Restoran Pašta&Svašta u Zadru prvi je ugostiteljski objekt u Dalmaciji koji ima halal certifikat - ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju atribute kvalitete te su kao takvi dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovjesti.
O svojim iskustvima s halal certifikatom razgovarali smo s Ivanom Ćapetom, voditeljem restorana Pašta&Svašta na Poljani Šime Budinića.
- Iskustva su jako pozitivna, imamo određeno tržište koje je rastućeg trenda. U ekonomskom smislu još je to u povojima, ali ono što je nama bio glavni cilj da zadovoljimo te propise i pratimo svjetske trendove i standarde, to smo uspjeli. Vjerujem da će to rasti s dodatnim investicijama u gradu koje se događaju, a što se tiče samog imagea restorana, ti gosti su nevjerojatno pozitivno reagirali i oduševljeni su, čestitaju nam. To nije samo uspjeh nas kao jednog malog restorana, već našeg turizma, jer automatski nas gledaju drugim očima. Osjećaju se dobrodošlima i to im je najveća prepreka kad se odlučuju da dođu kod nas na more i općenito u Hrvatsku jer se boje predrasuda prema njihovoj tradiciji. Kad ih mi primimo i kad vide da vladamo materijom, onda se zaista otvore, opuste i naše zadovoljstvo bude veće jer odu puni dojmova i zadovoljni – kaže Ćapeta.
Iako su propisi za dobivanje halal certifikata vrlo strogi, nije im bilo teško zadovoljiti tražene uvjete jer je Ćapeta već imao iskustva iz tog područja s izobrazbe na fakultetu, a prethodno je, kad su se odlučili za dobivanje certifikata, educirao radnike što će sve trebati napraviti i oni su to prepoznali kao priliku da nauče nešto novo što će im koristiti u profesionalnoj karijeri.
U samoj realizaciji projekta Islamska zajednica nam je jako puno pomogla i prenijela nam know how, kako treba raditi. Zbog toga nam nije bilo toliko teško, a kasnije je samo stvar profesionalnog pristupa da se to održava na toj razini. Drugačije je uostalom i nemoguće raditi jer se certifikat kontrolira barem dva puta godišnje neposrednim auditorima i to je jamstvo kvalitete. Ali mi smo to što jesmo, pašta i svašta. Ljudi misle da su halal ćevapi ili nešto slično, ne, mi imamo našu spizu po kojoj smo specifični, no tu treba samo paziti koje su to halal odnosno haram namirnice, te paziti na križne kontaminacije i ono što je važno, na našim menijima jela imaju pored sebe oznaku halal ukoliko zadovoljavaju propise. Znači mi ne pripremamo jela koja se nude po islamskim zemljama, već imamo naš meni s jelima koja zadovoljavaju te norme. Konkretno, sve iz mora je halal, ali bitno je da se ne završavaju jela s alkoholom, da nema križne kontaminacije, svinjetine, da nema mesa koje nije propisno obrađeno od polja do stola. I to je njima sjajno jer zapravo dobivaju našu tradiciju po halal kvaliteta. Znači naše, mediteranski i domaće – zaključuje Ćapeta.