U turopoljskom kraju svi znaju za glasovitu aristokratsku obitelj Thurn und Taxis, čije se ime veže za ono čime se domaći jako ponose. Riječ je o baroknom dvorcu koji je ova poznata i vrlo bogata austro-ugarska plemićka obitelj, prije točno 151 godinu kupila od grofova Erdody.
Prekrasan dvorac koji se nalazi u srcu ogromnog imanja okruženog gustom šumom, velikaši su godinama koristili kao ljetnikovac. U vrijeme njihove najveće slave, imanje se prostiralo sve do mjesta na kojem se danas nalazi zagrebački aerodrom. Priče iz davnina često imaju neslavan kraj, no ovdje takva sudbina ipak nije uplela svoje prste. Štoviše, dogodilo se malo čudo, i to u liku današnjeg vlasnika dvorca Željka Dorotića, koji je upravo u njemu i rođen.
Bilo je to nakon nacionalizacije, u vremenu u kojem je dvorac postao osnovna škola. Tu je radila Željkova majka, a današnji vlasnik prekrasnog zdanja išao u prvi i drugi razred. I tko zna, možda i sanjao kako će jednom u budućnosti upravo on upravljati građevinom koja je uvijek bila ponos stanovnika ovoga kraja. A bi tako. Željko je postao hotelijer, potom i vlasnik dvorca, koji je u trenutku kupovine bio nagrižen zubom vremena. Nakon 13 godina pretvorio ga je u boutique Hotel Dvorac Jurjevec.
Šetnja zidinama
U turopoljskom smo kraju, na pola sata vožnje od Zagreba, u blizini Siska, a ova je reportaža posebnija od drugih.
– I to je zato što naš hotel ima nevjerojatnu priču, a dvorac je kompletno, od samog početka obnove do trenutka njegova pretvaranja u mjesto luksuznog odmora, u cijelosti financiran privatnim sredstvima. Željko Dorotić, vlasnik dvorca Jurjevec, emotivno je vezan uz građevinu u kojoj je rođen, gdje je proveo djetinjstvo. Put ga je odveo dalje, no vratio se, i jako puno volje i truda uložio u obnovu imanja. Nije to običan hotel; volimo kazati kako je svaki detalj u njemu osmišljen tako da se gosti osjećaju kao plemići, onako kako su nekada to osjećali i davni vlasnici ovog prekrasnog zdanja. U to ime i koristimo naš slogan, aristokratski doživljaj odmora – veli Tomislav Goleš Babić, direktor hotela.
Šetamo impozantnim zdanjem i skoro pa ne vjerujemo u kakvom ga je stanju vlasnik kupio. Zidovi su bili puni rupa, krov se rušio. Nekadašnji ljetnikovac, a kasnije i škola, bio je ruina. Dugo je trajala njegova obnova. Pod paskom konzervatora podizan je doslovno iz temelja. Malo pomalo, sjaj se vraćao glavnoj zgradi i dvorskom perivoju. Uređeni su vrtovi, povrtnjaci u kojima radnici dvorca sade povrće. U blizini je voćnjak iz sastava OPG Dorotić, kojim upravlja Franjo Dorotić, Željkov brat.
Hotel Dvorac Jurjevec vrata je otvorio u vrijeme korone, prije četiri godine. No pravi je bum doživio u posljednje dvije, od kada su ga otkrili brojni gosti, domaći i stranci.
– Mir i tišina, to je ono što tako često od naših gostiju čujemo kad govore o svojim impresijama. Blizu smo grada, a u srcu predivne prirode. Dvorac Jurjevec koncipiran je kao boutique hotel s 4 zvjezdice. Mnogi se pitaju zašto nemamo petu s obzirom na čisti luksuz koji dominira u svakom njegovom segmentu. Razlog leži u koncepcijskoj stavci koja još uvijek nedostaje, ali ne nama, već području kojem formacijski pripadamo. Još uvijek u okolini nema dovoljno sadržaja koji bi predstavljali dodanu vrijednost našoj, no polako, bit će i toga, ovaj se kraj budi, diže. Mi smo priču započeli, i ne samo što duboko u nju vjerujemo, znamo kako će se ona jačati, širiti – kaže Tomislav Goleš Babić.
Hotel je prekrasan, fascinantan onoliko koliko dvorac s bogatom poviješću to može biti. Svaka od njegove 24 sobe priča svoju priču, ima svoju boju. Dominiraju visoki stropovi, prekrasne masivne drvene grede. Ono što oduševljava svakog gosta su detalji, slike renomiranih majstora, mnoštvo malih povijesnih uklopina koji hotelu daju poseban šarm.
Barok
– Želimo da ga gosti upravo tako i dožive, da uvide kako su nekada živjeli velikaši. A opet s druge strane, da su na korak od svih čuda moderne civilizacije. Upravo zato što smo na tek pola sata vožnje od Zagreba, često nam u posjet na ručak, kavu, kolače, šetnju, dolaze stanovnici metropole. Ova nam je sezona bila odlična, rezervirani su bili svi kapaciteti, a sad stiže i zima, vrijeme u kojem dvorac ima posebnu atmosferu. Da vidite kako to samo lijepo izgleda kad padne snijeg... Idila. Znate li da su se neke od scena za dramsku seriju snimale u našem prostoru? Mi smo i domaćini niza evenata, manifestacija, seminara, obiteljskih svetkovina, vjenčanja... Jako smo sretni zbog toga – veli direktor.
Gosti koji biraju Hotel Dvorac Jurjevec dolaze iz svih krajeva svijeta: Amerike, Japana, Europe. Stižu im bikeri, lovci, bogata klijentela koja voli luksuzna mjesta. Dvorac ima kapacitet od 50 ljudi, na raspolaganju im je 13 djelatnika, od kojih je pet osoba s invaliditetom. Direktor hotela ne krije pohvale na njihov račun, veli da su iznimni radnici, predani svom poslu.
– Prilikom uređenja vlasnik nije želio odustati od baroknog koncepta. Takav stil uređenja traži i posebnu liniju namještaja, te detalje kao simbol bogatog stila. Nije mu bila intencija raditi restauraciju antiknih predmeta, baš suprotno, light motiv je bio nabaviti novi namještaj, ali u točno traženoj stilskoj liniji. Napravljen je u jednoj renomiranoj talijanskoj tvornici. Pazilo se na svaki detalj kako bi se dobila savršena imitacija baroknog šarma. Naši su gosti oduševljeni ovim prostorom, ugođajem, a još više i činjenicom kako bez obzira na povijesni štih, dvorac nudi modernu uslugu. Primjerice, kroz mogućnost korištenja grijanog unutrašnjeg bazena ili jacuzzija u dvije superior sobe – veli naš sugovornik.
Obilje domaćih proizvoda
Ugođaj ne bi bio potpun kada se u njemu pažnja ne bi posvetila gastronomiji. I tu imaju posebnu priču koja se nudi u hotelskom a’la card restoranu kapaciteta 120 ljudi. Turopoljski je kraj prepun OPG-ova na kojima se nudi obilje domaćih proizvoda. S njih im i stiže sve ono što se nudi u hotelskom restoranu.
– Gastronomija nam je jako bitna. Naš su specijalitet domaći trganci s četiri vrste sira i tartufima. Ljudi ne znaju da je turopoljski kraj jako bogat ovim skupocjenim gljivama. Uz njih imamo i mesne perjanice, svjetski poznati wagyu steak, ali i smuđ iz obližnje rijeke. A kada su deserti u pitanju, svakako bih preporučio toplu štrudlu od domaće jabuke sa vanilija sladoledom – doznajemo.
A što gosti ovdje mogu raditi? Šetati šumom, uživati u dvorskom perivoju veličine Zrinjevca, u kojem je dozvoljen i boravak njihovim kućnim ljubimcima. Svakako bi preporučili i najam bicikla za vožnju po predivnom krajoliku.
– Ljeti je zanimljivo provozati se brodom i uživati u pogledu na sisačku tvrđu. Imamo suradnju s TZ Sisak, pa gosti Dvorca Jurjevec dobivaju besplatnu ulaznicu za brodski izlet. Neponovljivo je to iskustvo, isto onoliko koliko i boravak u dvorcu u vrijeme prosinačkih blagdana. I u proljeće, i u jesen, u svakom dobu – zaključuje Tomislav Goleš Babić. •