StoryEditorOCM
Zadar plusTRADICIONALNO GASTRO NATJECANJE NA TUNUARI U KALIMA

Sto Dalmatinaca - sto brudeta, ali je samo jedan Kaljski brudet

Piše M.V.
28. srpnja 2018. - 14:00
IMAG1768

Najzanimljiviji i mnogima najprivlačniji događaj Tunuare, trodnevnih Kaljskih ribarskih noći, organiziran je u petak navečer - natjecanje u pripremanju Kaljskog brudeta.

Kaljani, nabolji ribari na svitu i šire, vrlo su rigorozni u pripremanju ovog svima poznatog jela. Zbog toga i odstupanje od zadatnih pravila, proisteklih iz tko zna koliko duge tradicije, znači i diskvalifikaciju s natjecanjama na feštama i, što je još gore, ruganje cijelog sela. A pravila su ovakva: Kaljski se brudet kuha isključivo od ugora i na otvorenoj, živoj vatri od drva, dok teća leži na tronošcu. Osim ribe nema puno drugih sastojaka: krumpir, kapula, luk, maslinovo ulje, sol, papar i voda, po mogućnosti kišnica. Postupak pripreme je takav da se slažu redovi kapule, krumpira, ribe i luka, sve se zalije uljem i vodom, posoli i popari te na "na hladno" stavi na jaku, vrlo jaku vatru. Brudet zakuha vrlo brzo, a dovoljno je 45 minuta kuhanja i jelo je gotovo.

Ako ste pomislili da u ovako tvrdim pravilima nema mjesta za kuharsku kreaciju - griješite. Vrhunac znanja je već na početku pogoditi točan očan omjer svih sastojaka, s tim da je jedino dopušteno pri kuhanju dodavati sol i papar, ostalo mora biti u omjerima kakvi su bili na početku. 

Tako spremljen Kaljski je brudet fenomenalna delicija, ona koju uvijek tražite još u pijatu više, a užitak je, na kraju, kruhom počistiti i dno teće. 

Sinoć su prvo mjesto u konkurenciji 11 ekipa, redom majstora, očekivano odnijeli veterani, klapa imenom Kali, na čelu s Lukom Končuratom i Goranom Vidovom koji su nam objasnili da je najbolji brudet od manjih ugora, do 1,5 kg ili dva, od kojih se koristi dio od glave do kraja potrbušine.. Njih su pripali demižana od 10 litara vina i kolut sira. Drugo mjesto pripalo je ekipi Mravinci, kaljskoj podružnici zadarske skupine za sport,  fešte i kvizove Žuti mravi, kojoj su na čelu bili braća Marin i Marko Žorž. Po mnogima njihov je brudet imao najvište izražen karakter, ali su na koncu prošli kao Vatreni u Rusiji, na drugom mjestu i s kolutom sira za nagradu. Treće mjesto je osvojila ekipa Franova kojih je pripalo 10 litara vina. Koje se iste večeri i popilo.

Sve kaljske brudete ocjenjivao je tročlani žiri kojem je na čelu bio Ivo Vitlov (85), najveći autoritet u Kalima za brudet, a nekada i najbolji tunar na jadranu.

02. svibanj 2024 23:46