StoryEditorOCM
Zadar plusU PETAK POČINJE 'KVARTART', DONOSIMO PROGRAM

Prvi urbani zadarski festival u prostoru bivše vojarne na Voštarnici

Piše Ana Franić
30. svibnja 2017. - 11:03
Kvart Art program-2

"KvartArt", prvi urbani zadarski festival, koji u u petak počinje na prostoru bivše vojarne Stjepan Radić na Voštarnici, trajat će dva tjedna te će okupiti brojne mlade zadarske kreativce.

Festival je nastao kao inicijativa individualaca, predstavnika udruge i struke koji su se okupili oko "Inicijative za Kvart", odnosno prostora bivše vojarne u kojem djeluje i Gradska knjižnica Zadar. U tom kvartu bi jedna od zapuštenih zgrada trebala postati novi Centar za mlade, a ostatak prostora bi trebao postati mjesto susreta kreativaca s raznih područja, umjetnika, predstavnika zadarske alternativne scene i mnogih drugih.

- Cilj projekta je promoviranje javnog prostora te podizanje razine svijesti o promišljanju ulica kao rezidencijalnih zona namijenjenih prvenstveno stanovnicima, susjedima i obiteljima koje žive u tim ulicama te ponovnom skretanju pažnje na ulicu koja je dvorište, prostor za druženje, upoznavanje i razonodu, rekao je Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

Bogati program "KvartArt-a" obuhvaćat će koncerte, edukativne radionice, filmske projekcije, igre, zabavu, a to sve zahvaljujući sredstvima Europske unije i Grada Zadra u sklopu međunarodnog projekta "Living streets" iz programa LIFE. Gostovanja edukatora, voditelja, umjetnika i aktivista u suradnji s mladima ispunit će jednu od niti vodilja ovog festivala, a to je stvaranja kreativne atmosfere unutar koje će se razvijati nove ideje, poznanstva i projekti.

U suradnji s udrugom Eko-Zadar tijekom trajanja festivala bit će organizirane i dvije radionice od kojih će se jedna baviti ponovnim korištenjem otpadnog tekstila, a druga izradom ukrasnih i uporabnih predmeta od starog papira, a sve to s ciljem smanjenja negativnih utjecaja na okoliš. Također će se i oslikavati ograda u kvartu, održati predavanja i prezentacije o parkour i kendo vještinama, odvijati natjecanje u roštiljanju, lutkarske predstave, mala dječja olimpijada kao i buvljak. Svi zainteresirani moći će prisustvovati i raznolikim radionicama, poput streljaštva, vrtlarstva, fizičkog teatra, izrade prirodne paste za zube i brojna druga.

 

Program od petka do nedjelje

U petak je otvorenje zakazano za 18 sati, a obiluje mnogim zanimljivostima, poput "Zadar crafta" – prezentacije zadarskih proizvođača piva i vina, izvedbe predstave "Ćelava pjevačica", a za sam kraj prvog dana, koncert grupe "Scarlet Notes". Subota će se nastaviti u istom ritmu, cjelodnevnim događanjima koja će uključivati Gradsko dječje prvenstvo u šahu, Drugi pogled na Kvart s dizalice Javne postrojbe Zadar, radionice za djecu s hranom i pićem kao i tečaj te turnir bridža za odrasle. Kako bi nedjeljno jutro dobro započelo pobrinit će se Škola trčanja Zadar koja će održati predavanja, trening i trčanje uz prikladan doručak pod nazivom "Sunrise breakfast", nakon kojeg će posjetitelji moći prisustvovati interaktivnom koncertu polaznika GU Libreto, dekupaž radionici "Jar of hapiness" te radionici streljaštva "Smeta ti? Ustrijeli problem!". Sam kraj večeri rezerviran je za filmski kviz.

 

05. srpanj 2024 17:48