StoryEditorOCM
Zadar plusA SAD NASTUPA DRŽAVA

Zadarski kuhari odlaze iz Gline. Smokrović: "Ljudi s kojima smo proveli 11 dana ispratili su nas plačući, uz pljesak. Meni je to najljepša zahvala!"

Piše Matea Gugić Magaš
12. siječnja 2021. - 21:50

Nakon razornog potresa na području Petrinje koji se dogodio 29. prosinca u 12.19 sati, prvi kuhari volonteri već su nakon tri sata došli na mjesto događaja i organizirano počeli pripremati hranu za sve ljude tog područja te su tog prvog dana, u Petrinji, podijelili 1500 obroka. Sve do ovog utorka, 12. siječnja, kuhari iz cijele Hrvatske bili su jedini volonteri koji su omogućili kuhane obroke za stanovnike pogođenih područja, ali i sve hitne službe i druge volontere na terenu.

U srijedu, dva tjedna od potresa, brigu o pripremi toplih obroka preuzima država. Točnije, tvrtka Pleter na čijem je čelu general Marijan Mareković.

Među 350 kuhara volontera iz cijele Hrvatske koji su prodefilirali tim područjem posljednjih tjedana, bilo je i preko 30 zadarskih. Ekipa restorana 4 Kantuna, vlasnika Vinka Smokrovića, već je prvi dan Nove godine bila na jednoj ledini u Glini gdje su zajedno s Martinom Kovačićem, Frankom JadrušićemLukom Lergom Robertom Stipčevićem podigli prvi šator s agregatima koji je omogućila Nacionalna udruga ugostitelja. Taj je šator bio i ostao jedina pučka kuhinja u Glini, a kasnije će se ispostaviti, i pravi primjer vrhunske organizacije. To se moglo vidjeti odmah sljedeći dan kad su izbacili preko 2000 toplih obroka i to ne jednog jela, već sedam različitih! Timu „4 Kantuna” ubrzo su se pridružili kolege iz restorana „Bruschetta” pod vodstvom Božidara Vedrića, koji su im pomogli kuhati u tim nemogućim uvjetima.

image
šator koji je niknuo u jedan dan
V. Smokrović

U Zadru smo u utorak, uspjeli uhvatiti Smokrovića koji se na jedan dan vratio iz Gline zbog neodgodivih obaveza. Željeli smo saznati kakav je osjećaj, nakon svega, gledati prepucavanja preko medija njegovih kolega kuhara i političara koji svojataju njihove zasluge.

- Iskreno, jako me to sve boli jer su moja iskustva sasvim suprotna. No, mislim da smo mi, Zadrani koji smo tamo došli, bili drugačiji: od početka smo sa svim normalno razgovarali i uspostavili smo vrhunske veze i kontakte i s Crvenim Križom i s lokalnim političarima, da je meni sve ovo što se sad događa nestvarno. Inače sam apolitičan i zapravo me ništa od toga ne zanima, ali moram izdvojiti dvoje ljudi koji su nam izašli u susret i omogućili sve što smo tražili, a to su dogradonačelnik Gline te tajnik ministra turizma, Tonči Glavina. Kad me saslušao, sutradan je već poslao 5.000 litara goriva za agregat koji na sat troši 25 litara, a koji smo mi do tada sami plaćali, s našim privatnim karticama kako bi imali struju da bi uopće mogli kuhati te nam je poslao 100 boca plina i kontejner za pranje suđa jer smo do tad vani, na zimi, prali suđe – kazao je Smokrović naglašavajući kako je oduvijek ključ dobrih odnosa isključivo u kvalitetnoj komunikaciji.

image
Ekipa iz restorana "4 kantuna"
V. Smokrović

- Mnogi su se u posljednje vrijeme zaletjeli s izjavama, no s obzirom da je ovo jako teška situacija koju nitko od nas još nije doživio, onda prorade emocije. I zapravo mislim da je tu nastao problem. Trebali smo svi ostati hladne glave, razumni do kraja i odraditi to kako treba bez prepucavanja s državom. Da je vlast pogriješila, je, da su zakasnili, jesu, i toga smo apsolutno svi svjesni. Organizacije je nedostajalo od samog početka, no u svom tom kaosu ponovo smo pokazali koliko smo kao narod jaki i koliko nam je veliko srce – emotivno govori Smokrović, dodajući kako bi bilo najpametnije da je država priznala da je pogriješila i da su bili više samokritični.

- A što oni rade? Idu se pravdati napadajući druge, odnosno nas, kuhare, koji smo s tim jadnim ljudima, u glibu do koljena, od prvog dana. Da su bar malo više poštovanja imali, ništa se od ovoga ne bi događalo. Jer tko prizna, njemu se prašta – komentira Smokrović koji je s bogatim dvadesetogodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu zapravo podignuo na noge prvu i jedinu pučku kuhinju u Glini, na blatnjavoj livadi, u katastrofalnim uvjetima.

- Mi smo tamo jedino i isključivo došli pomoći tim ljudima. Trebali smo biti pet dana, a ostali smo 11. Ne žalim, da mogu sve bi ovo ponovio. Meni i mojim radnicima srce je puno. Upoznali smo toliko divnih ljudi, volontera bez kojih ništa ovo ne bi bilo moguće, iz cijele zemlje. Toliko smo se svi zbližili da su ponedjeljak, kad je dio nas odlazio u Zadar, izašli ispred šatora i plačući nam pljeskali. Meni je to dovoljna nagrada i najljepša zahvala. Što će biti dalje? Znam samo da se neću svađati, jer to nikome sad ne treba, posebno ljudima koji su i dalje bez krova nad glavom i kojima je svaki obrok bitan, već ću predati palicu državi odnosno ljudima koji dolaze u ime firme Pleter. Odlazim ponovo u Glinu kako bi iskordinirao tu tranziciju kako treba. Ostat ću u Glini koliko bude potrebno, a znam da će tako napraviti i moji kolege kuhari, jer se svi mi želimo mirne duše vratiti kući znajući da nitko neće ostati gladan – zaključio je Smokrović.

Tko je sve pomogao?

Drugi lockdown zbog Covida, zadarski su ugostitelji „iskoristili” kako bi u što većem broju nesebično pomogli stradalim područjima. Iz restorana „4 Kantuna” u Glinu je otišlo 10 radnika, baš kao i iz „Bruschette”. Svi su sa sobom ponijeli svoju restoransku opremu i aparate, a troškove su pokrivali iz vlastitog džepa. Koristili su sve svoje veze i poznanstva u branši kako bi dobavili potrebne namirnice i opremu jer Crveni križ nije imao hranu za pripremu toplih obroka, a državne rezerve su se tek kasnije uključile u lanac opskrbe. Do tada su meso i druge namirnice dolazile izravno iz Zadarske županije, meso je stiglo iz Kali, iz mesnica Bubalo, Žbriego, Lukin i Gobin. Podršku su im dali i Frigus Grupa, turistička agencija More Travel i Lulić d.o.o u obliku prijevoza, Gastro team i Udruga trgovaca Zadar te Udruženje obrtnika Zadar. 

 

24. studeni 2024 00:17