Grad Split je u zadnjih nekoliko godina sve popularniji među inozemnim studentima, a kako bi im studij u gradu podno Marjana bio što bolji i ugodniji, brinu se volonteri neprofitne organizacije ESN Split, osnovane 2012. godine.
- Trenutačno u Splitu studira oko 120 Erasmus studenata koje podržavamo organiziranjem različitih vrsta događaja, putovanja i aktivnosti. ESN Split trenutno se sastoji od oko 80 studenata volontera s različitih fakulteta Sveučilišta u Splitu - objašnjava nam Laura Kurić, studentica prve godine diplomskog studija biologije i kemije na splitskom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, ali i koordinatorica Social Inclusion tima u ESN-u.
Kada se doselila iz Zadra u Split, kaže, imala je dosta slobodnog vremena i želje da to promijeni, a prijava za volonterku ESN-a bila joj je pun pogodak.
- Tijekom dvije godine volontiranja stekla sam brdo novih prijatelja i poznanstava, naučila različite nove vještine, putovala, zabavljala se i osjećala se sretno i korisno. Sve ono što volim odmalena uspjela sam spojiti u jedno. Volontiranje, zabava, podizanje svijesti o temama koje su naša svakodnevica, a o njima nitko ne govori i osjećaj kad znaš da si pomogao onima kojima je potrebno, da se netko zbog tebe nasmijao barem na jedan dan i osjetio zadovoljstvo i sreću - navodi nam Laura benefite uključivanja u ESN.
U njezinu timu aktivno volontira 12 cura, za koje Laura ima samo riječi hvale, a zajedničkim snagama organiziraju razna događanja.
- Događaj na koji sam sigurno najviše ponosna je "Humanitarni 12. mjesec" u kojem smo raznim aktivnostima prikupili ukupno tri tisuće kuna te osigurali hranu, higijenske potrepštine, maske i dezinficijense za štićenike udruge "Most". Stigla je i nagrada s nacionalne razine ESN Hrvatska, koja je naš "Humanitarni 12. mjesec" proglasila najboljim social inclusion eventom ove godine - govori nam Laura.
Svaki semestar na svjetskoj razini organiziraju se Social Inclusion Days, a riječ je o dva tjedna različitih događanja s humanitarnim karakterom.
- Ove smo godine naišli na pravu avanturu jer je većina humanitarnih udruga s kojima smo do sada surađivali zbog straha od širenja epidemije zatvorila svoja vrata i ostali smo prepušteni sami sebi. U tom trenutku razmišljala sam što bih ja voljela raditi da sam na Erasmusu i s tom mišlju organizirala sam šest različitih događanja - objašnjava nam Laura kako je to izgledalo u travnju.
Sve je krenulo s radionicom Art&Wine, koju je održala Petra Gazić, studentica likovne akademije. Na radionici "Play with Bestie" izrađivali su igračke za pse od materijala koji se mogu pronaći u svim kućanstvima. U okviru događaja "Visit to the Bestie Shelter" odnijeli su igračke kaštelanskom azilu "No Kill", a usput i pomogli u čišćenju boksova te šetnji azilskih njuškica.
- Organizirali smo i jahanje konja, ali je to zbog vremenskih uvjeta taj dan prebačeno za neke toplije dane. Događaj za koji smo s Nacionalne razine dobili nagradu za podizanje svijesti o bitnim temama je "Let's Talk About Sex". U suradnji s udrugom CroMSIC Split u prostoru kluba "Zenta" održali smo prezentaciju o tome kako voditi zdrav seksualni život, upoznali studente s teškim bolestima koje mogu proizići iz nepažnje, predstavili oblike i načine prevencije i zaštite, te naučili kako prepoznati i reagirati na prve znakove spolnih bolesti - govori Laura.
Ističe da je kruna Social Inclusion Daysa bio sigurno događaj "Traditional Dalmatian Cuisine by Chef Jakov Meštrović".
- Budući da sa svojim dečkom dijelim istu strast, odmah sam mu se obratila za pomoć. Jakov je mladi zadarski kuhar koji je već u dvadesetim godinama dobio priliku voditi kuhinju restorana, a može ga se prepoznati po ljubavi koju daje sezonskoj namirnici. On ne njeguje princip trajnog jelovnika već ovisno o tome koja je namirnica u sezoni, prilagođava jela upravo njoj, s krajnjim ciljem da svakom gostu tradicionalno jelo predstavi na moderan način - govori Laura.
Svoju ideju predstavili su i Visokom učilištu Aspira, koje im je, kako kaže, bez razmišljanja izišlo u susret i ustupilo svoj moderno opremljeni kuhinjski praktikum.
- Erasmusi su bili oduševljeni. Na radionici su naučili filetirati ribu, spremali su srdelu u savuru i pohali je u panko mrvicama. Večeru smo začinili kremastim rižotom s kozicama i pestom od špinata, a na kraju smo se zasladili svima dobro poznatim fritulama i ušećerenim bajamama - objašnjava nam sugovornica.
Ako su vas zainteresirale njihove aktivnosti, želite im se pridružiti i naučiti nešto novo, slobodno se javite ESN Splitu, koji svake godine u siječnju i rujnu regrutira nove članove.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....