StoryEditorOCM
Zadar plusMIKE SARAN

Vlasnik hotela ‘Le Meridien Lav‘ kreće na neobičan pothvat: U desetak dana ću biciklom stići iz Praga u Split

Piše PSD
6. lipnja 2020. - 11:34

Tisuću i 200 kilometara u samo desetak dana, cestama i off-road stazama Češke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, prijeći će Mike Saran, investitor, filantrop i osnivač zaklade "Sport2Life", avanturist te vlasnik hotela "Le Meridien Lav" u Splitu.
Njegov je plan 7. lipnja krenuti na biciklu iz Praga, provesti se kroz četiri europske zemlje te stići u Hrvatsku, točnije do svoga hotela u Splitu.

No, tijekom svoga putovanja on neće samo voziti bicikl, nego će preko svojih društvenih mreža i društvenih mreža svojih poslovnih partnera i prijatelja te svoje zaklade "Sport2Life", koju je osnovao s ciljem promocije zdravog i aktivnog života među djecom i mladima, predstavljati destinacije, ljude, bogatu povijest i kulturu Hrvatske, u koju se doslovno zaljubio prije nekoliko godina. Svoj put planira završiti u Splitu za deset do petnaest dana nakon polaska iz Praga i time na neki način službeno obilježiti početak ljetne 2020. sezone u hotelu "Le Meridien Lav", čiji je vlasnik od 2015. godine. Hotel je u ožujku ove godine bio zatvoren zbog situacije izazvane globalnom pandemijom, a ponovno će biti otvoren 15. lipnja 2020., neposredno prije Saranova dolaska u Split. Bio je to povod za razgovor s Mikeom Saranom.

Što vas inspirira/motivira na ovakve pothvate?
– Neke moje mušice u glavi! (smijeh) Volim sport, volim boraviti na otvorenom, na svježem zraku, uživam u izazovima, u postavljanju i postizanju ciljeva, pomicanju granica.

Kako vam je pala na pamet ideja o bicikliranju do Hrvatske?
– Split je moj drugi dom i morao sam pronaći način kako da u ovim izazovnim vremenima na izazovan način dođem do toga svog doma. Iznimno puno mi je nedostajao proteklih mjeseci. Obradovala me informacija da se granice otvaraju, no još uvijek nema letova, stoga sam se odlučio na bicikl!

Neću odustati

Koliko ste precizno odredili rutu?
– Proučio sam razne mogućnosti i odabrao onu rutu za koju mislim da će biti najzanimljivija i najsigurnija. Najviše me raduje dolazak na hrvatsku granicu i ulazak u Hrvatsku. Plan mi je posjetiti razne destinacije i lijepa mjesta u Hrvatskoj koje još nisam posjetio, a o kojima sam toliko čitao i slušao. Radujem se i gostoljubivosti domaćih ljudi koje ću sresti na putovanju. Naravno, moguće je kako će rutu iz nekih razloga biti potrebno promijeniti, eventualno zbog nekih vremenskih ili tehničkih uvjeta, no neću odustati od posjeta destinacijama koje sam si zacrtao.

Postoje li neka mjesta na ruti koja baš posebno želite posjetiti?
– Posebno se radujem što ću posjetiti Plitvička jezera. To je čudo prirode koje, možda malo zvuči i čudno za nekoga tko aktivno posluje u Hrvatskoj, još nisam uspio vidjeti. Naravno, imam osjećaj kako će najbolje destinacije na kraju biti one koje nisam planirao prije puta, nego ih jednostavno otkrio na svom putu.

Kakav je vaš plan boravka u Hrvatskoj nakon što dođete? Planirate li se odmoriti, nastaviti s bicikliranjem ili nešto treće...?
– Odmah ću, čim dođem, skočiti u Jadransko more. Nakon toliko duge vožnje sigurno ću ostati u hotelu nekoliko dana, uživati u moru, plaži, pogledu i lokalnoj hrani. No, naravno da ću imati i posla, sastanke sa suradnicima i hotelskim timom, no to kod dolaska u Split više i ne gledam kao na posao jer hotel i Hrvatsku doista, kako sam i rekao, vidim kao svoj drugi dom.

Pretpostavljam kako dnevno planirate prijeći puno kilometara. Odradit ćete pravi "Tour" ili "Giro". Što nam možete kazati o vašoj opremi. Koliko toga nosite sa sobom, na kakvom biciklu planirate voziti do Hrvatske?
– Pripremio sam tri različita bicikla – onaj za vožnju po cesti i po ravnom te dva brdska bicikla, jedan mekši i jedan tvrđi, recimo to tako. Oni će putovati u tehničkom vozilu s kojim ću se sastati na određenim destinacijama, a sa sobom ću uvijek imati dovoljno namirnica za dva dana, odnosno da bih stigao od jedne do druge točke.

Svaki dan treniram

Što je s graničnim prijelazima s obzirom na situaciju s koronavirusom? Jeste li to morali unaprijed rješavati?
– Da, pripremam se za to i pratim upute koje pojedine države objavljuju. Na austrijskoj granici ću morati pokazati svoj negativan PCR test, koji moram napraviti prije nego napustim Prag. Tijekom cijeloga svog puta pratit ću upute i odluke država i po njima na licu mjesta planirati svoje putovanje.

Kakvom se točno fizičkom aktivnošću bavite?
– Redovita tjelovježba moja je dnevna rutina. Uživam u različitim sportovima i aktivnostima, a vrlo bitnim smatram i opuštanje i istezanje tijela nakon fizičke aktivnosti. U posljednje vrijeme puno vozim bicikl, što me je i dovelo do ideje o ovoj avanturi. Iskreno, pokušavam biti aktivan što je više moguće.
Tijekom pandemije i karantene postavio sam si i odradio dvotjedni Instagram izazov s brojnim vježbama i aktivnostima. Želja mi je bila pozvati, izazvati moje prijatelje i pratitelje da mi se pridruže, inspirirati ih da unatoč svemu ostanu aktivni.

Zbog čega ste toliko fizički aktivni? Je li riječ o ventilu ili o gladi za nekakvim stimulansima, pothvatima?
– Sportom sam se počeo baviti još kao dijete, sport je moj stil života. Umnogome je utjecao i na promjene u mome životu. Sport me je naučio disciplini, predanosti i timskom radu, zajedništvu prije negoli sam shvatio što to uopće znači. Usadio je u mene pojmove poput fair playa i poštovanja, kako pobijediti, ali i kako prihvatiti poraz. Volim biti aktivan, vjerujem kako je to osnova zdravog, sretnog i uspješnog života.

Koji je najzahtjevniji pothvat koji ste dosad poduzeli? Fuji, Fidži? Imate li nešto još zahtjevnije u planu?
– I osvajanje vulkanskog vrha Fuji i osvajanje europskog Mont Blanca zahtjevni su. No, za mene je najzahtjevniji ipak bio Eco Challenge 2019. u Fidžiju, s obzirom da je to doista najteža i najzahtjevnija utrka na svijetu. Utrka preživljavanja od 650 kilometara s kompasom u rukama, koja uključuje orijentaciju, planinarenje i probijanje kroz džunglu, vožnju kajakom po otvorenom moru, ronjenje, paddle veslanje uz rijeku, penjanje konopcima i rafting. To je bio najteži, ali i izazov u kojem sam najviše uživao do sada. A što novo planiram? Pratite me, doznat ćete ubrzo!

Djeca su nam neaktivna i nesretna

Zašto ste osnovali sportsku zakladu "Sport2Life". Što možete kazati o njoj?
– Iako živimo u prosperitetnijim vremenima, djeca su manje aktivna, manje zdrava i manje sretna. Statistike su alarmantne – digitalna ovisnost je postala epidemija i među djecom i među odraslima. Pouzdano znamo da su bavljenje sportom od ranih godina, boravak i aktivnosti na otvorenom, kao i zdrava prehrana, ključni za zdraviji i sretniji život. Upitao sam sebe zašto ne poduzimamo više da to promoviramo i pomognemo mladima da budu sretniji, zdraviji, uspješniji. I to je osnovni cilj zaklade "Sport2Life". Naravno, kao i informirati i potaknuti roditelje da im djeca budu aktivnija od rane dobi i da što više vremena provode na zraku. Vjerujem da je ovo dobar smjer i nužno potreban korak za zdraviju i sretniju budućnost ne samo naše djece, nego i cijelog našeg društva.

Postoje li još kakvi filantropski pothvati kojima se bavite?
– Bio sam uključen u razne projekte i organizacije, no od 2017. godine sam potpuno posvećen svojoj zakladi "Sport2Life" i projektima koje provodimo diljem Europe.

Postali ste vlasnik hotela "Le Meridien Lav" 2015. godine. Što ste znali o Hrvatskoj prije toga?
– Znao sam da je Hrvatska prekrasna zemlja, s mnogo prirodnih ljepota, s divnim, toplim i gostoljubivim ljudima. Također sam shvatio kako je obećavajuća zemlja u pogledu potencijalnih gospodarskih ulaganja u obliku dugoročnih investicija.

Paklena turistička godina

Koliko će biti izazovna nadolazeća turistička sezona?
– Ovo će biti vrlo izazovna i sezona i godina, ali poduzeli smo odgovarajuće i odgovorne korake u našem poslu. Važno je reći kako ovdje imamo odličan tim i vrhunske zaposlenike koji su zajedno s nama u ovim izazovnim vremenima. Bili mali ili veliki, izazovi su neizbježan dio našeg svakodnevnog posla, stoga nam ne preostaje ništa doli biti spreman pravilno i brzo reagirati na njih.

"Le Meridien Lav" nije otpuštao zaposlenike za vrijeme "lockdowna" uzrokovanog pandemijom. Kakvu ste strategiju pripremili za ovu turističku sezonu?
– Naš prvi cilj bio je osmisliti korake i povući poteze koji će nam pomoći da zadržimo sve naše zaposlenike, a nadam se da ćemo doći do situacije da možemo zaposliti i neke sezonske radnike. Naša najveća snaga upravo su naši zaposlenici i ponosan sam što imamo izvrstan, vrhunski tim u hotelu "Le Meridien Lav".
Središnja točka naše strategije su naši gosti i ova situacija to nije promijenila. Prije svega želimo da se naši gosti osjećaju sigurno, da opušteno uživaju u svome boravku uz zdravstvene i sigurnosne mjere koje smo im osigurali, s namjerom da nimalo ne utječemo na njihovu komociju. Nadalje, marljivo radimo na tome da iskoristimo sve raspoložive prodajne kanale, počevši lokalno, a zatim se šireći regionalno, kako se otvaraju granice i mogućnosti putovanja.

Evo otvaranje hotela je upravo u tjednu vašeg dolaska... Možete li komentirati popunjenost hotela, kao i profil gostiju (ako ih ima).
Naš prekrasni resort "Le Meridien Lav" otvorit ćemo već 15. lipnja, ja ću stići koji dan kasnije i nekako mi je želja da time i službeno počne sezona 2020. Naš tim u hotelu odradio je nevjerojatan posao usvojivši sve nove postupke kroz dodatnu obuku, a kako bismo što uspješnije prilagodili naše zaposlenike i naše goste "novoj normalnoj" situaciji nakon epidemije.
Još je prerano za procjenu kako će se sezona razvijati jer to uključuje mnoge čimbenike na koje mi u hotelu "Lav" ne možemo utjecati, poput letova, ograničenja na granicama i slično. Vjerujemo da će nam nakon 15. lipnja situacija biti nešto jasnija, da ćemo vidjeti pozitivne pomake.đ

Svakako bih se osvrnuo na našu marketinšku kampanju pod jednostavnim sloganom – #YES!. Namjera nam je pobuditi pozitivne emocije i podsjetiti ljude koliko je zanimljivo i lijepo putovati. Osobito putovati unutar Hrvatske i pritom posjetiti hotel "Le Meridien Lav", na jednoj od najljepših destinacija na jadranskoj obali. Ovom kampanjom mi pozivamo sve da kažu #YES!, odnosno DA putovanjima, DA za ljeto i DA za nova dobra vremena koja su pred nama.

Osjećam se Dalmatincem!

Kako gledate na općenitu hotelsku situaciju u Hrvatskoj? Koliko je Split napredovao kad je u pitanju hotelski smještaj?
– Nakon uspješnog suočavanja s epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj, a posebno u Splitu, svjedočimo otvaranju granica i opuštenijim mjerama. zbog toga se nadamo pozitivnom ishodu u ovoj zahtjevnoj sezoni. Hrvatska Vlada također je obavila nevjerojatan posao donoseći ispravne odluke u pravo vrijeme sprječavajući širenje koronavirusne bolesti, očuvavši Hrvatsku kao sigurno mjesto za posjet i boravak. Sve će to pomoći u promociji Hrvatske kao sigurnog odredišta za putovanja i odmor.

Kratki komentar budućnosti turizma u svijetu nakon pandemije koronavirusa.
– Koronavirusna pandemija imala je razoran utjecaj na putovanja i turizam diljem svijeta i dovela u pitanje posao i egzistencije milijuna ljudi. U idućih nekoliko godina putnička i turistička industrija će se promijeniti, ali vjerujem kako ljudi neće prestati putovati. Vjerujem kako će se putovanja vratiti u normalu, a mi smo kao tim u hotelu "Le Meridien Lav" spremni na to.

Koliko ste se u ovih pet godina počeli osjećati kao Hrvat?
– Sve više se osjećam Dalmatincem! (sramežljivi smiješak)
 

30. travanj 2024 17:17