Prvi se pamte pa će tako i Dan autohtonih sorti maslina uz degustaciju i izložbeno prodajni sajam nagrađivanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja s područja Zadarske županije mnogima ostati u sjećanju. Posebno stranim turistima koji su u velikom broju pohodili ovu zanimljivu manifestaciju održanu u subotu u prijepodnevnim satima na glavnoj zadarskoj Pijaci i u Crkvi svetog Roka na Poluotoku.
Posjetitelji iz Europe i svijeta
- Ovo je nezaboravan događaj, rekla je Mina Kurtin. Ona je upravo stigla iz Montreala u Kanadi, gdje živi. Roditelji su joj porijeklom iz Kali, žive u francuskom Montpellieru, a na Ugljanu i na Dugom otoku njihovi preci su uzgajali masline i proizvodili ulje.
– Uono libuurnsko, iz muora, kaže simpatična Mina dokazujući da se služi i kualjskim dijalektom.
Među brojnim posjetiteljima iz Europe i svijeta našla se i Kristina Šarić, porijeklom iz Poličnika. Ona je rođena i živi u Vancouveru u Australiji, a na ovu manifestaciju došla je u društvu prijateljica iz Češke. Bilo je tu gostiju i iz Amerike, Engleske, Njemačke, Nizozemske, Danske, Belgije, Slovenije i drugih europskih zemalja.
Nismo znali da su hrvatska ulja ovako dobra, bio je najčešći komentar, nakon što su degustirali ponuđena ulja. Anita Vedrić iz Posedarja i Ante Vulin poznati maslinar iz Pakoštana su vodili degustacije.
- Cilj je bio da nauče razlikovati dobro od loših ulja, kaže Vulin.
Prezentirane nepoznate autohtone i samonikle sorte
Veliko zanimanje izazvalo je i predstavljanje autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije. Uz vodeće oblicu, lastovku, drobnicu i krvavicu, doc. dr. Šime Marcelić predstavio je i introducirane, ali i gospodarski vrijedne samonikle masline od kojih mnoge u rasadničkoj proizvodnji ne postoje te ih proizvođači prilikom podizanja nasada ne mogu koristiti, kaže Marcelić. Šteta jer, dodao je, autohtone sorte iz pogleda biološke raznolikosti su neprocjenjiva vrijednost i izvor genetske raznolikosti.
Posjetiteljima su u sklopu Dana autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije prezentirane autohtone sorte poput Oblica, Lastovka, Krvavica, Drobnice, Puljke, Oštrica i Karbunčele. Zatim i vrlo vrijedne lokalne sorte koje su proširene na malom području diljem Zadarske županije, poput: Plavica (Pakoštane i Biograd na moru), Krupna drobnica (Biograd na moru), Drobnica (Belafuža), Preška puljka (Marin, Ugljan), Peljuzica (Sukošan), Puljizica (Kali), Peljušica (Pašman), Sitna grabučela (morajolo), Vladina maslina (Lukoran), Tvrđaka (Lukoran), Slivnjača, Drobnica babić, Trstenka (Bibinje) i Starka (Novigrad).
Dr. Marcelić i Dražen Travica prezentirali su i samonikle masline koje su neprocjenjivo genetsko bogatstvo unutar samog roda Olea poput: Samonikle - Bili brig 1. 2. i 3., Samonikla – Preko (Noršin), Samonikla - Preko (Marijo), Samonikla – Preko (Matacin), Samonikla – Preko (grabučela), Samonikla maslina - sitna, Samonikla Juško Završće, Samonikla - Domaća, Samonikla (Kali), samonikla (Lukoran 2) i Rudanka.
Uz gastro kutak u organizaciji chefa Renata Kraljeva posjetitelji Dana masline mogli su uživati u domaćim delicijama, dagnjama na buzaru i rižotu od plodova mora. Sve je planulo dok rečeš "keks“, a da bude sve ljepše pobrinula se i zadarska vokalna skupina Renome.
Na kraju recimo još da su ovu zanimljivu priredbu zajednički organizirali Udruga maslinara Zadarske županije, Tržnica Zadar d.o.o. i Turistička zajednica grada Zadra.