Sponzori projetka
27269588
UBRZO ĆE NATJEČAJI

Sada je najbolje vrijeme za ugradnju solarne elektrane! Ivan Miljak: ‘Pale su cijene opreme, a ulaganje je sigurno‘

Piše PROMO SD
Foto Ivan Miljak/
29. svibnja 2024. - 14:01

Industrija solarne energije bilježi rapidan rast, a instalirani kapaciteti sunčanih elektrana dramatično su porasli u posljednjih nekoliko godina. U intervjuu s magistrom elektrotehnike Ivanom Miljkom - direktorom tvrtke Adria Green Electric, doznajemo kako ove promjene oblikuju budućnost obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj i šire.

Gospodine Miljak, možete li nam reći nešto više o tvrtki Adria Green Electric?

- Adria Green Electric je tvrtka specijalizirana za obnovljive izvore energije. Naša misija je ubrzati tranziciju ka održivoj energetskoj budućnosti pružanjem kvalitetnih individualnih rješenja, dokazanih tehnologija i stručnog znanja. Naša vizija je postati ključan pokretač u transformaciji energetskog sektora na području naše regije, postavljajući visoke standarde za inovacije i kvalitetu u području obnovljivih izvora energije.

Kako vidite trenutnu situaciju u industriji solarnih panela?

- Povoljne zakonske odredbe, subvencije i pad cijena opreme čine solarnu energiju izuzetno privlačnom investicijom. Ulaganje u solarnu elektranu je sigurno i ima nizak rizik.

Kako Adria Green Electric pridonosi u povećanju implementacije solarne energije?

- Organiziramo edukacije o obnovljivim izvorima energije i integraciji sunčanih elektrana na krovove obiteljskih kuća, hotela i industrijskih objekata. Naša inicijativa osnažuje zajednicu da razumije i primijeni koncepte obnovljive energije za čistu i održivu budućnost.

Republika Hrvatska i EU aktivno doprinose povećanju kapaciteta solarne energije. Kakav je utjecaj toga na potrošače i tržište rada?

- EU značajno doprinosi povećanju kapaciteta solarne energije, koji je prema SolarPower Europe dosegao 259.99 GW u 2023., u odnosu na 164.19 GW iz 2021. Cilj je do 2030. povećati kapacitet na 600 GW. Sektor solarne energije također stvara brojna radna mjesta, s rastom radne snage u sektoru od 39%, dok RH donošenjem brojnih zakonskih olakšica (poput ukidanja PDV-a ili toleriranjem viškova proizvodnje) i objavom javnih poziva za subvencioniranje ugradnji aktivno sudjeluje u povećanju udjela OIE.

Povećan interes

Kako vidite budućnost solarne energije u Hrvatskoj?

- I sadašnjost i budućnost solarne energije u Hrvatskoj su svijetle. S obzirom na kontinuirano povećan interes za održivost očekujemo stabilan rast u ugradnji solarnih sustava. Sve Direktive EU-a primjenjive su i kod nas, što znači da je idući korak sve veća energetska tranzicija javnih i komercijalnih zgrada. Vlada te jedinice regionalne i lokalne samouprave također pokazuju sve veću podršku obnovljivim izvorima energije nudeći javno dostupne pozive i natječaje, što dodatno potiče ulaganja u ovaj sektor.

Koliko je komplicirana prijava i prikupljanje dokumentacije za natječaje?

- Naš tim prati dostupne natječaje i subvencije te pomažemo klijentima u pripremi potrebne dokumentacije, pružamo stručne savjete i asistenciju tijekom prijave. Uvjeti Natječaja su vrlo detaljni i specifični, rekao bih da je to igra sa 300 pravila i potrebno je zadovoljiti svako kako bi napravili uspješnu prijavu. Legalnost građevine, uredno vlasništvo i usklađenost podataka o nekretnini i vlasniku, ispunjavanju nužnih tehničkih uvjeta opreme, popunjene izjave, certifikati i fotodokumentacija je sažetak potrebnog za uspješnu prijavu. Ono na što ne možemo utjecati je dinamika pribavljanja dozvola od strane HEP-a, tako da svim našim klijentima savjetujemo da s procesom pribave dokumentacije krenu nekoliko mjeseci prije kako bi sve stigli obaviti na vrijeme.

Kada će se objaviti novi natječaji?

- Vrlo brzo će se raspisati natječaj od strane SDŽ s uvjetima vrlo sličnim onima iz prethodne godine. Novi natječaj od strane FZOEU očekujemo krajem ove godine. Kako saznajemo oko 50% svih prijava na prethodnom pozivu od strane FZOEU je nevažeće, tako da očekujemo veliki interes klijenata upravo za taj natječaj. Posebno se ponosimo sa 100%-tnom prolaznošću u prijavama na prethodnim natječajima, što je prije svega rezultat odgovornog rada, ali i dobre informiranosti i temeljitosti našeg tima.

Sigurno ulaganje

Koji su koraci u procesu instalacije fotonaponskih sustava?

- Proces započinje savjetovanjem i procjenom lokacije gdje analiziramo sve bitne parametre (količinu i kut upada sunčeve svjetlosti, nagib i vrstu krova, potencijalne sjene, prosječnu mjesečnu i godišnju potrošnju, kao i planiranu buduću potrošnju ukoliko se planira ugradnja većih potrošača električne energije). Slijedi izrada projekta te komunikacija s HEP-om za ishođenje potrebnih dozvola. Nakon što dobijemo zeleno svjetlo od strane distributera, naši stručnjaci vrše instalaciju opreme, provodimo ispitivanje i testiranje sustava kako bi sustav radio optimalno. Najduži dio posla je ishođenje dozvola, dok sama ugradnja traje kratko, svega nekoliko dana.

Već neko vrijeme su u modi ravni krovovi u odnosu na klasični krov. Gdje je zahtjevnija instalacija – ravni ili kosi krov?

- Svaki oblik i vrsta krova ima svoje posebnosti, ali i mane. Postoje kvalitetna gotova rješenja i za ravni i za kosi krov, ali ono čime se mi kao tvrtka posebno ponosimo su individualno proizvedene konstrukcije za ravne krovove od hladno valjanih pocinčanih čeličnih cijevi, što je i statički i estetski najkvalitetniji proizvod. Kod kosog krova je, s druge strane, potrebno prilikom projektiranja odrediti idealnu poziciju za montažu solarnih panela te dobro učvrstiti konstrukciju na krov.

Koliki je vijek trajanja jedne prosječne elektrane, vrijedi li i tu ona: “cijena opravdava kvalitetu”?

- Vijek trajanja jedne elektrane ovisi o izabranoj opremi te kvaliteti izvedenih radova. Ne vrijedi nužno ona da cijena opravdava kvalitetu, ali nikad se ne bi upuštali u posao sa neprovjerenom i jeftinom opremom. Bitno je da je sve sigurno, čvrsto i provjereno. Mi konkretno radimo sa certificiranom opremom sa Tier 1 Bloomberg liste, dok izradu konstrukcije pratimo direktno u tvornici i vršimo učestalu kontrolu kvalitete naših aluminijskih profila. Minimalni vijek trajanja jedne elektrane je 20 godina, a očekivani 30 godina. Najčešće proizvođačko jamstvo za solarne panele je 15 godina dok proizvođači panela s kojima surađujemo sada već daju jamstvo od 25 godina na solarne panele, što postaje novi “zlatni standard” u industriji.

Što biste poručili mladim obiteljima i poduzetnicima koji razmišljaju o solarnoj energiji?

- Trenutno stanje je i više nego sigurno i pogodno za ulaganje u solarne sustave. Smanjit ćete direktni trošak za električnu energiju, doprinijeti očuvanju okoliša i održivoj budućnosti. Investiciju možete financirati i putem povoljnih energo kredita koje nudi sve više banaka. Korištenje solarne energije također povećava vrijednost vaše nekretnine i osigurava dugoročnu stabilnost u slučaju energetskih kriza. Kao poduzetnik, možete iskoristiti zelene certifikate i poboljšati imidž svoje tvrtke kao ekološki osviještenog poslovnog subjekta.

Za kraj, koji savjet imate one koji razmišljaju o ulaganju u solarnu energiju?

- Svakako. Prvo, preporučujem vam da se informirate o solarnoj energiji i saznate osnovne pojmove. Drugo, trebate dobro razmotriti svoje energetske potrebe i financijsku situaciju kako bi odabrali najbolje rješenje za sebe. I zadnje ali jednako bitno, važno je odabrati pouzdanog partnera i tvrtku s iskustvom u ugradnji solarnih panela.

https://www.age.hr/

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 05:03