StoryEditorOCM
Zadar plusUSELJENJE U OŽUJKU

Završen je Centar kreativne industrije na Relji vrijedan 27 milijuna kuna. Colić: već je stiglo 20 pisama namjere budućih korisnika!

Piše Iva Ivanac
28. siječnja 2021. - 22:32
Radovi na izgradnji i opremanju nove zgrade Centra kreativne industrije vrijedne 24,4 milijuna kuna, blize se kraju.  Luka Gerlanc/Cropix

Prvi stanari Centra kreativne industrije trebali bi u novu zgradu useliti u ožujku, govori nam Katarina Colić, ravnateljica Ustanove INOVAcija koja je povlačenjem novca iz europskih fondova osigurala gotovo 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje modernog centra na Relji.

Nova atraktivna zgrada podignuta je na mjestu nekadašnje Tekstilne škole, a zamišljena je kao specijalizirani inkubatoru koji će udomiti poduzetne ljude iz kreativnog sektora, poput IT-a i audiovizualne industrije.

Radovi na zgradi površine 1562 metara kvadratnih počeli su u rujnu 2018. godine, a početkom 2021. predan je zahtjev za njen tehnički pregled.

- Građevinski radovi na Centru su gotovi i u tijeku je njegovo opremanje. Još uvijek nismo imali primopredaju objekta jer čekamo uporabnu dozvolu, koju bi trebali dobiti nakon odrađenog tehničkog pregleda zgrade. Zahtjev za tehničkim pregledom je predan početkom siječnja. Nakon što dobijemo uporabnu dozvolu, INOVAcija će se useliti, a natječaji za zakup poslovnih prostora bit će objavljeni u veljači, ističe ravnateljica Colić dodajući kako su u listopadu prošle godine proveli prikupljanje interesa korisnika za zakup prostora.

Novi specijalizirani poduzetnički inkubator svojim će korisnicima staviti na raspolaganje tri opremljene sale za sastanke, coworking prostor, multimedijalnu dvoranu s audio i video sustavom te sustavom scenske rasvjete, tonski studio i opremu za terensko snimanje. U njemu se nalazi ukupno 12 ureda od kojih će sedam biti namijenjeno poduzetnicima.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Iskazivanje interesa za urede u sklopu Centra kreativne industrije je bio velik. Imali smo preko 20 pisama namjere, a ljudi svakodnevno zovu i raspituju se kada ćemo objaviti natječaj. Nakon što dobijemo uporabnu dozvolu te izvršimo primopredaju objekta, useliti će se i prvi poduzetnici, ističe ravnateljica Colić.

Na poziv za iskazivanje interesa javili su se mali, mikro i srednji poduzetnici iz sektora kreativnih industrija koji obuhvaća širok spektar djelatnosti, od IT industrije i audiovizualnih industrija do arhitekture.

- Što se tiče korisnika, naglasak je prvenstveno stavljen na IT i audiovizualnu industriju jer je Centar tako i koncipiran. Imamo tonski studio, režiju, multimedijalnu dvoranu opremljenu za dramske izvedbe, ali i razne konferencije te svu popratnu infrastrukturu za ta dva sektora, navodi ravnateljica uz napomenu da su u tijeku četiri javne nabave za opremanje Centra: za namještaj, scensku mehanizaciju i rasvjetu te multimedijsku opremu.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Opremanje centra je pri kraju, a uskoro očekujemo i uporabnu dozvolu. Centar je financiran europskim sredstvima, a sukladno tome će biti koncipirani i javni natječaj. Svi prostori unutar Centra će ići u najam po tržišnoj cijeni. Sve mora biti transparentno i sukladno uvjetima EU natječaja, kaže Colić koja je zadovoljna brzinom realizacije projekta. Naime, većih vremenskih odstupanja tijekom izvedbe nije bilo osim što su radovi jednim dijelom prošle godine bili usporeni zbog pandemije koronavirusa.

Ukupna vrijednost Centra za kreativnu industriju je oko 27 milijuna kuna, a od toga je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 19,9 milijuna kuna. Ministarstvo gospodarstva je Zadarskoj županiji osiguralo još 1,9 milijuna. Vrijednost građevinskih radova iznosila je 21 milijun kuna, dok je planirana vrijednost opreme, čije su javne nabave pri kraju, ukupne vrijednosti oko 6 milijuna kuna.

28. rujan 2024 15:42