StoryEditorOCM
Zadar plusSTIGLA POTVRDA

Zadarska Opća bolnica koristi najbolji softver za upravljanje slikovnom dijagnostikom na svijetu

Piše M. K.
14. ožujka 2024. - 15:15

U okviru najvećeg projekta informatizacije poslovanja Opće bolnice Zadar u 2022. i 2023. godini u poslovne procese inkorporiran je novi PACS (sustav za upravljanje i arhiviranje svom slikovnom dijagnostikom) proizvođača SECTRA. Nova tehnologija je omogućila brojna unaprjeđenja te je uvela potpuno novi način rada i funkcioniranja radiološke dijagnostike, ali i dijagnostike koja se radi na drugim odjelima zadarske bolnice (kardiologija, patologija, ultrazvučna dijagnostika, nuklearna medicina, endoskopije i sl.).

PACS Sectra omogućila je bolje upravljanje raznim dijagnostičkim pretragama i nalazima te je ubrzala i značajno podigla kvalitetu, kako u dijagnosticiranju, tako naposljetku i u liječenju bolesnika. Kompletno svi podatci o pacijentima te slikovna dijagnostika pohranjuju se u „Centru dijeljenih usluga“ (CDU-u), odnosno središnjem državnom oblaku, a ne kao do tada – na lokalnim serverima. Osim nove tehnologije, uspostavom sustava na ovaj način omogućena je sigurnost podataka na najvišoj razini i po svim svjetskim standardima i uz to, za bolnicu, potpuno besplatno (korištenje CDU-a financirano je iz EU sredstava).

Jedna od brojnih potvrda uspješno provedene informatizacije stigla je u obliku potvrde Klas research-a 2024. koje provodi najveće neovisno istraživanje informacijskih rješenja u zdravstvu u svijetu (više od 26.000 korisnika i više od 1.100 organizacija širom svijeta). Rezultati tog istraživanja pokazuju kako je Sectra PACS ponovno osvojio prestižnu nagradu za zadovoljstvo korisnika „Best in KLAS 2024.“. Sectra je već jedanaest uzastopnih godina u SAD-u i pet uzastopnih godina u Kanadi rangirana na prvom mjestu od strane pružatelja zdravstvenih usluga. Dodatno, nove KLAS europske kategorije rezultirale su pobjedama Sectre za sjevernu i južnu Europu (gdje spada i Hrvatska).

Enorman napredak medicinske tehnologije omogućava veće mogućnosti liječenja, potiče veća očekivanja pacijenata te postaje neizostavan faktor pružanja medicinskih usluga, što ima direktan utjecaj na dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite. Obavljanje većine djelatnosti u modernim bolnicama, unatoč postojanju visoko specijaliziranih i educiranih kadrova, bez suvremene tehnologije – postaje nemoguće. Nastavno na navedeno, istraživanje Klas research-a 2024. raduje jer dokazuje da Opća bolnica Zadar, ne samo da slijedi, već u nekim osobito bitnim djelatnostima raspolaže s najboljom medicinskom tehnologijom dostupnom na svijetu.

Rezultati istraživanja Klas research-a dostupni na linku.

03. svibanj 2024 00:54