Što je biorazgradivi otpad?
Biorazgradivi otpad je kuhinjski otpad (ostaci od pripreme hrane) i vrtni ili zeleni otpad.
Čini gotovo trećinu kućnog otpada i vrijedna je sirovina za proizvodnju kvalitetnog biokomposta. Najbolje je da se biootpad biološki prerađuje na mjestu njegovog nastanka. Taj se postupak zove kompostiranje, a znači aerobnu razgradnju biootpada pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost, kao konačni proizvod (za samo nekoliko mjeseci).
Što se može kompostirati?
Može se kompostirati:
- kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.)
- vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.);
- ostali biootpad (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).
Ne mogu se kompostirati:
- tekući ostaci kuhane hrane
- meso, riba, kosti, koža
- mliječni proizvodi, ulja i masti
- pepeo, ambalaža, guma, opasni otpad
- obojeni i lakirani drveni otpad
- papirnati i stakleni otpad
- odjeća, cigarete i dr.
Postupak kompostiranja
- Vrtni komposter postaviti na zemlju. Po mogućnosti postaviti ga u hlad
- Na dno hrpe stavite usitnjeno granje (do 15 cm)
- Dodajte sloj lišća pa sloj usitnjenog i izmiješanog biorazgradivog otpada (do 20cm visine)
- Između slojeva biorazgradivog otpada nasipajte tanki sloj vrtne zemlje ili svježeg komposta ili svježeg stajskog gnoja
- Postupak ponavljajte sve do vrha kompostera. Kompost ne smije biti suh. Po potrebi navlažite kompost, naročito ljeti
- Ako možete, povremeno razrahlite radi prozračivanja, poboljšanja kompostiranja i suvišne vlage
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....