StoryEditorOCM
Zadar plusINGA PETRIČEVIĆ

Ona je druga najbolja frizerka na svijetu: Kad su me u Parizu prozvali, bila sam u šoku. Zgrabila sam zastavu i istrčala na pozornicu!

Piše Matea Magaš
17. listopada 2024. - 14:55

Nakon gotovo petnaest godina pauze, oformila se Hrvatska reprezentacija frizera i na Svjetskom prvenstvu održanom u Parizu 12. listopada postigla - povijesni uspjeh!

Ekipno su u konkurenciji 40 ekipa (!) osvojili peto mjesto u kategoriji muške frizure "Gents Fashion Cup", Tia-Ann Filipović osvojila šesto mjesto u kategoriji "Technical Braided Hairstyle", a naša se Zadranka, Inga Petričević okitila srebrnom medaljom koju je osvojila u kategoriji "Red Carpet total look"!

Na tom prestižnom natjecanju, na kojom se okupilo od gotovo 2000 natjecatelja iz 58 država, postojale su 22 kategorije, što dovoljno govori o težini samog natjecanja.

- Ne, ni sama još nisam svjesna što se događa – smije se danas Inga koju su svečano dočekali i njezinoj krovnoj organizaciji, Obrtničkoj komori Zadarske županije, gdje joj je predsjednica Vesna Parić simbolično uručila veliki buket.

Inga nam je prepričala dojmove koji se još nisu slegli, ali odlučila je podijeliti osjećaje kako bi možda svojim primjerom potakla druge kolege da se odvaže i sami prijave na ovakva natjecanja.

image

Inga Petričević i predsjednica Županijske obrtničke komore Zadar, Vesna Parić

M.m./Slobodna Dalmacija

- Stvarno mogu reći da je bilo jako teško i da je pressing nevjerojatan. Ipak, mislim da je najgora ona borba samim sa sobom. Kad vidiš oko sebe ekipe koje se za ovo spremaju mjesecima, stanu raditi u salonima, oduzimaju im se mobiteli, imaju psihologe koji ih prate, vjerujte mi, pripreme su za neke bile kao za profesionalne sportaše za Olimpijadu. A ti stojiš tamo, iz malene Hrvatske, slušaš sve to i gledaš i poljuljaš sam sebe jer ne možeš vjerovati da se uopće tu nalaziš, a kamo li natječeš s takvim ekipama koje su i novčano itekako potkovane – pojašnjava Inga koja nije imala nikakvu pauzu prije natjecanja na kojoj je poznati svjetski trener, Sean Kasumović, inzistirao.

- Kad mi je rekao da moram deset dana odmoriti prije natjecanja, samo sam ga pogledala. Ja da deset dana ne radim!? Ma nema šanse... Ne mogu si to uopće dozvoliti, uostalom, mislim, živim od toga – smije se ova 36-godišnjakinja koja već deset godina na zadarskom Bulevaru vodi uspješan frizerski salon "Friz Factory" u kojemu radi pet cura i četiri naučnika.

Intenzivan ritam, gužva, vika i galama, jedan kreativni kaos, ali i vrhunska organizacija, sve je to bilo u backstageu gdje su se radile posljednje pripreme pred izlazak na pozornicu, ispred međunarodnog žirija.

image


 

Jure Miskovic /Cropix

- U jednom trenutku, nisam imala dovoljno svjetla pa mi je moja ekipa, ali ekipa norveške reprezentacije, držala bljeskalice od mobitela i maleni reflektor kako bi što bolje napravila pipkave završne detalje. Naime, za ovu kategoriju trener oformi jednu zadanu liniju po kojoj ti onda dalje radiš. Ja sam dosta toga na kraju radila po osjećaju, gotovo spontano iako sam dan, dva prije imala probe te frizure - govori te nastavlja:
- Gledala sam oko sebe i imala par favorita, i opet se mislila kako pored ovakvih djela ja stvarno nemam šanse... A onda, s druge strane, vidjela sam kako publika slika moju kreaciju pa sam pomislila kako se ipak dobro držim. Kažem vam, imate previše osjećaja koji se stalno miješaju – govori uz osmijeh dok prepričava zanimljive anegdote iz Pariza.

Kad je na razglasu čula da je njena favoritkinja tek šesta, priznala je da je taj tren odustala od nadanja i znala da nema šanse.

- Oh, kako sam se prevarila! Čak sam svima rekla da stanu snimati jer nema smisla... - govori nam i dodaje kako je jedan kolega iz reprezentacije ipak nastavio snimati i danas ima najzabavniju snimku proglašenja.

- Samo je u trenu nastao kaos, vriska i grljenje... Ja sam od nekud zgrabila našu zastavu i istrčala na pozornicu! Ni sama ne znam što su mi govorili ni jesam li ja što rekla, eto toliko sam bila u šoku – prepričava i dodaje kako je ovaj uspjeh samo dodatna motivacija za dalje.

image

Inga i model u Parizu

Hok/Slobodna Dalmacija

Inga ima utakmica u nogama što se tiče natjecanja: još 2005. i 2006. godine, otišla je prvo na državno pa zatim na međunarodno, gdje je osvojila zlato, a onda se dogodila velika pauza do 2022. godine. Te se godine vratila u Pariz i na svjetskom natjecanju sudjelovala dvije godine za redom. 

Ova treća, kaže, ipak bila je sretna.

- Neki ljudi idu po deset puta pa ne uspiju, tako da, mogu reći da sam sretnica - govori.

Za sljedeće, planovi su veliki.

- Rekli smo si svi međusobno da iduće godine idemo po zlato – govori i dodaje kako je ovaj vikend uspjela malo odmoriti, ali kako od ponedjeljka kreče klasičan "režim" jedne frizerke i vlasnice salona.

- Nema stajanja! Ali, dobro je to, tako sam i navikla – dodaje.

A kako je jedna Slavonka uopće završila u Zadru priča je za sebe... Naime, Inga je rođena u Slavoniji, a nakon svega par ljetnih mjeseci odlučila da će Zadar postati njezina nova adresa, riskirala sve i doselila se u potpuno nepoznati grad bez ikoga svog.

- Majka je radila sezone na moru, a ja sam joj se jedno ljeto, nakon što sam dala otkaz u salonu, pridružila na dva tjedna. Ta dva tjedna su se malo odužila... – smije se danas Inga, koja slavi punoljetnost svog boravka u Donatovom gradu.

Kaže, počeci nisu bili ni malo laki.

- Radila sam uvijek dva posla kako bi mogla preživjeti. Stvarno sam spajala kraj s krajem, ali odustajanja nije bilo. Znala sam koji mi je cilj – zaključuje je ova vrckava frizerka koja zaista živi svoj posao. A to klijentice itekako cijene.

image
Jure Miskovic /Cropix

Zahvala

- Zahvalila bi se prije svega svima koji su mi pomogli, osobitno Udruženju obrtnika zadar, Obrtničkoj komori Zadar, Zadarskoj županiji, Kati Fuzul koja mi je šminkala modela, Gogi koja mi je posudila predivnu haljinu... Svima! I kljentima koji su mi isto na jedan način pomogli...  - rekla je Inga.

17. listopad 2024 20:44