StoryEditorOCM
Zadar plusPOVIJESNI USPJEH

Zračna luka Zadar premašila 1,5 milijuna putnika u rekordnom roku! "Promet će se još povećavati nakon rekonstrukcije..."

Piše Matea Magaš
4. listopada 2024. - 14:41

Pao je povijesni rekord na zadarskoj Zračnoj luci: premašen je promet od milijun i pol putnika već krajem rujna, što je rezultat koji su prošle godine ostvarili tek na kraju sezone!

Ovaj značajan rast prometa vidljiv je od početka 2024., kada je samo u prvih šest mjeseci zabilježen porast od 52 posto. Tvrdi, pozitivan trend je nastavljen i tijekom srpnja i kolovoza, potvrđujući uspješnu sezonu za zračnu luku.

- Ovo su povijesne brojke o kojima smo prije deset godina mogli samo sanjati. Usporedbe radi, 2018. godine imali smo ukupno 600.000 putnika, a tu broju sad premašimo za 50 tisuća i to samo u dva ljetna mjeseca – istaknuo je glasnogovornik zračne luke, Nikola Brać.

Rast prometa odražava sve veći interes putnika za ovu destinaciju, kao i značaj Zadra kao sve atraktivnije zračne luke u regiji.

Upravo iz tog razloga jako su važna ulaganja u širenje infrastrukture.

image

Oprah Winfrey sletjela je na zadarski aerodrom ovo ljeto - dočekao ju je među ostalim i glasnogovornik  -  Nikola Barać

/Slobodna Dalmacija

- Rekonstrukcija Zračne luke Zadar počinje krajem ljetne sezone, a projekt za početak uključuje rekonstrukciju same zgrade terminala – pojasnio je Barać te dodao je to tek početak realizacije jednog složenog, dugotrajnog i kompleksnog projekta koji će se raditi prema arhitektonskom rješenju Arhitektonskog biroa Ante Kuzmanića iz Splita.

Njihov rad dobio je prvu nagradu na urbanističko-arhitektonskom natječaju Društva arhitekata Zadar 2019. godine, pod vodstvom žirija predvođenog arhitektom Nikolom Bašićem, čime su dobili priliku za realizaciju terminala

image


Ante Kuzmanic, arhitekt ciji je rad pobjedio na natjecaju za novi zadarski aerodrom.
 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Ta mega-investicija koja osim nove zgrade putničkog terminala, sadrži i projekt produljenja uzletno-sletnih staza i stajanke, mogla bi se realizirati u narednih šest godina i koštati oko 160 milijuna eura. Zadar će tako slijedom projekta elektrifikacije i ekologizacije sustava prihvata i otpreme zrakoplova biti prva “zelena” zračna luka u cijeloj regiji. 

Rekonstrukcija Zračne luke Zadar podijeljena je u deset faza. Prve dvije faze odnose se na proširenje staze i stajanke, dok treća faza započinje proširenjem terminala i čekaonica za putnike.

image

budući izgled Zračne luke Zadar

Arhiva/Slobodna Dalmacija

Sve radnje odvijaju se postupno, bez prekida rada aerodroma, a završetak radova planiran je za 2026.

U kasnijim fazama predviđa se izgradnja nove sortirnice prtljage, novih prostora za putnike te rušenje stare zgrade kako bi se prostor preuredio u komercijalne i ugostiteljske sadržaje.

 

04. listopad 2024 21:01