StoryEditorOCM
Zadar plusIME KAO SLAVNA DIVA

Zove se Ena Begović, iz Zadra je i zvijezda je Netflixove serije! Posao je veže za London, a počela je u zadarskoj dramskoj grupi...

Piše Index
27. svibnja 2024. - 21:55

Glumica Ena Begović iz Zadra, koja dijeli ime i prezime s pokojnom glumačkom divom, glumi u Netflixovoj seriji Fool Me Once koja je bila jedna od najgledanijih serija u Hrvatskoj i u svijetu. U seriji glumi uz Joannu Lumley (najpoznatiju po ulozi Patsy u seriji Absolutely Fabulous) i Michelle Keegan iz serije Coronation Street, a za Index je objasnila kako je došla do te uloge.

"Za ulogu sam bila predložena preko agencije. Dobila sam zahtjev za audiciju i sve je krenulo od self-tape iliti prve audicije koju sam zapravo snimila u Zadru preko ljeta i poslala agentu, i onda se to dalje proslijedi casting directoru", rekla nam je Ena koja je u seriji glumila reporterku talijanskih vijesti. 

"Čim sam doletjela iz Zadra za London, sljedeći dan sam išla vlakom do Manchestera gdje je bilo snimanje. Prvi put sam imala svoju prikolicu i privatnu garderobu. Tu sam se dalje pripremala dok nije došlo vrijeme snimanja. Imala sam tekst na talijanskom jer je moja uloga bila reporterka talijanskih vijesti. Bila je to epizodna uloga, ali lijepo iskustvo", kaže ona. 

S obzirom na lik kojeg glumi u seriji, morala je savladati talijanski jezik što joj, kako kaže, nije bilo lako. "Malo prije snimanja su mi promijenili tekst. Kao i mnogi u Hrvatskoj imala sam talijanski u školi, ali svejedno nije najlakše tako brzo usvojiti talijanski tekst. Pomoć mi je bila i prijateljica iz Italije koja me je poslušala. Naučila sam na svojoj koži da se na snimanju stvari dosta mogu promijeniti i kako scena izgleda u postprodukciji može biti dosta drugačije", tvrdi. 

Pohvalila je redatelja Davida Moorea, asistenta redatelja, kolege i produkciju. "Sveukupno iskustvo je bilo pozitivno", kaže nam. Najviše vremena na setu je provela s glumcima koji su igrali reportere iz različitih država. Zagazila je u glumački svijet kada se pridružila dramskoj grupi u Zadru nakon što je trenirala suvremeni ples od sedme godine.

"U Zagrebu sam s 18 ili 19 prvi put glumila u filmu Jedno ubojstvo za van koji je bio na Pulskom Filmskom Festivalu", govori nam. Enu se najviše može vidjeti na pozornicama Londona, a najponosnija je na svoju predstavu, monodramu (one woman show) Bloody Influencers, u prijevodu na hrvatski - K vragu i Influenceri", kaže nam.

Ena kaže da voli provoditi vrijeme u Zadru, posebno ljeti, posao ju veže za London. "U Londonu su poslovne prilike i intenzitet je upravo najekstremniji kontrast koji bi se mogao zamisliti u usporedbi sa životom u Dalmaciji. Atmosfera je prilično radna, volim što ima mnogo prilika i audicija i projekata", tvrdi i opisuje svoj život u Londonu.

"London dopušta individualnost i slobodu izraza, ima mnoštvo kultura i nacija. Trudim se u Londonu povezati s ljudima, posebno umjetnicima iz Hrvatske, nedavno sam napravila Facebook grupu za filmske profesionalce - London, za članove iz Hrvatske i susjednih država s ciljem suradnje i međusobnog upoznavana, jer mislim da to nedostaje. Biti slobodni umjetnik u bilo kojoj državi je izazovno, ipak ću reći, ali sve u svemu zadovoljna sam", kaže Ena.

Ena je inače završila preddiplomski i diplomski studij glume i studirala je na više studija uključujući University of East London i Royal Central School of Speech and Drama. S 18 godina je upisala Edukacijsko - Rehabilitacijski Fakultet. "Još sam u kontaktu s kolegama. Volim psihologiju i medicinu, ali moja želja za kreativnim izrazom, performansom, glumom i pokretom je ipak bila veća", kazala je. 

Kaže da ne osjeća pritisak zbog toga što dijeli ime s preminulom glumačkom divom Enom Begović, a inspirira ju Zrinka Cvitešić koja joj je od malena bila najdraža hrvatska glumica. Voli i Emmu Stone zbog uspjeha filma Poor Things i drugih uloga, a tu su i Gal Gadot, Salma Hayek i Bugarka Maria Bakalova. No, kao životnog uzora smatra svoju majku koja uvijek brine da je ona dobro - kazala je za Index.

14. lipanj 2024 20:53