StoryEditorOCM
ZdTubeVIDEO

Morski.hr: Poljaci čupaju možda i posljednje primjerke periski kod Biograda – Sve snimili i objavili!

Piše Morski.hr
29. rujna 2020. - 18:56

Dok cijeli Mediteran muku muči s očuvanjem, možda i posljednjih primjeraka najstrože zaštićene školjke periske, skupina Poljaka (najvjerojatnije obitelj) koju vodi vloger i samozvani turistički promotor Mariusz Jacak, otisnuli su se gliserom na more iz Biograda u zadarski arhipelag, počupati što se počupati da - objavio je portal Morski.hr.

Svoju “avanturu” snimili su pedantno i videom, a u videu kojeg su objavili u ponedjeljak, 28. rujna 2020., mogu se vidjeti najmanje četiri iščupane periske ili losture, od kojih akter o kojem pričamo, jednom lupa o brod, ispire i na silu otvara.

Kazna za svaku izvađenu školjku je i do 30 tisuća kuna, a ispod videa bilo je i nekoliko upozorenja da je ovo u Hrvatskoj protuzakonito, no svaki takav komentar je izbrisan.

Nazvali smo poljskog vlogera… “Možemo li razgovarati za sat vremena”

Maiusz Jacak  vlasnik je Youtube kanala “Jacaki – Życie Na Maxa” ili  prevedeno “Jacaki – Život na maksimumu”, a osim na Youtubeu svoje avanture diljem svijeta promovira i na ostalim društvenim mrežama, poput Facebooka i Instagrama. Nazvali da ga da pitamo je li upoznat s činjenicom da ovo što rade je u Hrvatskoj zabranjeno.

Razgovarali smo na engleskom jeziku, i najprije ga upozorili da se razgovor u svrhu objave na našem portalu snima.

Dobar dan. Zovemo vas s portala Morski HR povodom jučer objavljenog videa, gdje se vidi da vadite zakonom zaštićene školjke. Možete li to komentirati?

S druge strane najprije je bio muk, a onda se pribrao, pa rekao:

– Ok…. moj prijatelju…. možemo li razgovarati… za sat vremena? Sat vremena?

Znate li da su kazne u Hrvatskoj za namjerno vađenje iz mora gotovo 5 tisuća eura? Zašto ste to učinili?

Razgovor se prekida, a ponovni pokušaji uspostave poziva nisu uspjeli.

 

Bugar za istu stvar završio 18 dana u zatvoru

Podsjetimo još jednom da je izlov školjke plemenite periske strogo je zabranjen. Za ovu protuzakonitu radnju Zakonom o zaštiti prirode za fizičku osobu predviđena je kazna u visini od 7.000,00 – 30.000,00 kuna. U jednom slučaju iz 2012. državljanin Bugarske, kojem je carina pri izlasku iz Hrvatske u putnoj torbi otkrila zaštićenu veliku školjku perisku, završio je 18 dana u zatvoru.

Prema saznanjima koje imamo, Poljaci se još uvijek nalaze u Hrvatskoj, a svoje spoznaje proslijedili smo nadležnim institucijama, policiji i ribarskoj inspekciji - piše Morski.hr.

18. travanj 2024 01:43