StoryEditorOCM
Zadar plusDALJINSKA PLIVAČICA

Njezinu karijeru od samog početka prati prefiks ‘naj‘: novim projektom želi svijetu otkriti skrivene ljepote Hrvatske

Piše Anamaria Mikulić
24. kolovoza 2024. - 00:00

Dina Levačić, daljinska plivačica i ACI-jeva ambasadorica, prva je Hrvatica koja je preplivala La Manche te ujedno najmlađa žena u povijesti koja je preplivala "Oceanovih sedam", a sada je pred sebe stavila novi izazov pod nazivom "104 Dalmatinca", koji za nju znači puno više od preplivanih kilometara. 

Riječ je o plivačkom projektu sportsko-humanitarnoga karaktera čiji je cilj predstaviti ljepote Dalmacije, dalmatinskih otoka i Jadranskog mora, s posebnim naglaskom na manje poznate otoke. Projektom se istodobno želi ukazati na važnost očuvanja otoka i mora čistima te prikupiti sredstva kroz donacije za financiranje projekata neprofitnih organizacija i udruga koje djeluju na dalmatinskim otocima ili kojima su krajnji korisnici projekata stanovnici otoka. 

– Projekt ima humanitarni aspekt, na način da se za svaki otočić oko kojega plivam može uplatiti donacija, te zauzvrat dobiti majicu s logotipom projekta, a svi zainteresirani još uvijek se mogu priključiti projektu i donirati sredstva – objasnila nam je Levačić. 

Prestižne titule

Skromna Dina nosi prestižnu trostruku krunu daljinskog plivanja, zahvaljujući preplivavanju mostova Manhattana u New Yorku i Kalifornijskog zaljeva od otoka Cataline do San Pedra. Time je postala dosad šesta osoba i tek druga žena koja je postigla taj uspjeh u roku od 90 dana.

Uz pratnju i podršku ACI-ja, Dina je nakon tri tjedna duge avanture u Africi postala prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala Robben Island, otok poznat po zloglasnom političkom zatvoru, te je osvojila dva velika plivačka izazova – False Bay i Cape Point.

Iza Dine je već niz vrhunskih rezultata i plivačkih postignuća, a 2023. godine proglašena je najboljom sportašicom prema izboru Međunarodne plivačke organizacije na otvorenim vodama (WOWSA) te je osvojila titulu Večernjakove osobe godine.

Iako je njezina sportska karijera ispunjena iznimnim postignućima i rekordima, ono što je izdvaja njezina je duboka predanost humanitarnom radu. Svojim nesebičnim djelovanjem oblikuje svoju karijeru, što je vidljivo kroz njezino aktivno sudjelovanje u brojnim humanitarnim inicijativama. Plivanjem za podršku djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, mladima s mentalnim poteškoćama, napuštenim životinjama i drugim skupinama, Dina daje vrijedan doprinos društvu.

Njezino veliko srce i karijeru, koju od samoga početka prati prefiks "naj", prepoznala je ACI-jeva sportska obitelj, koja ponosno podržava mladu plivačicu u novom projektu "104 Dalmatinca", koji je kombinacija njezina dugogodišnjeg iskustva, strasti prema plivanju, humanitarnog duha i ljubavi prema Hrvatskoj. 

Ništa bez podrške

Pothvat preplivavanja obuhvaća manje otoke, otočiće i hridi u četiri dalmatinske županije i podrazumijeva dionice od svega 50 metara pa sve do preplivavanja otoka Svetog Klementa.

Prva ruta započela je iz ACI marine Korčula, oko otoka Badije, koji se nalazi u neposrednoj blizini marine, a posljednje je preplivala rutu koja je krenula iz ACI marine Veljko Barbieri u Slanom. Sljedeće na redu je preplivavanje oko otočića Sv. Klement, gdje je polazišna točka ACI marina Palmižana.

Dina nam je otkrila da joj najveći izazov u ovom pothvatu predstavljao organizacijski dio, ipak je riječ o dužem projektu koji iziskuje dolazak na otoke. Uz to, na nekim mjestima plivanje bez pratnje jednostavno ne bi bilo sigurno.

– Među otocima koje sam otplivala ističe se hrid Crna Seka, koji je bio 45. oplivan otok u sklopu ovog projekta. Hrid se nalazi blizu otoka Jakljana, a tijekom plime zna biti gotovo potpuno potopljena, što je čini opasnom za nasukavanje. Osim toga, posebnost ove hridi leži u tome što smo na Crnu Seku krenuli brodom i vratili se brodom u ACI marinu Veljko Barbieri. ACI je ujedno i naš vrijedan sponzor, koji je značajno pridonio uspjehu projekta i omogućio da se sve lakše provodi, kao i da ja samo plivam i ne brinem se ni o čemu drugome – istaknula je Dina. 

Promicanje aktivnog života te poticanje djece i mladih na bavljenje sportom nit je vodilja koju ACI slijedi pri svojem društveno odgovornom poslovanju. Cilj je kompanije učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi buduće naraštaje usmjerila prema zdravom fizičkom, mentalnom i socijalnom razvoju, ali i kako bi ih usmjerila prema zdravom načinu života, održivosti, ljubavi prema moru, čovjeku i kretanju.

Zajednički cilj povezivanja morskih prostranstava ujedinio je Dinu Levačić i ACI, a nadamo se da će njihova suradnja nastaviti pridonositi hrvatskom sportu, domaćim sportašima i lokalnoj zajednici. 

 

 

20. rujan 2024 15:50