StoryEditorOCM
Zadar plusSLIJEDI PREMIJERA

Tomislav Bralić i klapa Intrade ‘oživjet će‘ Rajka Dujmića: ‘Drago nam je da će barem na ovaj način biti ponovo s nama‘

Piše Klara Rožman/JL
29. travnja 2022. - 13:35

Pjesma 'Još bi tija', što će je Tomislav Bralić i klapa Intrade početkom srpnja otpjevati na Splitskom festivalu, prva je od deset neobjavljenih skladbi pokojnog Rajka Dujmića što će ih javnost premijerno čuti za nekoliko tjedana.

- Radi se o toploj, emotivnoj skladbi koju će publika sigurno zavoljeti na prvu, a nama je drago što je Rajko Dujmić barem na ovaj način tako ponovo s nama. Jer Rajko je čovjek koji je u svom golemom umjetničkom opusu uglazbio i Dalmaciju, što kroz suradnju s još jednom legendom - svojim prijateljem Momčilom Popadićem - što kroz nastupe na samom festivalu na koji je rado dolazio sa svojim 'Novim fosilima' - kaže Tomislav Mrduljaš, direktor Splitskog festivala.

- Ovo je prva Rajkova pjesma koju će otpjevati klapa Intrade i drago mi je da smo na ovaj način mi glazbenici 'produžili' život našem dragom Rajku. Pjesmu je teško opisati, ali toliko je dobra da mogu s velikim poštovanjem kazati kako smatram da spada uz bok onim antologijskim pjesmama što ih je Rajko napisao za 'Nove fosile' i Jasnu Zlokić - kaže Tomislav Bralić, kojeg je Rajkova udovica, Snježana Dujmić, zamolila da otpjeva pjesmu 'Još bi tija'.

- Gospođa Snježana me nazvala prije nekog vremena i objasnila mi da je ona uj ovoj pjesmi vidjela baš Intrade. Bila mi je velika čast to čuti. Pjesma je baš posebna, stvorena za višeglasje i ja sam uvjeren da će je već početkom srpnja cijela Dalmacija pjevati s nama - govori Bralić.

Uz Dujmića pjesmu 'Još bi tija' potpisuje Nenad Ninčević koji je s Rajkom stvorio mnoge nezaboravne hitove i koji je najzaslužniji za to što će se uskoro objaviti deset novih skladbi jednog od naših najplodnijih i najpopularnijih kompozitora.

- Svom mrtvom prijatelju na grobu sam dao obećanje da ću za te pjesme, koje smo prije desetak godina nas dvojica zajedno stvarali, pronaći vrhunske izvođače i da neću dopustiti da se na njih zaboravi. Drago mi je da vam sada mogu otkriti da će nove Rajkove pjesme uz Tomu Bralića i njegovu klapu Intrade otpjevati Nina Badrić, Matija Cvek, Indira Levak, Vlado Kalember, Ana Rucner, grupa Viva, Ivana Kovač... - kaže Ninčević koji je pjesme sa svojim prijateljem skladao prije desetak godina.

- Rajko i ja stvarali smo ih jedne davne zime u mom stanu na zagrebačkoj Trešnjevci. To nisu tipične 'hitoidne' skladbe, nego su stihovima onako, više za dušu, jer je on u meni uvijek prvenstveno vidio pjesnika. Uglavnom, nekih desetak dana nas dvojica proveli smo zajedno radeći i gotovo ne izlazeći iz stana zbog dubokog snijega koji je prekrio Zagreb. Svake večeri naručivali smo jela iz obližnjeg kineskog restorana, a Rajko bi obavezno naručio trinaest obroka. Kada bi se dostavljač nekako kroz snijeg probio do nas, Rajko bi uzeo jedno pileće krilce i malo riže i vratio se komponiranju. Treći dan, kada je na stolu u kuhinji već bilo trideset i devet jela, i to uglavnom tek taknutih, ja sam mu rekao da možda malo pretjerujemo s narudžbama. On mi je na to govorio: 'Znam, Neno. Ali ja sam tako gladan kada naručujemo da mislim da ću pojesti sve to što smo naručili, a kad jelo stigne zasitim se i od pogleda na svu tu hranu - kroz smijeh se prisjeća Ninčević i nastavlja priču:

- Pjesme koje smo tada napravili snimali smo na snimač na mom starom mobitelu, a onda se naknadno ispostavilo da ih je Rajko zaboravio premjestiti u računalo. Non-stop smo govorili da to moramo napraviti, a onda je bilo prekasno, jer njega više nije bilo. Kad sam se koliko-toliko oporavio od tog gubitka - kažem 'koliko-toliko' jer tuga zbog toga što Rajka više nema uvijek će ostati u meni - krenuo sam tražiti taj svoj stari mobitel, da bih ga napokon našao u kutiji u kojoj su nekoć stajale boce šampanjca i neki dokumenti. Sve pjesme još sam jednom preslušao, dao ih vrhunskim aranžerima, kasnije i glazbenicima koji će ih otpjevati, a kako to zvuči, čut ćete početkom ljeta. Dovoljno je reći da su te pjesme toliko dobre da ih je Rajko zapravo sam želio otpjevati, no kako je život odlučio drugačije, sada će ih umjesto mog mrtvog prijatelja na radost svih onih koji su se uz njegove skladbe veselili, tulumarili, ženili, zaljubljivali, rastajali i tugovali otpjevati njegovi prijatelji glazbenici i tako udahnuti novi život u impozantan glazbeni opus našeg Mozarta - Rajka Dujmića - kaže Ninčević.

28. travanj 2024 06:16