko zanimanje, već da mnoge djevojke koje bi bile izvrsne u ovom poslu, strahuju da neće to moći. No, moraju znati da nakon završenog tečaja nema straha! Sve se može! A ljudima koji ne vjeruju da žena može biti spasilac jedino možemo dokazati drukčije ako se što vise cura odluči baviti ovim zanimanjem – jasna je Nikolina, dodajući da je bilo par situacija u kojima ljudi koje je spašavala nisu vjerovali da ih ona može izvući.

Dok, nije dokazala suprotno. 

- Jedna gospođa koja je otplivala predaleko, a zbog velikih se valova počela gušiti, nije čak htjela da ju spašavamo. Rekla sam joj da ulovi plutaču, da ću je povući i odvući do obale. Nije mi vjerovala da to mogu, pa ja sam je tako korz te valove pokušala uvjeriti da sam obučena za ovo i da uhvati plutaču. Jedva sam ja nju nagovorila, a kad se konačno primila za plutaču i kad sam je povukla i počela plivati, pitala me vučem li je ja ili nešto drugo - prepričava Nikolina uz osmijeh.

image
Nikolina, koja uz Luku, radi sa Dorijanom Marinom, Sandrom Barićem, Gabrielom Marvinom i Dujom Grgićem.
Privatni album

Na svom su se radnom mjestu ona i kolege stvarno nagledali svega.

- Ma da, ima svakakvih ljudi: neki se dobro paze, i sunca i mora, drže se kraja, dok drugima doslovno moraš govoriti da se namažu jer su već pocrvenili ko' rak! Najviše pazimo na one koji zaborave da nije baš napametnije popiti koju čašicu više u podne i nakon toga skakati u more ha,ha. Tako je jedan dan čovjek spavao dva sata na plaži, na velikom madracu, a prije toga je bio dosta popio. Kad san ga pitala je li došao s nekim rekao je da je: s prijateljem koji je prekjučer otišao i da sada uživa s Mladenom iz TBF-a. Naime, cijelo je vrijeme slušao njihove pjesme pa je imao osjećaj da je Mladen s njim, ha,ha! Ostavili smo da uživa u plićaku, ali mi smo ga svako malo provjeravali – prisjeća se Nikolina.

Hoćemo li je i iduće ljeto vidjeti na zadarskim plažama još nije sigurno.

- S obzirom na to da sam tek prva godina prava, vidjet ću hoću li dogodine stići obnoviti tečaj od pustih ispita koji me čekaju – uz smijeh zaključuje ova simpatična Zadranka.

26. travanj 2024 09:41