Sponzori projetka
<p> </p>

<p> </p>
dobro je znati

Solari se u Dalmaciji isplate; Zadranin Vladimir svoju elektranu već i nadograđuje

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
Foto Zvonko Pavic/Cropix
29. svibnja 2024. - 08:00

Brojni su oni koji su već nekoliko godina ponosni korisnici kućnih solarnih elektrana i koriste moć sunca kako bi smanjili troškove struje, postali energetski neovisni i doprinijeli očuvanju planeta za buduće generacije.

Posljednje tri godine tržište solara u Hrvatskoj cvjeta što ni ne čudi jer je riječ o čistoj energiji u koju se itekako isplati uložiti. Više od pet tisuća kućanstava na svojim krovovima već ima solarne panele, a očekuje se da će taj broj samo rasti.

Provjerite na kalkulatoru koliko vi možete uštedjeti postavljanjem solarne elektrane.

Međutim, što učiniti ako počnete trošite značajno više energije nego što proizvodite? Logičan korak je, naravno, nadogradnja.

Na tržištu su dostupne dvije vrste kućnih solarnih elektrana – one s centralnim inverterom i one s mikroinverterima. Mikroinverteri i inverter su uređaji koji se koriste u solarnim panelima za pretvaranje jednosmjerne struje proizvedene u solarnim panelima u izmjeničnu struju koju možemo koristiti za napajanje uređaja u kućanstvu.

No, postoji ogromna razlika u načinu njihova rada, a ujedno i efikasnosti, pogotovo ako se nađete u situaciji da proizvodite manje energije nego što vam je potrebno.

Ono što vam u tom slučaju omogućava lakšu i jeftiniju nadogradnju sustava su mikroinverteri.

JEFTINIJE NIJE NAJISPLATIVIJE

Mikroinverteri su manji uređaji koji se postavljaju na poleđinu solarnog panela. Svaki mikroinverter zasebno pretvara jednosmjernu struju proizvedenu u solarnom panelu u izmjeničnu struju, što znači da paneli mogu raditi neovisno od drugih u sustavu.

Kako se u solarnu elektranu ugrađuje tehnologija koja se neprestano unapređuje, posebno treba voditi računa o tome kupujete li elektranu koja za svoj rad koristi suvremene mikroinvertere ili obične invertere.

Iako će ponuda s inverterima na prvi pogled biti jeftinija i stoga privlačnija, ona može značiti manje kvalitetnu opremu koja će utjecati na manju proizvodnost solarne elektrane u budućnosti.

image

Solarna elektrana s mikroinverterima na krovu obiteljske kuće Vladimira Vujčića

Zvonko Pavic/Cropix

Uz to, nadogradnja solarne elektrane s mikroinverterima puno je lakša i jeftinija nego u sustavu s inverterom. Naime, s inverterom nije moguće jednostavno dodati nove solarne panele bez promjene cijelog sustava, odnosno kupnje jačeg invertera, dok je s mikroinverterima povećanje kapaciteta elektrane vrlo jednostavno. Dodatan benefit je i što su mikroinverteri manji i jednostavniji za održavanje te su sigurniji za upotrebu.

POZITIVNO ISKUSTVO IZ ‘PRVE RUKE‘

To iz vlastitog iskustva može potvrditi Zadranin Vladimir Vujčić, koji solarnu elektranu na svojoj obiteljskoj kući ima od kraja 2022. godine. Cijela priča s proizvodnjom vlastite energije započela je uslijed planiranja ugradnje dizalice topline, a samim time i povećanjem potrošnje električne energije u kućanstvu. Na krov je ugradio osam panela pojedinačne snage 405W, ukupno 3,24KW, a otkrio nam je i da, prije ugradnje mikroinvertera, nije ni znao da to postoji.

image

Vladimir Vujčić ima solarnu elektranu na svojoj kući od 2022. godine

Zvonko Pavic/Cropix

– Ranija rješenja podrazumijevala su “veliki” inverter unutar prostorija, a mikroinverter se sad nalazi ispod panela, jedan inverter za dva panela – objašnjava nam Vladimir.

To se u ovoj situaciji pokazala kao odlična odluka...

– Prema prvom izračunu tvrtke ENNA Opskrba, ugrađena je elektrana snage 3,24 KW. Ja sam odmah tražio da snaga bude veća nego što pokazuje moja godišnja potrošnja, ali tada je vrijedio zakon da ne smijete proizvesti više energije nego što potrošite – što se sada promijenilo. Imao sam u planu ugraditi veliki potrošač električne energije, dizalicu topline, ali u jednom trenutku sam čak i bez nje morao platiti potrošnju, jer nisam proizveo dovoljno sa solarima – ističe Vujčić.

Zbog ovoga, se, kaže nam, odlučio za nadogradnju i poslao zahtjev za još dodatna četiri solarna panela (1,62KW).

– Čekao sam nešto više od jednog mjeseca potvrdu da mogu proširiti elektranu. Sve je po sistemu „ključ u ruke”, a posao će, kao i kod prvobitne ugradnje, odraditi ENNA Opskrba. Nadam se da će sa ovim proširenjem biti isplativo znatno povećati potrošnju električne energije.

Odluka da ugradim fotonaponsku elektranu mi je odlična investicija. Istina, dugoročna, ali bih je preporučio svima koji za to imaju mogućnosti – poručuje Vujčić.

image

Solarna elektrana s mikroinverterima na krovu obiteljske kuće Vladimira Vujčića

Zvonko Pavic/Cropix

NAJBOLJE RJEŠENJE OD STARTA

Pri odabiru elektrane, dakle, nije svejedno koju opremu koristite... Ugradnja solarne elektrane s mikroinverterima najbolja je opcija za one koji planiraju dugoročno te razmišljaju o budućim nadogradnjama. Oni omogućuju jednostavno dodavanje novih solarnih panela bez potrebe za promjenom cijelog sustava, čime se štedi vrijeme i novac!

Kako bi osigurala najefikasnije i najsigurnije korištenje sunčeve energije, ENNA Opskrba, vodeća tvrtka u segmentu solarnih elektrana u Hrvatskoj, svojim kupcima nudi isključivo solarne elektrane koje koriste mikroinvertere za svoj rad.

Stoga, ako želite ulagati u održivu budućnost i smanjiti troškove energije, razmislite o solarnim elektranama s mikroinverterima i javite se vodećima na tržištu. To je korak prema energetskoj neovisnosti i ekološki osvještenijem životu.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i ENNA Opskrba.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 00:04