StoryEditorOCM
ZdTubeURNEBESAN VIDEO

Talijan se ne može načuditi hrvatskoj kanti za selektivni otpad, pogledajte zašto. Iako za njega ispadamo bedaci, objašnjenje je zapravo logično

Piše M.K.
22. srpnja 2021. - 18:57

Društvenim mrežama kruži urnebesan video zapis jednog talijanskog turista koji se čudom ne može načuditi hrvatskim "rješenjima" kante za prikupljanje korisnog otpada.

Talijan u video objašnja kako se u Hrvatskoj otpad baca u kantu gdje postoje označeni spremnici za plastiku, papir i metal.

Ali kad se kanta otvori - sav otpad ubačen kroz selektivne otvore - završava zajedno u kanti.

Iako Hrvatski u očima talijanskog gosta izgledaju bedasti s ovakvim kantama, objašnjenje je zapravo jednostavno i - logično.

Naime kanta iz videa zamjenjuje tzv. žute kontejnere u koje se zajedno odlaže koristan otpad: metal, plastika i papir. Potom taj otpad završava u sabirnici gdje se odvaja kao korisna sirovina i dalje transportira u reciklažu. Taj je projekt financirala EU i provode ga lokalna komunalna poduzeća.

Oznake na kanti potiču građane da u nju odlažu koristan otpad, koji će iz zajedničke kante ipak završiti kao korisna sirovina za reciklažu, a ne kao nekorisno smeće.

Prema tome dragi talijanski goste, samo odložite u Hrvatskoj koristan otpad u tu "čudnu" kantu, a Čistoća će se pobrinuti za sve ostalo.

Najvažnije je da ne završi - u moru.

17. travanj 2024 23:52